Την συγκέντρωση στοιχείων σε μηνιαία βάση ζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την υπηρεσία Αλιείας για τα περιστατικά θνησιμότητας των θαλασσίων χελωνών που προέρχονται από την άσκηση αλιείας και δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια συμβάντα.
Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου που έχει σταλεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου αναφέρει τα ακόλουθα:
Στην περιοχή της Μεσογείου, μόνο 3 είδη θαλάσσιας χελώνας απαντώνται τακτικά Caretta caretta (Καρέττα – καρέττα), Chelonia mydas (Πράσινη χελώνα ή Μύδας) και Dermochelys coriacea (Δερματοχελώνα). Τα είδη αυτά τελούν υπό καθεστώς προστασίας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον θεωρείται σημαντική η επίδραση της αλιευτικής δραστηριότητας στην θνησιμότητα των ειδών αυτών και στο πλαίσιο αυτό έχουν εκδοθεί σχετικές συστάσεις τόσο από τον ICATT (Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Τοννοειδών του Ατλαντικού), όσο και από το GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο).
Ειδικότερα έχουν υιοθετηθεί τα κάτωθι:
– Σύσταση ICCAT [10-09]: Αφορά στην υποχρέωση υιοθέτησης μέτρων για αποτροπή των συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών και συλλογή στοιχείων στην περιοχή αρμοδιότητας δηλαδή και στη Μεσόγειο περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων για την αλληλεπίδραση της αλιευτικής δραστηριότητας και θαλάσσιων χελωνών ανά κατηγορία εργαλείου (περιστατικά συλλήψεων), όπως επίσης και τον τρόπο χειρισμού περιστατικών σύλληψης θαλάσσιων χελωνών από τα γρι-γρι και τα πελαγικά παραγαδιάρικα σκάφη.
– Σύσταση GFCM/35/2011/4: Αφορά τις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών στην αλιεία στην Μεσόγειο και GFCM/35/2011/7 (D) που αφορά την υιοθέτηση της παραπάνω σύστασης ICCAT για τη Μεσόγειο και οι δύο με παρόμοιο περιεχόμενο. Οι παραπάνω συστάσεις GFCM αφορούν στην υποχρέωση υιοθέτησης μέτρων για αποτροπή των συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών και συλλογή στοιχείων για την αλληλεπίδραση της αλιευτικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών ανά κατηγορία εργαλείου (περιστατικά συλλήψεων), αλλά και καταγραφής περιστατικών τυχαίων συλλήψεων κατά την αλιευτική δραστηριότητα.
Σε ότι αφορά στον σωστό χειρισμό των περιστατικών σύλληψης των ειδών αυτών από τα αλιευτικά εργαλεία σημειώνονται τα κάτωθι:
Το ΥΠ.Ε.Κ.Α. είχε παλαιότερα προωθήσει σχετικό εγχειρίδιο σε φορείς και Συλλόγους της Περιφέρειας προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πρακτικός οδηγός για την προστασία ενός είδους που κινδυνεύει από εξαφάνιση. Ειδικότερα, το MEDASSET σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου (RAC/SPA) του UNEP/MAP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης), είχε εκδώσει το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ», ένα εγχειρίδιο – οδηγό, προκειμένου οι αλιείς να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν για το θέμα, και δίνονται σχετικές κατευθύνσεις στο πως θα χειριστούν ανάλογα περιστατικά. Αν και το εγχειρίδιο αυτό έχει εκδοθεί το 2004 αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του θέματος. Το εν λόγω Εγχειρίδιο Διάσωσης των Θαλάσσιων Χελωνών (Ελληνική έκδοση για τους ψαράδες) υπάρχει στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.rac-spa.org/sites/default/files/doc_turtles/sea_turtle/handling_guidebook_gr.pde
Το 2009 εκδόθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) οδηγός για την μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας όπου μεταξύ άλλων, στην σελίδα 62 αναφέρει τις καλύτερες πρακτικές για τον χειρισμό και την απελευθέρωση των θαλάσσιων χελωνών που έχουν παγιδευτεί στα αλιευτικά εργαλεία.
Προκειμένου να συλλεχθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στο πλαίσιο υποχρεώσεων της χώρας για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων (ICCAT,GFCM), οι υπηρεσίες αλιείας πρέπει να ενημερώσουν τους αλιείς της περιοχής για τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου, το οποίο αφορά σε κάθε περιστατικό τυχαίας σύλληψης θαλάσσιας χελώνας κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Οι αλιείς καλούνται να ενημερώνουν σε μηνιαία βάση την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Αλιείας. Ακολούθως οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας καλούνται να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην Υπηρεσία συγκεντρωτικό πίνακα των σχετικών αναφορών των αλιέων. Η σημασία συλλογής στοιχείων είναι πολύ μεγάλη λαμβάνοντας υπόψη ότι τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε κοινή βάση δεδομένων και αξιολογούνται.