Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης εδώ και κάποιες ημέρες, αφού ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους του νησιού μας, έπαψε να είναι ανοιχτός για το κοινό!
Η εντολή για διακοπή της λειτουργίας του Μουσείου, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω εγγράφου που εστάλη από το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού και έρχεται σαν συνέπεια του σοβαρού συμβάντος που είχαμε πρόσφατα στην γειτονική Ηλεία, της ληστείας δηλαδή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, με «λεία» πολύτιμα εκθέματα που φυλάσσονταν εκεί.
Το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού αντί να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αποφάσισε ότι πιο εύκολη και ανέξοδη λύση θα είναι να ανασταλεί η λειτουργία μουσείων, των οποίων το προσωπικό φύλαξης είναι λιγοστό και υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό στην Αρχαία Ολυμπία.
Δυστυχώς, εξαίρεση δεν αποτελεί το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, που βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης και φιλοξενεί εκθέματα μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.
Στο Μουσείο σήμερα εργάζονται μόλις τρία άτομα, δύο από τα οποία είναι φύλακες. Ως εκ τούτου ο χώρος μάλλον αποτελεί μια εύκολη λεία, για όποιον βάλει «στο μάτι» τα εκθέματα που φυλάσσονται εκεί και κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το 12ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο εκτίθενται χίλιες περίπου αγιογραφίες μεταβυζαντινής επτανησιακής και ζακυνθινής τέχνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα έργα των Δαμασκηνού, Κουτούζη, Καλλέργη, Τζάνε, Τσώνη και Δοξαρά. Επίσης, στο μουσείο στεγάζονται και τα τέμπλα της εκκλησίας του Παντοκράτορα και της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, έργα Κρητικών ζωγράφων του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα. Η Ζάκυνθος που εκτός από την φυσική της ομορφιά είναι γνωστή στα μήκη και τα πλάτη της γης για την τεράστια πολιτιστικής της κληρονομιά, δυστυχώς σήμερα δεν είναι σε θέση να προβάλει ότι έχει απομείνει από αυτή την κληρονομιά, την οποία θα έπρεπε να προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε για το θέμα με τον Προϊστάμενο της 20ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γ. Χουλιάρα, ο οποίος ανέφερε πως δυστυχώς η διακοπή λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί μονόδρομο, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού τα εκθέματα δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο.
«Υπάρχουν δύο άτομα για την φύλαξη του Μουσείου, τα οποία δεν επαρκούν. Τι θα συμβεί αν ένας από τους δύο εργαζόμενους αρρωστήσει ή πρέπει να πάρει άδεια;» επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον –Ε- και συμπλήρωσε πως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας δεν αφορά μόνο το Μουσείο της Ζακύνθου αλλά και άλλα μουσεία της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Αυτό όμως που αξίζει να τονίζουμε, είναι πως σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, το Μουσείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι και αυτό σημαίνει πως οι επισκέπτες που περιμένουμε την περίοδο του Μεγαλοβδόμαδου, θα βρουν τις πόρτες του πανέμορφου κτηρίου στην πλατεία Σολωμού κλειστές!
Ήδη, οι επισκέπτες του Τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν το Μουσείο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον σημαντικό αριθμό μαθητών που θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες ημέρες στο νησί μας στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το καλοκαίρι θα εξασφαλιστεί εποχιακό προσωπικό ώστε το Μουσείο να λειτουργήσει και να μην υπάρξει πρόβλημα την τουριστική περίοδο. Η λύση όμως αυτή είναι προσωρινή, αφού οι νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ανύπαρκτες.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και με την λειτουργία του … πολύπαθου Κάστρου της Μπόχαλης, εκεί όπου υπάρχει εδώ και καιρό μόνο ένας φύλακας. Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως σε περιόδους που υπάρχει κόσμος στο νησί, θα εξασφαλιστεί η παρουσία του μοναδικού φύλακα, ώστε το Κάστρο να είναι ανοιχτό.
Σε μια περίοδο που όλα γύρω μας μοιάζουν να καταρρέουν, ο πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελεί στήριγμα για το σήμερα αλλά και οδηγός για το μέλλον, δυστυχώς όμως φαίνεται πως η Πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει φρουρά και φύλαξη σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά όχι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Για το θέμα της λειτουργίας του Μουσείου πάντως, αναμένεται να πάρουν θέση οι τοπικές αρχές, αλλά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, όπως είναι ο Σύλλογος Ξενοδόχων.