Μπλόκο στα πονηρά παιγνίδια τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων με οργανωμένες ομάδες μεταναστών βάζει τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για την τροπολογία με την οποία ορίζονται οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών και η οποία περιέχει ένα άρθρο που εναρμονίζει τη νομοθεσία με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία είναι η αντισυνταγματική η συμμετοχή ατόμων στις εκλογές που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τροπολογία, “στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας”.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες. Η συζήτηση και ψήφισή του θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μία ρύθμιση που ευθυγραμμίζεται με την περυσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια, κρίνοντας ότι βάσει Συντάγματος το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές το έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, και για να επεκταθεί αυτό και στους υπολοίπους, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη του Συντάγματος.
Το θέμα είχε συζητηθεί το περασμένο Φθινόπωρο σε κυβερνητικό επίπεδο και είχε αποφισιστεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του συντάγματος. Οταν δε αναθεωρηθεί το σύνταγμα να υπάρξει η αναγκαία διευθέτηση του ζητήματος.
Ωστόσο από το περασμένο Φθινόπωρο είχαν επισημανθεί σε ορισμένες πόλεις της περιφέρειας ότι είχαν δημιουργηθεί εκλογικοί μηχανισμοί που είχαν ως στόχο την εμπλοκή και εκμετάλλευση της ψήφους των μεταναστών έναντι συγκεκριμένων παροχών που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούσαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Το θέμα είχε απασχολήσει πρόσφατα και την περιφέρεια μας και σύμφωνα με πληροφορίες του -Ε- υπήρξαν παρεμβάσεις σε κορυφαίο επίπεδο από κύκλους της Ν.Δ. στη Ζάκυνθο.
Αντιδρά ο Γ. Α.Παπανδρέου. Απαντά το ΠΑΣΟΚ
Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο με πιο ηχηρή αυτή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως σοβαρή οπισθοδόμηση της ελληνικής πολιτείας. Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:
«Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρέπει να εισαχθούν στην ισχύουσα νομοθεσία μόνον οι νομικά απολύτως αναγκαίες αλλαγές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ. Το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους.