Από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις ανασκαφές στον λόφο Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη, που αποκάλυψαν την είσοδο του αρχαιολογικού τάφου, το σημαντικό αυτό ταφικό μνημείο δεν σταμάτησε στιγμή να εντυπωσιάζει τόσο την αρμόδια για το έργο αρχαιολογική και ερευνητική ομάδα, όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Μετά την αποκάλυψη των δύο μαρμάρινων Σφιγγών που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου, τμημάτων από τα φτερά τους, αλλά και τμημάτων από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης, σειρά είχαν οι δύο περίτεχνες καρυάτιδες, η μια εκ των οποίων διατηρείται σε άψογη κατάσταση. Οι εν λόγω καρυάτιδες χρησιμοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο μακεδονικό τάφο ως μοτίβο στήριξης, όπως υπογραμμίστηκε από τους αρχαιολόγους.
Κατά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος στο δεύτερο θάλαμο οι ειδικοί «δεν πίστευαν στα μάτια τους», όταν ανακάλυψαν ότι ολόκληρη η επιφάνεια του χώρου καλύπτεται από απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτό με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης. Εξίσου υπέρτατος βαθμός θαυμασμού προκλήθηκε με την ανεύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας, στην είσοδο του τρίτου θαλάμου, που συναρπάζει με την ομορφιά της. Επιπροσθέτως, τα δύο ακόμη θραύσματα από τα φτερά των δύο Σφιγγών, που βρέθηκαν μέσα στο χώμα, καθιστούν δυνατή την πλήρη αποκατάσταση τους.
Όσο περισσότερο προχωρούν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή, τόσο με περισσότερη σιγουριά δηλώνουν ότι «αδιαμφισβήτητα το μνημείο έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση». Ενώ παράλληλα φουντώνουν οι σκέψεις και οι αναλύσεις για το ποιο ή ποια είναι τα πρόσωπα εκείνα που φιλοξενεί. Είναι ή όχι σπουδαία, δεδομένης τη μεγαλοπρέπειας που χαρακτηρίζει τον περί αυτού ο λόγος τάφο.
Οι τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες δόθηκαν την Τρίτη 28 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρουν πως δεν υπάρχει θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τετάρτου χώρου στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Γεγονός που γεννάει εύλογα ερωτήματα του τύπου «Αυτό ήταν;». Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαδικασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εργασιών και ο χρόνος που θα χρειαστεί προκειμένου να επιτραπεί η ελεγχόμενη και ασφαλής επισκεψιμότητα στο χώρο.
ΝΤΕΝΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ