Την κυκλοφοριακή μελέτη για την Πόλη της Ζακύνθου, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου αναμένει να εξετάσει η Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Αλεξάνδρου Ρώμα.
Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των φορέων στο Επιμελητήριο, οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ζακύνθου παρέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά υπόμνημα με το οποίο ζητούν την πεζοδρόμηση της Αλ. Ρώμα, μόνο τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα. Οι φορείς αναμένουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Περιφέρειας, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα για το δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες της Ρώμα προσανατολίζονται σε νομικά μέτρα και σε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, για να αποδείξουν πως η πεζοδρόμηση της Ρώμα ήταν παράνομη!
Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε στην εφημερίδα μας, τόσο για το ζήτημα της Αλ. Ρώμα, όσο και για το ζήτημα της παραλιακής λεωφόρου Κων. Λομβάρδου, καθώς ο Δήμος προγραμματίζει την ανάπλαση του δρόμου, μέσα από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως και ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου και θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητηθεί η άποψη της Περιφερειακής Ενότητας επί του θέματος.
Να σημειωθεί πως όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης, ο δημοτικός σύμβουλος Τιμόθεος Ζώντος, έθεσε ερωτήματα για την αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ωστόσο ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου που εισηγήθηκε το θέμα στο συμβούλιο, απάντησε πως από την 1η του 2013 όλα τα επαρχιακά δίκτυα περνούν στην αρμοδιότητα του Δήμου.
«Σαφώς και υπάρχει θέμα και με τον συγκεκριμένο δρόμο και έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες και το χωράφι του καθενός. Η παραλιακή λεωφόρος είναι επαρχιακός δρόμος που ξεκινά από την πλατεία Σολωμού και φτάνει στο Βασιλικό. Προς το παρόν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και μπορεί θεωρητικά από 1/1/2013 να περνά στο Δήμο, αλλά θυμίζω πως το ίδιο λεγόταν και για τα Νοσοκομεία, που επρόκειτο να περάσουν στην Περιφέρεια! Σε ένα σαθρό θεσμικό πλαίσιο και σε μια χώρα που δε δουλεύει τίποτα, μπορούν να συμβούν όλα και τίποτα» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης και συμπλήρωσε πως η όποια διαβούλευση για το δρόμο, έπρεπε να ξεκινήσει από την Περιφέρεια.
«Ο Δήμος είχε τη θεσμική υποχρέωση να συζητήσει με την Περιφέρεια. Για ό,τι είναι προς όφελος της Ζακύνθου και των ζακυνθινών, εμείς είμαστε απόλυτα θετικοί! Αν εμείς σχεδιάζαμε κάτι μέσα στα οικόπεδα του Δήμου, θα συνεργαζόμαστε με το Δήμο προς όφελος των Ζακυνθινών. Το ίδιο θα επιθυμούσαμε να κάνει και ο Δήμος. Προς το παρόν δεν βλέπουμε να υπάρχει τέτοια διάθεση και για αυτό, καλούμε το Δήμο, πριν διαθέσει χρήματα σε μελέτες που μπορεί να μείνουν στα χαρτιά, να μας πει τι σχεδιάζει για την παραλιακή. Αν δε δώσουμε άδεια εμείς, πως θα γίνουν οι αναπλάσεις;» κατέληξε.
Τέλος, για την Αλ. Ρώμα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως η αρμοδιότητα ανήκει ξεκάθαρα στην Περιφέρεια, ωστόσο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με βάση τεκμηριωμένη μελέτη, την οποία θέλει να έχει στα χέρια του.
«Το Νομικό Πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και ήδη έχουμε στα χέρια μας την μελέτη του έργου. Θέλουμε να δούμε και την κυκλοφοριακή μελέτη που έχει εκπονηθεί από το 2000 για την Πόλη για να διαπιστώσουμε τι προβλέπεται για τον συγκεκριμένο δρόμο. Στόχος μου είναι να έχω συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και με το Δήμο, για να δούμε τι είναι καλύτερο για τη Ζάκυνθο και τους επιχειρηματίες της περιοχής» κατέληξε.