Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο ο ιός της γρίπης τόσο στο νησί μας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ οι τελευταίες ανακοινώσεις του Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ κάνουν λόγο για αυξημένα κρούσματα ιδιαίτερα στην νότια περιοχή της Χώρας.
Για τα κρούσματα που παρατηρούνται στο νησί μας έκανε λόγο ο επιμελήτρια Α’ παθολόγος του Νοσοκομείου Ζακύνθου Γεωργία Καλπάκου, η οποία συνέστησε προσοχή και τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής για την πρόληψη.
Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, την οποία όμως χαρακτήρισε αναμενόμενη και επεσήμανε πως δεν υπάρχουν τα μέσα ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο κάποιο από τα περιστατικά που παρουσιάζονται στο νησί μας, οφείλεται στον ιό Η1Ν1.
Ο παθολόγος του Νοσοκομείου, διευκρίνισε ακόμη πως δεν υπάρχει κάποια ειδική οδηγία από το ΚΕΛΠΝΟ, όπως συνέβη το 2009 υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται μια αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και φέτος δεν έχει αλλάξει κάτι προς αυτό. Το κατά πόσο αφορά η έξαρση την περιβόητη γρίπη Η1Ν1 ή κάποιο άλλο στέλεχος, αυτό δεν μπορούμε να το εξακριβώσουμε εργαστηριακά. Υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αυτό το στέλεχος αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να εξακριβωθεί. Ούτως η άλλως ο τρόπος αντιμετώπισης είναι κοινός για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Καλπάκου και κάλεσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρχει επιμονή των συμπτωμάτων.
«Όταν ξεκινά ένα κρύωμα και επιμένει με υψηλό πυρετό και χωρίς να υποχωρούν τα συμπτώματα, ειδικά σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, είναι καλό να εξεταστούν από κάποιο γιατρό. Η συνήθης πορεία των ιώσεων είναι υψηλός πυρετός για μια ή δύο ημέρες και στην συνέχεια να υπάρχει βελτίωση» τόνισε ακόμη.
Η κ. Καλπάκου σημείωσε ακόμη πως κάθε ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού κινδυνεύει να έχει επιπλοκή σε πνευμονία αλλά πολύ σπάνια ο ίδιος ο ιός της γρίπης προκαλεί πνευμονία.
«Βλέπουμε και τέτοια περιστατικά αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Το αντιμετωπίζουμε πάντα σαν ενδεχόμενο για αυτό και ζητάμε προσοχή αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 3-4 ημέρες» επανέλαβε.
Τέλος, υπογράμμισε πως οι πολίτες δεν πρέπει να παραμελούν την υγεία τους, αν μια ίωση δεν εξελίσσεται φυσιολογικά και συνέστησε προσοχή για τον κίνδυνο της μετάδοσης των ιώσεων με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Χαρακτήρισε σημαντικό τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και κάλεσε αυτούς που νοσούν να αποφεύγουν τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και κίνδυνος μετάδοσης.
«Δεν έχουμε κάποια ειδική οδηγία για το ΚΕΛΠΝΟ για ιδιαίτερα μέτρα» σημείωσε ακόμη, τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντιπυρετικών και των αντιβιοτικών.
«Αντιβιοτικά σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή γιατρού. Πολλές φορές οι ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά νομίζουν ότι θεραπεύτηκαν εξαιτίας του φαρμάκου, ενώ απλά η ασθένεια έχει κάνει τον κύκλο της» κατέληξε.