Οι φόβοι των επαγγελματιών για μείωση των πόστων που θα δοθούν φέτος το Καλοκαίρι για ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες, επιβεβαιώνονται με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και περιπτώσεις παραλιών του νησιού που δε θα δοθούν καθόλου πόστα!
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου η ακτή είναι πολύ μικρή και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι παραλίες στο Τραγάκι, τον Άγιο Σώστη και αλλού.
Η πολυσυζητημένη ΚΥΑ, η οποία αναμενόταν για να ξεκινήσουν οι Δήμοι τις διαδικασίες για τις δημοπρασίες και τις απευθείας αναθέσεις των ακτών, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ πριν από λίγες ημέρες και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Κτηματικής αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ζακυνθίων.
Αυτό όμως που αξίζει να τονιστεί, είναι πως ο περιορισμός του αριθμού των πόστων, δεν είναι αποτέλεσμα της νέας ΚΥΑ, αλλά πιο αυστηρής εφαρμογής της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας! Με απλά λόγια, περιπτώσεις και στη Ζάκυνθο, για τις οποίες υπήρχε κατά το παρελθόν υπήρχε …ελαστικότητα και ως προς τον αριθμό των ομπρελών αλλά και ως προς την έκταση που καταλαμβάνουν στις ακτές, παύουν να υπάρχουν, αφού τα όρια και οι αποστάσεις θα τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα. Αυτό τουλάχιστον, τονίστηκε από την πλευρά της Προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Αγγελικής Ζουρμπάνου, η οποία, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- για τη νέα ΚΥΑ, δήλωσε πως πλέον τα όρια αποτυπώνονται σε αεροφωτογραφίες και ο έλεγχος μπορεί να γίνει ακόμη και από το γραφείο μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
«Το πρωί της Δευτέρας λάβαμε το ΦΕΚ και πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει τροποποιήσεις κυρίως σε ότι αφορά τις εγγυητικές επιστολές» ανέφερε η κ. Ζουρμπάνου σημειώνοντας πως οι τροποποιήσεις αφορούσαν τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσία της απόφασης για την παραχώρησή ή την δημοπράτηση των παραλιών.
Για την προοπτική μείωσης των πόστων που θα λάβουν οι επαγγελματίες στις παραλίες, η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας σημείωσε πως όντως υπάρχει, αν λάβει κανείς υπόψη τους περιορισμούς που βάζει η ΚΥΑ για την απόσταση των πόστων μεταξύ τους, για την απόσταση των πόστων από τη θάλασσα, αλλά και για την έκταση που θα πρέπει να καταλαμβάνει κάθε σετ με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Οι περιορισμοί προϋπήρχαν αλλά πλέον τηρούνται με ευθύνη της Κτηματικής.
«Τόσο οι προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, όσο και ο Νόμος προβλέπουν πως δε θα δημοπρατούνται πόστα, αν δεν υπάρχει απόσταση 100 μέτρων του ενός από το άλλο. Αυτό ίσχυε όλα τα χρόνια, αλλά μπορεί να υπήρχε μια ελαστικότητα από τους Δήμους που είχαν την αρμοδιότητα. Τώρα όμως τη διαδικασία την συνυπογράφει η Κτηματική Υπηρεσία και αν δεν υπογράψει, δεν παραχωρείται ο χώρος! Όλη η διαδικασία θα γίνεται από το Δήμο, αλλά θα καταλήγει στην Κτηματική. Όπως καταλαβαίνεται σήμερα, κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να μην τηρηθούν αυτά που πρέπει! Δεν έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς!» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως παραλίες μικρότερες των 6 μέτρων δεν παραχωρούνται καθόλου! Αυτό ισχύει και για τις δημοπρατήσεις και για τις απευθείας παραχωρήσεις. Με άλλα λόγια, αν το κύμα σε μια παραλία φτάνει σε απόσταση μικρότερη των 6 μέτρων από τον όχτο ή το μουράγιο μιας επιχείρησης, δε θα παραχωρείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραλίες προς το Τραγάκι και προς τον Άγιο Σώστη. Εκεί θα χαθούν πόστα και αν θέλετε και έσοδα για το Δήμο».
Ένας ακόμη περιορισμός αφορά την απόσταση των πόστων από το κύμα.
«Μπροστά από την παραχώρηση θα πρέπει να υπάρχουν τρία μέτρα προς τη θάλασσα. Μέχρι τώρα δίναμε μέχρι το κύμα και αυτό σημαίνει πως πλέον θα χαθεί μια λωρίδα με ξαπλώστρες! Ακόμη, η απόφαση ορίζει 6 τετραγωνικά μέτρα για κάθε σετ. Με βάση όλα αυτά, όντως μειώνονται τα πόστα που θα δοθούν» ανέφερε σχετικά η κ. Ζουρμπάνου, σχολιάζοντας ακόμη πως η Κτηματική Υπηρεσία κατά καιρούς έχει δεχτεί παράπονα από λουόμενους που δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μια σπιθαμή ακτής ελεύθερη από ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες για να απλώσουν τις πετσέτες τους.
Για τις παραλίες του ΕΘΠΖ
Σε ότι αφορά ειδικά τις παραλίες του ΕΘΠΖ, η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας ανέφερε πως υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς:
«Για τις παραλίες αυτές ισχύει ότι προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει η απόσταση 3 μέτρων από τη θάλασσα, αφού υπάρχει θέμα με την στεγνή άμμο. Όμως θα τηρείται η απόσταση των 100 μέτρων μεταξύ των πόστων και τον αριθμό των ομπρελών» δήλωσε.