Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο στα Ιόνια Νησιά, το οποίο αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας Περιφέρειας, με απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος. Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται και περιβαλλοντικά το συγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μια νησιωτική περιφέρεια, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 33 νησιών, που παρουσιάζει τα δομικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου (απομόνωση γεωγραφικής θέσης, δυσκολίες πρόσβασης και διασύνδεσης λειτουργιών).
«Οι προκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στα μικρά νησιά της Περιφέρειας. Ο παράκτιος και θαλάσσιος χώρος είναι δέκτης οικιστικών και τουριστικών πιέσεων, της ρύπανσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο ορεινός και ημιορεινός χώρος χαρακτηρίζεται από τάσεις εγκατάλειψης. Πρόκειται για μια Περιφέρεια η οποία επλήγη πολύ σοβαρά από την κρίση, αφού την περίοδο 2007-2014 υπέστη μείωση του ΑΕΠ της κατά 28%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 23,5% πανελλαδικά. Βασίζεται κυρίως στο τουρισμό, τοεμπόριο, τις μεταφορές που παράγουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού προϊόντος και της συνολικής απασχόλησης. Αρκετά χαμηλή είναι η συμμετοχή της γεωργίας, της βιομηχανίας και των κατασκευών. Είναι η τέταρτη στη χώρα Περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και η δεύτερη κατά σειρά με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Δείγματα ενθαρρυντικά για την ανάκαμψη μιας Περιφέρειας που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές χωρικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει:
«Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ένταξή της στη στρατηγική για τη Μαρκοπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, μέσω προγραμμάτων συνεργασίας καθώς και η ενίσχυση διαπεριφερειακών σχέσεων με την ηπειρωτική χώρα. Η Περιφέρεια του Ιονίου είναι ένας πρωταθλητής για τη χώρα στον τομέα του τουρισμού. Εντοπίζονται σημαντικές προοπτικές από την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σε σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα και γενικότερα με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό. Επιπλέον, αναδεικνύονται σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, με εμπλουτισμό των ΑΠΕ. Παράλληλα η έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο θέτει νέα δεδομένα ως κομβική δραστηριότητα για την οικονομία. Η Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερης ομορφιάς και ποιότητας φυσικό περιβάλλον και αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά, παράμετροι που αποτελούν πόρους προστασίας και ανάδειξης».
Η ΠΙΝ
Για το θέμα αυτό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή του χωροταξικού «η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με τις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, διανοίγονται νέοι δρόμοι για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, προδιαγράφεται η ένταξη της περιοχής σε μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, διαμορφώνονται έγκυροι άξονες επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ενώ περιγράφεται το σχέδιο ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών που θα αναλάβει να στηρίξει όλα τα παραπάνω.
Ταυτόχρονα με τις διατάξεις του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, διορθώνονται μια σειρά στρεβλώσεις που είχε προκαλέσει στην οικονομία και το περιβάλλον το παρωχημένο και προ δεκαπενταετίας ισχύον παλαιό Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας.
Τώρα θα πρέπει οι δήμοι της ΠΙΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στην εξειδίκευση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε επίπεδο δήμου, πόλης, χωριού και γειτονιάς, ώστε τα οφέλη του Σχεδιασμού να φθάσουν στον κάθε πολίτη και να εξυπηρετήσουν την κάθε δραστηριότητα».