Σε αυστηρό πλαίσιο κινούνται οι πιέσεις της τρόικας στην Αθήνα προς την κυβέρνηση για την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στον δημόσιο τομέα από τον περασμένο Αύγουστο. Ειδικότερα, ασφυκτικές φέρονται να είναι οι πιέσεις που ασκούνται για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Στην τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, τα μέλη της τρόικας επέμειναν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου και ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και τον οδικό χάρτη για τις διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος του 2013, επιμένοντας ότι για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί θα πρέπει να έχει ήδη προετοιμαστεί το σχέδιο του υπουργείου.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν και το θέμα των απολύσεων, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρουσιάσει τις προβλέψεις για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, από την κατηγορία των 25.000 «διαθέσιμων» υπαλλήλων.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες από το χώρο της κυβέρνησης ότι το θέμα παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και έχει δώσει εντολές να κρατηθεί σκληρή γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις με κύριο επιχείρημα πως το δημόσιο “αδειάζει” σταδιακά από χιλιάδες υπαλλήλους λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων και ότι τηρούνται οι ρυθμοί που έχουν συμφωνηθεί ώστε το 2015 να έχουν αποχωρήσει συνολικά περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι.