Μια σειρά από πρωτοβουλίες για την συντήρηση αλλά και την προστασία της παραλίας του Ναυαγίου, η οποία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για ολόκληρη την τουριστική προβολή της Χώρας, προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος Ζακυνθίων και στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μπαίνει στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ωστόσο ανάλογος προγραμματισμός που είχε γίνει στο παρελθόν από τις απερχόμενες διοικήσεις του Δήμου δεν είχε υλοποιηθεί στην πράξη, αφήνοντας το πλοίο εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και την παραλία έκθετη σε διαφόρων ειδών καταστάσεις όπως προβλήματα καθαριότητας κτλ. Το ζητούμενο είναι αυτή τη φορά ο Δήμος αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, όπως οι υπηρεσίες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να αναλάβουν δράση για την …διάσωση της παραλίας που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις για την συντήρηση του πλοίου υπό την επίβλεψη των στελεχών του Τμήματος Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και για την περίφραξη του ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τους λουόμενους που συχνά ευθύνονται για φθορές και ζημιές.
Για το σκοπό αυτό προϋπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των 25.000 με 30.000 Ευρώ αλλά και η συνεργασία με ιδιώτες που διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση.
Ακόμη, σχεδιάζεται η πρόσληψη φύλακα που θα είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση της παραλίας τις ώρες που υπάρχουν λουόμενοι , η τοποθέτηση μιας χημικής τουαλέτας και αν υπάρχει δυνατότητα ο διορισμός και ενός ναυαγοσώστη.
Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την συντήρηση του σκουριασμένου δυστυχώς πλοίου, αλλά και για την προστασία της παραλίας, υπάρχει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης ειδικού «τέλους» το οποίο μάλλον θα καταβάλλεται ως τμήμα από τα εισιτήρια που πληρώνουν όσοι πραγματοποιούν εκδρομές στην περιοχή. Η επιβάρυνση αυτή θα είναι μικρή και υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 50 λεπτών του ευρώ ανά εισιτήριο.
Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, ο Δήμος προχωρά σε έναν πρώτο σχεδιασμό και το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, αφορούσε τη διαχείριση των παραλιών και συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η κ. Αγγελική Ζουρμπάνου, εκπροσωπώντας το αυτοτελές πλέον Γραφείο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Ζάκυνθο.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς έκανε λόγο για την σύνταξη και την ψήφιση μιας ειδικής Κανονιστικής που θα αφορά την παραλία του Ναυαγίου και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και του Λιμεναρχείου.
Σημειώνεται, πως μεταξύ των προτάσεων που συζήτησε ο Δήμος για την παραλία, συμπεριλαμβάνεται και μια νέα ρύθμιση για τον αριθμό των τουριστικών πλοίων που μπορούν να δένουν ταυτόχρονα στην παραλία και στηρίζεται σε κανονιστική απόφαση που εκδίδει το Λιμεναρχείο.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως η «επιβάρυνση» στην παραλία θα μπορούσε να μετριαστεί αν τα πλοία άφησαν τους λουόμενους και στην συνέχεια απομακρύνονταν από την ακτή αναμένοντας τους επιβάτες σε μεγαλύτερο βάθος και απόσταση από την παραλία περίπου 100 ή 150 μέτρων χωρίς να αγκυροβολούν. Σημειώνεται πάντως πως ανάλογη πρόταση είχε συζητηθεί και παλιότερα, ωστόσο είχε αποκλειστεί από το Λιμεναρχείο λόγω κινδύνων που ελλοχεύουν από τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής αλλά και τον «φόβο» μεγαλύτερης ρύπανσης, αφού οι μηχανές των σκαφών θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία.
Της Μαριλένας Παπαδάτου