Νέες σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στο πολυσυζητημένο θέμα των επιδοματούχων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, αφού αυτή την φορά με Εισαγγελική παραγγελία, καλούνται σε νέο έλεγχο όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι, ακόμη και αυτοί που λάμβαναν το επίδομα πριν το 2002!
Ο επανέλεγχος θα γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και αφορά όλους τους επιδοματούχους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εξετάστηκαν είτε στο Αττικό Νοσοκομείο, είτε από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που λειτουργεί ήδη στη Ζάκυνθο και με βάση την πρόσφατη Νομοθεσία αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την πιστοποίηση της αναπηρίας και των βαθμών της.
Στη νέα αυτή διαδικασία ελέγχου για τους αναπήρους με τυφλότητα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Οι Ποπολάροι» Γιάννης Γρέκας κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Γρέκας κατήγγειλε την αδυναμία συνεννόησης στον κρατικό μηχανισμό, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν και στο ΚΕΠΑ αλλά και στο Αττικό Νοσοκομείο, αλλά αντίθετα ζητείται από όλους ανεξαιρέτως νέος κύκλος εξετάσεων και κατά συνέπεια νέα έξοδα και ταλαιπωρία!
«Από το περασμένο Σάββατο άρχισαν να διανέμονται προσκλήσεις, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα και παρέμβασης της Διεύθυνσης των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για δεύτερο ακόμη και τρίτο έλεγχο των τυφλών στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας. Οι προσκλήσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένη ώρα και ημέρα για κάθε έναν ξεχωριστά και παρά την ταλαιπωρία θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Το συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δεν αρνήθηκε τον έλεγχο, αν και η δική μας άποψη, η οποία όμως δεν ζητήθηκε, είναι ο έλεγχος αυτός να γίνει από το ΚΕΠΑ» ανέφερε ο κ. Γρέκας, τονίζοντας πως από την περασμένη Τρίτη, κάποιοι έχουν μεταβεί στην Πάτρα για να ελεγχθούν.
«Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί σε 1 με 1,5 μήνα και θέλω να πιστεύω πως θα χωρίσει η ήρα από το στάρι. Εμείς από την πλευρά μας όμως καταγγέλλουμε τους πολιτικούς προϊστάμενους που δέχτηκαν αυτή την κατάσταση, αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς που με την ανοχή τους και την συμβολή τους, δυσφήμισαν τον τόπο μας» τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου, καλώντας τους αναπήρους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για έλεγχο, αφού αποτελεί Εισαγγελική Εντολή.
Για όσους δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να ταξιδέψουν στην Πάτρα, επειδή είναι κατάκοιτοι ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, ο κ. Γρέκας ανακοίνωσε πως έχει γίνει συνεννόηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου και η μεταφορά θα γίνει μέσω του ΕΚΑΒ.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου παραδέχτηκε πως η διαδικασία είναι εξευτελιστική για τους αναπήρους που πρέπει να αποδεικνύουν πως δεν είναι ελέφαντες και έχουν περάσει στην ζωή τους πάνω από δέκα με δεκαπέντε ελέγχους από διάφορες επιτροπές.
«Με την λειτουργία του ΚΕΠΑ και τη δημιουργία Μητρώου, θέλουμε κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση να σταματήσει! Θέλουμε αποφάσεις που θα πιστοποιούν την αναπηρία μας και θα μας συνοδεύουν εφ΄όρου ζωής, χωρίς να αμφισβητούνται από κανένα! Υπάρχουν όμως κάποιοι που ακόμη βρίσκονται στο απυρόβλητο και είτε υπέγραψαν γνωμοδοτήσεις, είτε πήραν τις σχετικές αποφάσεις χορήγησης επιδομάτων για άτομα που δεν είναι ανάπηρα. Από όσους ελέγχθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο το 80% δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος. Η Ομοσπονδία μας δε θα αρνηθεί τους ελέγχους, όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο και αφορά την συνεργασία των υπηρεσιών: Διατάχθηκε ο έλεγχος για τους επιδοματούχους από το 2002 και μετά τον Αύγουστο του 2011 και κάποιοι πέρασαν από το Αττικό Νοσοκομείο! Υποτίθεται πως αυτοί δεν θα έπρεπε να περάσουν από έλεγχο και όμως περνάνε! Επίσης κάποιοι πέρασαν τους ελέγχους από το ΚΕΠΑ. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η εξέταση του ΚΕΠΑ πιστοποιεί την τυφλότητα, αλλά δεν γίνει το ίδιο στο Νοσοκομείο Πατρών;» ανέφερε ο κ. Γρέκας.
Να σημειωθεί πως το κόστος του ταξιδιού στην Πάτρα για την εξέταση δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα των δικαιούχων και θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα τους.
Στο Τμήμα Πρόνοιας όσα ΑμεΑ δεν απογράφηκαν
Στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου, που στεγάζεται στο μικρό διοικητήριο, θα πρέπει να απευθυνθούν όσα Άτομα Με Αναπηρία, δεν μπόρεσαν να απογραφούν μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία που έληξε τον περασμένο Μάρτη.
Θυμίζουμε πως σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, η απογραφή αφορούσε έναν αριθμό περίπου 750 ατόμων τα οποία προσήλθαν στα ΚΕΠ για απογραφή.
Στην χθεσινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Σωματείου των Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Γρέκας ανακοίνωσε πως το ηλεκτρονικό Μητρώο έχει ανοίξει στην Υπηρεσία της Πρόνοιας και από τη Δευτέρα 28 Μάη θα γίνονται νέες εγγραφές ατόμων που δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τα ΚΕΠ στις προβλεπόμενες προθεσμίες.