Ραγδαία είναι η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την συμφωνία του Καΐρου για την οριοθέτηση και την προστασία των Οικονομιών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και από την Κυριακή το μεσημέρι τούρκοι στρατιωτικοί άρχισαν να κάνουν “θερμές” δηλώσεις για την προστασία των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κύπρου και να ομιλούν ευθέως για θερμό επεισόδιο εάν πλησιάσουν κοντά τους ελληνικά πολεμικά σκάφη.
Η επιμονή της Τουρκίας να καταλάβει την κυπριακή ΑΟΖ στο όνομα των τουρκοκυπρίων έχει αυξήσει κατακόρυφα την ένταση και ήδη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στο Αιγαίο και την Θράκη για την αποτροπή οποιασδήποτε πρόκλησης.
Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί.
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού.
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.
Είνια η πρώτη φορά που μετά την τραγική νύχτα των Ιμίων το 1997 τούρκοι στρατιωτικοί μιλούν με τέτοιους όρους και φράσεις για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα.
ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ
Την οικοδόμηση ενός νέου γεωπολιτικού σκηνικού στην Αν. Μεσόγειο, που θα έχει ως βασικό πυλώνα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου που βρίσκονται στην περιοχή, αποφάσισαν χθες στο Κάιρο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Αλ Σίσι, κατά την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
Σε ό,τι αφορά την πιο «ευαίσθητη» πτυχή του εγχειρήματος, που αφορά το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την καθολική ισχύ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν «το ταχύτερο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη».
Επισήμαναν επίσης τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.
Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας η οποία έχει ήδη κάνει σχετικά διαβήματα στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και το Κάιρο.
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Υπό αυτό το πρίσμα αποκτούν αυξημένη σημασία η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Αγκυρα στις 21 Νοεμβρίου, και η συνάντηση που θα έχουν μία εβδομάδα αργότερα στην τουρκική πρωτεύουσα οι κ. Βενιζέλος και Τσαβούσογλου.
Τα εμπλεκόμενα μέρη διαμηνύουν, πάντως, ότι η συγκεκριμένη τριμερής συνεργασία, η οποία στην πορεία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή του Λιβάνου και της Ιορδανίας, δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών.
Στο πλαίσιο του νέου σκηνικού που οικοδομείται, ανάλογη τριμερής σύνοδος κορυφής αναμένεται να διεξαχθεί επίσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα τέλη Ιανουαρίου.
ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η αρχή γίνεται με συνάντηση που θα έχουν οι γενικοί Διευθυντές των υπουργείων εξωτερικών των τριών χωρών την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, λέει ο κ. Χριστοδουλίδης – Πώς σχολίασε τα περί «κανόνων εμπλοκής» στον τουρκικό στόλο.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις για «κανόνες εμπλοκής» που δόθηκαν στον τουρκικό στόλο, ανέφερε πως η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας με δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Όπως σημείωσε «δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε την ένταση και είναι γνωστό ποιος δημιούργησε την ένταση».
Η Τουρκία είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα έπρεπε να πάρει το μήνυμα και να διερωτηθεί γιατί έφτασε στο σημείο να έχει προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη.
Σε σχέση με την διαδικασία για μια νέα τριμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η αρχή γίνεται με συνάντηση που θα έχουν οι γενικοί Διευθυντές των υπουργείων εξωτερικών των τριών χωρών την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα. Σε αυτή τη συνάντηση θα γίνει όπως είπε, πιο συγκεκριμένη συζήτηση για τα επόμενα βήματα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις 2 Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα.
Φ. Συνετός
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΕ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ