Με τον διάλογο στο Κυπριακό να μπαίνει στα δύσβατα μονοπάτια των πολύχρονων ενδοκοινοτικών διαφορών, την Τουρκία να προσπαθεί να ισορροπήσει στο νέο τοπίο της Μέσης Ανατολή που έχει ανάψει φωτιές στα “μπατζάκια” της, και την Ελλάδα να αναζητά εναγωνίως μια περισσότερο σταθερή θέση στον χώρο της Νότιας και Ανατολής Ευρώπης, συνεχίζονται στην Νέα Υόρκη οι διαβουλεύσεις για τα σοβαρά εθνικά μας ζητήματα.
Το νέο στοιχείο που διαφοροποιεί αισθητά το περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και η συνεργασία της Κύπρου με χώρες της μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής στο θέμα αυτό.
Μια εξέλιξη που προκαλεί σοβαρό εκνευρισμό στην Τουρκία η οποία δεν δίστασε να επιτεθεί απροκάλυπτα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου με πρόσχημα την ανατροπή του πρώην προέδρου Μόρσι, από το βήμα του ΟΗΕ
Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου σημειώθηκε, μετά τις αλληλοκατηγορίες που εκτόξευσαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών.
«Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες, δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου (Μόρσι) και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται», τόνισε ο Ερντογάν.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν ψεύδεται και τον κατηγόρησε ότι «επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να πληγούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος».
Η κρίση που ξέσπασε οδήγησε στην ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης του Αιγύπτιου υπ. Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος προχωρούν σε εμβάθυνση των σχέσεών τους με το Κάιρο. Μετά τη διμερή συνάντηση Αναστασιάδη – Σίσι και τη συμφωνία για επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στη Λευκωσία και τη δημιουργία στρατηγικής σχέσης με άξονα τα ενεργειακά, την παρασκευή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ανάλογη με αυτή που είχε λάβει χώρα και πέρυσι την ίδια περίοδο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για σταθερή, μακροπρόθεσμη επιλογή και των τριών μερών.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις από τη συνάντηση αυτή ίσως προκύψει κάτι πολύ εντυπωσιακό για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που θα έχει σχέση με τον καθορισμό των ΑΟΖ για τις τρείς αυτές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφρίες από τον ΟΗΕ τη συνεργασία των τριών χωρών στηρίζουν και οι ΗΠΑ.
Φίλιππος Συνετός