Επισημάνσεις για την έρευνα που ανέλαβε το Πολυτεχνείο για την Πόλη της Ζακύνθου, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη με το Δήμο, έγιναν από την τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Δημήτρη Λιβάνη μετά την παρουσίαση που έγινε προχθές στο Δημαρχείο.
Ο κ. Λιβάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- επανέλαβε τις θέσεις που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει διατυπώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχουν να κάνουν με τη διαφορά των μελετών από μηχανικούς και των ερευνών από πανεπιστημιακά ιδρύματα.
«Για να λήξει αυτό το ζήτημα θα σας παραθέσω το Άρθρο 1 που περιλαμβάνει τις έννοιες και τους ορισμούς του Ν. 3316 του 2005 : Μελέτη είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και αναλυτικής επιστημονικής και τεχνικής εργασίας και έρευνας σε συγκεκριμένο απλό ή σύνθετο γνωστικό αντικείμενο, που αποβλέπει ιδίως στην παραγωγή τεχνικού έργου ή στην επέμβαση σε τεχνικό έργο ή αφορά στον σχεδιασμό και την απεικόνιση τεχνικού έργου ή παραγωγικής διαδικασίας ή σε μεθόδους ανάπτυξης και σχεδιασμού του ευρύτερου χώρου. Η μελέτη έχει την έκταση και το βάθος που απαιτείται με την σύμβαση, απεικονίζεται δε και παραδίδεται στην αναθέτουσα αρχή με συγκεκριμένη συμφωνημένη μορφή» τόνισε ο κ. Λιβάνης συμπληρώνοντας πως η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο έχει να κάνει με μεθόδους «ανάπτυξης και σχεδιασμού» του ευρύτερου χώρου.
«Το Πολυτεχνείο και οι καθηγητές είναι για να παράγουν ακαδημαϊκό έργο και να … διδάσκουν μηχανικούς όχι να τους παίρνουν τη δουλειά! Το ΤΕΕ, σε κάθε μελέτη που δημοπρατείται από τους ΟΤΑ ή το Δημόσιο, συμμετέχει με εκπρόσωπο στην επιτροπή ορισμού του αναδόχου και αυτό γίνεται για να είναι σωστή και άρτια η μελέτη!» σχολίασε ακόμη, συμπληρώνοντας πως μπορεί ο Δήμος να κάνει λόγο για ευτελές ποσό που θα πληρωθεί για αυτή την έρευνα, αλλά το ποσό αυτό ανέρχεται στις 50.000 Ευρώ!
«Η διαδικασία έγινε με απευθείας ανάθεση και περιμένω να δω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία θα προσδιορίζει το αντικείμενο της σύμβασης. Στον Νόμο 3316 περιγράφεται και το περιεχόμενο μιας προγραμματικής σύμβασης που συνάπτει ένας ΟΤΑ. Στις προγραμματικές συμβάσεις ένας φορέας αναθέτει ένα έργο σε έναν άλλο γιατί δεν έχει τη δυνατότητα υλοποίησης και επίβλεψης λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών κτλ» σημείωσε ακόμη.
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ σχολίασε ακόμη πως τα τελευταία 15 χρόνια, οι Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μας φέρνουν και από έναν καθηγητή που κάνει και από μια μελέτη!
«Καταλήγουμε τελικά να έχουμε λοξά πεζοδρόμια που ο κόσμος πέφτει και τσακίζεται! Στην συζήτηση που έγινε στο Δήμο ακούσαμε τον εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ να λέει για τα καντούνια που είναι αδύνατο να περπατήσει κάποιος τουρίστας που θέλει να φτάσει στο σταθμό και ο Δήμος δεν κάνει το ελάχιστο, δηλαδή να ανοίξει τους δρόμους που προβλέπονται στο παλιό σχέδιο! Δεν έχουμε κάνει τις ελάχιστες από άποψη κόστους παρεμβάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα. Πρώτα θα λύσουμε τα στοιχειώδη και μετά θα κάνουμε μελέτες ή έρευνες. Υπάρχουν μελέτες και έρευνες παλιότερες που προβλέπουν ενέργειες τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόσαμε!» δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που ήδη έχουμε.
Τέλος, σημείωσε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να κάνουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις στις υπάρχουσες μελέτες και αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούμε να ξεκινήσουν από τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις.