Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεων που έγιναν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, επισημάνθηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ν. Βαρότση.
Θυμίζουμε πως ο κ. Βαρότσης είναι ο ειδικός συνεργάτης της ΠΙΝ σε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και μιλώντας στον –Ε- αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα αλλά και για τις επιφυλάξεις που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο κ. Φόρτες, όσο και ο κ. Γαλιατσάτος, είχαν επισημάνει πως οι τελικές υπογραφές του Υπουργείου μπήκαν εν αγνοία της Περιφέρειας και έθεσαν δημόσια τον προβληματισμό για το αν η παρέμβαση που θα γίνει στο Ιόνιο, λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων την σεισμικότητα της περιοχής και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
«Υπήρξε η διαδικασία που κατέληξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Αργοστολίου και το Σχέδιο των Στρατηγικών Μελετών για το Κατάκολο και το Δυτικό Πατραϊκό, τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο. Τον Ιούλιο του 2012, καταλήξαμε σε ένα τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο κατέληξε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Υπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη όλα τα σημεία που προκύπτουν από το δημόσιο διάλογο, αν και δεν μπορεί να τα αγνοήσει με ελαφρά τη καρδία. Ακολούθησε μια δυστοκία από το Υπουργείο και το θέμα είχε λιμνάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τελικά υπέγραψε την Μελέτη, προσθέτοντας στην πράξη επικύρωσης συμπληρωματικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη μεγάλο μέρος όσων είχε ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο! Δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκαν όλα, αλλά ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό!» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο ίδιος, συμπλήρωσε πως το τελικό κείμενο κάνει μνεία σε μελέτες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο ανάδοχος και αφορούν τα σεισμικά δεδομένα, τον κίνδυνο από τσουνάμι, την κατεύθυνση των ωκεάνιων ρευμάτων κ.α. ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υποχρέωση που επιβάλλεται στον ανάδοχο να συστήσει μονάδα ελέγχου περιβάλλοντος.
«Η μονάδα ελέγχου περιβάλλοντος δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη. Πλέον η ευθύνη υπάρχει στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες αρχές της ΠΙΝ» σχολίασε ο κ. Βαρότσης συμπληρώνοντας πως ενισχύθηκε και η πρόβλεψη για σοβαρές αστοχίες.
«Δεν υπήρξε πλήρης ικανοποίηση, αλλά αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο στο δημόσιο διάλογο» ανέφερε ακόμη ο Καθηγητής, που ειδικά για τη δημιουργία της μονάδας ελέγχου από τον ανάδοχο και την κριτική του κ. Φόρτε πως το «Υπουργείο έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» τόνισε πως η μονάδα ελέγχεται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο, ενώ καθίσταται αναγκαία η συνεχής εγρήγορση της πολιτείας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Αναφορά από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, έγινε και στις σημερινές εξελίξεις με την εκχώρηση των οικοπέδων στα Γιάννενα και στο Δυτικό Πατραϊκό, ενώ εκκρεμεί η κατακύρωση του διαγωνισμού για το Κατάκολο.
Οι συμβάσεις όμως, πριν αρχίσουν να υλοποιούνται, θα πρέπει να εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτή η διαδικασία αναμένεται μέσα στον Οκτώβρη.
«Ο ανάδοχος θα αναλάβει μια συγκεκριμένη και οριοθετημένη περιοχή, αξιοποιώντας όσα δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής και έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα οργανώσει μια ομάδα, που θα ερευνήσει τα δεδομένα και θα ζητήσει ενδεχομένως συμπληρωματικά στοιχεία. Ακολούθως θα δούμε αν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, ή δε θα προχωρήσουν και το θέμα θα σταματήσει εκεί» τόνισε και συμπλήρωσε πως σαν επιστήμονας δεν μπορεί να απαντήσει αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν κοιτάσματα, αφού αυτό θα είναι αντικείμενο εργασίας μιας ολόκληρης ομάδας εξειδικευμένων μελετητών και ερευνητών!
«Οι ειδικοί θα σταθμίσουν την κατάσταση, καθώς μια γεώτρηση, ειδικά στο θαλάσσιο χώρο είναι μια πολυδάπανη ενέργεια. Επομένως, αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, κανένας όμιλος δεν πρόκειται να αναλάβει ένα κόστος, χωρίς οφέλη» δήλωσε μεταξύ άλλων.