Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι επενδύσεις Γαλλικών εταιρειών στη χώρα μας, το πρόγραμμα βοήθειας της Ε.Ε. στην Κύπρο και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που συζήτησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολαντ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013.
Το ταξίδι αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου να αναθερμάνει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με το ξεπάγωμα ενός εκ των κεφαλαίων που είχε παγώσει η χώρα του, επί Νικολά Σαρκοζί, και την πολύ σημαντική επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου, όπου θα επιχειρηθεί ένα συνολικό ξεκαθάρισμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα πιο σημαντικά τους μέρη.
Κατά τον Γάλλο Πρόεδρο η Ευρώπη αφήνει πλέον πίσω της την κρίση και κινείται με γνώμονα την πολύπλευρη ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών των κρατών μελών ώστε να επανέλθουν όλες οι χώρες σε τροχιά ανάπτυξης.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η Γαλλία επιθυμεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο – όπου μεγάλο μερίδιο συμμετοχής σε αυτήν θα έχουν και οι Γαλλικές εταιρείες – να μην προσκρούσει σε εθνικιστικές εντάσεις αλλά να κινηθεί στον άξονα της οικονομικής συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.
Η Ελλάδα και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνονται να ικανοποιούνται από τις παρεμβάσεις της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της αξιοποίησης κοιτασμάτων σε μια εποχή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να ξεμπλοκαριστούν από τα βαθιά δημοσιονομικά τους προβλήματα.
Πολύ περισσότερο που η Γαλλία και μαζί της η Ε.Ε. αναγνωρίζουν τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου να αξιοποιούν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους τους, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον αρνείται η γειτονική μας Τουρκία.
Όλα δείχνουν πως τα ζητήματα Ενεργειακές πηγές – ΑΟΖ – Κύπρος θα αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής διαπραγμάτευσης της Ευρώπης με την Τουρκία που ίσως να μην αρέσει σε πολλούς αλλά είναι δύσκολο για κάποιον από τους ενδιαφερόμενους να αποφύγει τον διάλογο.