Με θέμα την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ωστόσο η συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων επικεντρώθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που θα αφορά όλες τις έκτακτες καταστάσεις και κυρίως το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού, που είναι ο βασικότερος κίνδυνος για το νησί μας.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την «προεδρεία» του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου, ενώ συμμετείχε και ο Διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Πανδής, ο οποίος βρισκόταν χθες στο νησί μας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής της Τροχαίας, ο Λιμενάρχης, ο Διευθυντής Δασών, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, εκπρόσωπος της Ομάδας Εθελοντών Έκτακτης Ανάγκης αλλά και υπάλληλοι στο Δήμο και την Περιφέρεια που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για την Πολιτική Προστασία.
Όπως προαναφέρθηκε, αν και ο σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός για την αντιμετώπιση των πλημμύρων, υπήρξε μια κοινή παραδοχή από όλους τους συμμετέχοντες πως ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι μάλλον περιορισμένος για τη Ζάκυνθο. Αυτό όμως που επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους, είναι η ανάγκη να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και κατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων, ώστε το νησί να είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένας ισχυρός σεισμός.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Νιοτόπουλος, παίρνοντας το λόγο αρχικά τόνισε την ανάγκη να καταρτιστεί ένας χάρτης αρμοδιοτήτων που θα περιγράφει με σαφήνεια τους διακριτούς ρόλους που θα έχει κάθε υπηρεσία και φορέας, ενώ αναγνώρισε πως κατά καιρούς διαπιστώνονται προβλήματα συντονισμού και επικοινωνίας που θα πρέπει να περιοριστούν αν όχι να απαλειφθούν σε περίπτωση κάποιου συμβάντος.
Ο ίδιος, σχολίασε πως πέρα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια θα πρέπει να λύσουμε και πρακτικά προβλήματα, όπως είναι η ύπαρξη ενός ασύρματου δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών, ο προσδιορισμός ενός συγκεκριμένου σημείου όπου θα συγκεντρώνεται ο πληθυσμός και η ενημέρωση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς πανικό.
Ειδικά για την πρόληψη των πλημμύρων σημείωσε πως γίνονται κάποιες παρεμβάσεις καθαρισμών από την Π.Ε Ζακύνθου, ενώ πρότεινε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικά το τμήμα που ασχολείται με την μετεωρολογία, ώστε αν είναι δυνατόν να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για την πρόβλεψη πιθανής κακοκαιρίας.
Ο κ. Νιοτόπουλος όμως τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας για σεισμό, σχολιάζοντας πως οι μνήμες από την περσινή επίσκεψη του Εγκέλαδου στη γειτονική Κεφαλονιά είναι νωπές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο Γενικός Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΙΝ κ. Πανδής, υπογραμμίζοντας πως το μείζον πρόβλημα για όλα τα νησιά του Ιονίου είναι ο σεισμός και επιβάλλονται τακτικές συσκέψεις για μέτρα πρόληψης, ανεξάρτητα από τις συσκέψεις που γίνονται για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.
Ο κ. Πανδής έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός «μνημονίου ενεργειών» που θα εφαρμόζεται σε κάθε έκτακτη κατάσταση.
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών, που περιέγραψαν τις δικές τους αρμοδιότητες σε περίπτωση πλημμύρων, επισημαίνοντας ο καθένας από την πλευρά του την ανάγκη σωστού συντονισμού.
Ειδικότερα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Ρπυμελιώτης ανέφερε πως υπάρχει τόσο η υλικοτεχνική υποδομή όσο και το έμψυχο δυναμικό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των φαινομένων, ενώ ανέφερε πως έχει γίνει καταγραφή των περιοχών όπου υπάρχει πιο άμεσος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Λιμενάρχης ανέφερε τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας σε τέτοια συμβάντα, υπογράμμισε όμως πως σε έκτακτες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρχει περιχαράκωση των υπηρεσιών στα αυστηρά καθήκοντά τους αλλά πρέπει όλοι να συμβάλουν όπου μπορούν.
Ο Διευθυντής Δασών τόνισε πως λόγω των λιγοστών καμένων εκτάσεων που καταγράφονται φέτος περιορίζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε δασικές περιοχές, ενώ θέμα συντονισμού τέθηκε και από τον εκπρόσωπο της Ομάδας Εθελοντών, ο οποίος σχολίασε πως δεν γνωρίζουν από ποιον φορέα θα πάρουν οδηγίες.
Αίσθηση τέλος προκάλεσε η καταγγελία που έγινε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Δ. Κοντονή για την κατάσταση στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη, αφού για ακόμη μια φορά έγινε λόγος σε καταπατήσεις των απαλλοτριωμένων εκτάσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παρέμβαση της ΔΕΥΑΖ για να καθαριστεί ο χείμαρρος περιορίζεται λόγω των καταπατήσεων που έχουν γίνει από ιδιώτες σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις όπου υπάρχουν ακόμη και ελαιόδεντρα, ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα από την Κτηματική Υπηρεσία.
Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις καθαρισμού των φρεατίων από το ύψος του παλιού Νοσοκομείου μέχρι και την Αγία Τριάδα, ωστόσο για τα έργα καθαρισμών που έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΖ και σε άλλα σημεία του νησιού, τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και με την συνδρομή της ΠΙΝ.
Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που από τη ΔΕΥΑΖ καταγγέλλεται η αδυναμία παρέμβασης στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη λόγω καταπατήσεων, αφού ανάλογες αναφορές είχαν γίνει και κατά το παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια ενέργεια για να λυθεί το πρόβλημα.
Αφήστε ένα σχόλιο
Αφήστε ένα σχόλιο