Για μια ακόμα φορά ο χώρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής Νικόλαος Ούγος Φώσκολος (1788-1827) άνοιξε για το κοινό της Πόλης μας και έγινε εστία μας πολύ σημαντικής διάλεξης από την πρώην Δ/ντρια της ιστορικής Δημόσιας βιβλιοθήκης, Γεωργίας Κόκλα Παπαδάτου.
Η κα Κόκλα – Παπαδάτου με γλαφυρότητα και επιστημονική επάρκεια και με πλήθος στοιχείων και σπάνιων εικόνων ξενάγησε το κοινό στη μακρά ιστορία του σπιτιού που γεννήθηκε ο ποιητής από την εποχή που το αγόρασε ο Δήμος Ζακύνθου το 1886 έως τις μέρες μας.
Η ίδρυση της Φωσκολιανής βιβλιοθήκης, οι ελληνοϊταλικές εκδηλώσεις του 1927, ο βομβαρδισμός του σπιτιού το 1941 και η αποκατάσταση του από τους Ιταλούς, η προσπάθεια οικειοποίησης της κληρονομιά τους από τον στρατό κατοχής , ο β’ βομβαρδισμός του 1943 και η σεισμοπυρκαγιά του 1953 που το αφάνισαν εντελώς συνιστούν κατά την κα Κόκλα Παπαδάτου την πρώτη περίοδο της ιστορίας του σπιτιού.
Η Β’ περίοδος αρχίζει με την εγκατάσταση στο χώρο του οικοπέδου που προϋπήρχε η Οικία, το γλυπτού του Ιωάννη Βιτσάρη “Θρηνούν πνεύμα” που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό από την οικογένεια Στουπάθη.
Η εγκατάσταση έγινε το 1969 με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη Ανδρέα Ιωάννου, σε απότιση φόρου τιμής στον ποιητή που ήθελε να πεθάνει στη Ζάκυνθο αλλά κατέληξε στο Λονδίνο και τα οστά του φυλάσσονται στο πάνθεον των ηρώων, στην εκκλησία του Εσταυρωμένου στη Φλωρεντία.
Όμως η πιο σημαντική εξέλιξη μετά το 1953 ήταν η επανα – οικοδόμηση της Οικίας που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2016 με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επεξεργάστηκε η περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Η διάλεξη της κας Κόκλα πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.