Σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου θα πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Ζακυνθίων προκειμένου να προσδιοριστούν οι όροι για την παραχώρηση των παραλιών του ΕΘΠΖ σε ιδιώτες επαγγελματίες για τη φετινή περίοδο.
Θυμίζουμε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε πριν από λίγες ημέρες την σύμφωνη γνώμη στο Δήμο για την παραχώρηση της χρήσης των τμημάτων του αιγιαλού και οι λεπτομέρειες για αυτή τη διαδικασία δημοσιεύονται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας του ΠΕΚΑ που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουνίου και πρόσφατα έγινε γνωστή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,
Μέσα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο η διοίκηση του φορέα διαχείρισης αισιοδοξεί να εξασφαλίσει τα έσοδα από την εκμίσθωση των παραλιών που έχει απόλυτη ανάγκη, ενώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν έκρυψε την έντονη αντίδραση για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να παρέμβει στη διαχείριση περιοχών με τεράστιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Το θέμα των εσόδων από τα μισθώματα των παραλιών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα και σίγουρα αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΘΠΖ και του Δήμου.
Σημειώνεται πως η απόφαση αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την τουριστική περίοδο του έτους 2014 (έως 31-12-14), σε 16 θέσεις – τμήματα των ακτών «Γέρακας», «Καλαμάκι-Μπούκα», «Καλαμάκι-Λούρος», «Καλαμάκι-Πάστρα», «Καλαμάκι-Crystal» και «Καλαμάκι-Στάνη» εντός του Ε.Θ.Π. Ζακύνθου.
Στην απόφαση που εκδόθηκε περιγράφονται οι όροι που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, με την αποφυγή της αισθητικής αλλοίωσης, τον αριθμό των πόστων και την απόσταση που θα έχουν από την ακτή, καθώς και τα μέτρα που αφορούν τον φωτισμό αλλά και τη μουσική.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε-, ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ Δρόσσος Κουτσούμπας, επικαλέστηκε τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 της απόστασης και προσδιορίζουν το ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των παραλιών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων επί του χώρου των παραλίων ωοτοκίας παραμένει ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. Για την εξειδίκευση των όρων τοποθέτησης ομπρελών-
ξαπλώστρων και μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, θα πρέπει ο Ο.Τ.Α. να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ».
«Η διαχείριση των παραλιών ωοοτοκίας εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο των Προεδρικών Διαταγμάτων του 1999 και του 2003 με απόλυτο τρόπο. Σε αυτά ορίζεται με σαφή τρόπο πως η προστασία, η διοίκηση και η διαχείριση των περιοχών αυτών ανήκει στο Φορέα Διαχείρισης. Το Προεδρικό Διάταγμα ούτε έχει καταργηθεί αλλά και ούτε έχει αλλάξει! Αυτό που άλλαξε φέτος και δεν αφορά μόνο τις παραλίες ωοοτοκίας στη Ζάκυνθο, είναι μια διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση που υπάρχει για όλες τις παραλίες, τις παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές στο Νομοσχέδιο για τη διαχείριση, την οριοθέτηση και την προστασία του αιγιαλού και παραλίας. Το Σχέδιο Νόμου, τουλάχιστον στην πρώτη του εκδοχή, βασίστηκε μόνο στην επεξεργασία που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι στις παραλίες υπάρχουν οικοσυστήματα, οργανισμοί αλλά και πολιτιστικά στοιχεία» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως μπορεί στην συνέχεια να υπήρξε συνεργασία για την κατάρτιση του Νόμου και με άλλα Υπουργεία, αλλά η αρχή που έγινε ήταν ενδεικτική των προθέσεων.
«Φέτος για πρώτη φορά και κατά παράβαση κάθε λογικής δόθηκε η ερμηνεία πως οι παραλίες ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών και οι φορείς διαχείρισης είναι υπεύθυνοι μόνο για την περιβαλλοντική διαχείριση! Καλό θα είναι να μας εξηγήσουν τι εννοούν με τον όρο περιβαλλοντική διαχείριση! Σε κάθε περίπτωση υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που εξακολουθεί να ισχύει!» ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε πως το τελευταίο που θα ήθελε ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ είναι να δημιουργηθεί η αναστάτωση και η σύγχυση που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα η παραχώρηση γινόταν προς το Δήμο και στη συνέχεια από το Δήμο προς τον Φορέα Διαχείρισης που αναλάμβανε και τη δημοπρασία.
«Από την στιγμή που παρά το θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών… στύλωσε τα πόδια ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτό το τέλμα και η παραχώρηση έγινε στον ΟΤΑ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με ειδικό άρθρο προβλέπεται πως θα γίνει προγραμματική σύμβαση με το ΕΘΠΖ και βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή για τις λεπτομέρειες» ανέφερε, ενώ ειδικά για τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα σχολίασε πως συνολικά δεν ξεπερνούν τις 30 με 35.000 ευρώ και φυσικά υπόκεινται σε φορολογία.
«Ελπίζω πως αυτό το ποσό, που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς θα μπορέσουμε να το έχουμε και φέτος, παρά τις όποιες …ανωμαλίες έχουν δημιουργηθεί» κατέληξε.