Ένα από τα γεγονότα που δυστυχώς στιγμάτισαν αρνητικά την περσινή τουριστική περίοδο ήταν αυτό της απώλειας των Γαλάζιων Σημαιών από συνολικά 18 παραλίες του νησιού μας και θυμίζουμε πως η είδηση αυτή συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης για τους λόγους που υπήρξε η αρνητική αυτή εξέλιξη. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος, επέμειναν πως οι λόγοι απώλειας της βράβευσης δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα θαλάσσιας ρύπανσης ή σκουπιδιών, παρά την έκταση που πήραν αυτά τα φαινόμενα πέρυσι, η προσοχή και η προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να στραφεί στην προσπάθεια πλήρωσης όλων των κριτηρίων που θέτει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ώστε να εξασφαλιστεί αυτή η βράβευση.
Κατά τη πρόσφατη εκδήλωση για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς αναφέρθηκε και αυτός στην προοπτική να αναλάβουν τις βραβεύσεις, όχι ο Δήμος όπως συνέβαινε μέχρι και φέτος αλλά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στους οποίους παραχωρούνται οι παραλίες από το Δήμο, είτε μετά από διαγωνισμό, είτε μετά από απευθείας ανάθεση.
«Σε κάθε δημοτική ενότητα, κάθε επιχειρηματίας σε παραλίες, όπως για παράδειγμα ο Βασιλικός θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαδικασία βράβευσης με Γαλάζιες Σημαίες και να εξασφαλίσουν πως θα πληρούνται τα 39 κριτήρια που πρέπει. Τα νερά του Ιονίου είναι καθαρά και αυτό είναι δεδομένο» ανέφερε ο Δήμαρχος, που αναφερόμενος στην περσινή εξέλιξη με τις Γαλάζιες Σημαίες ανέφερε : «Ήρθε μυστική επιθεώρηση από τις Γαλάζιες Σημαίες και δεν με συνάντησαν καν. Πως κάνουν μια διεθνή δυσφήμιση του νησιού;» δήλωσε, επισημαίνοντας και το πρόβλημα που υπάρχει με την πρόσληψη ναυαγοσωστών.
Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ίδιοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού τη διαδικασία ένταξης των ακτών στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες και συγκεκριμένα για τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά από τις επιχειρήσεις τους, συζητήθηκε και στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια συσκέψεων που έγιναν με την συμμετοχή των στελεχών της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Ξενοδόχων αλλά και εκπροσώπων του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο «μοντέλο» εφαρμόζεται ήδη στην Κέρκυρα, όπου ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση και οι κερκυραϊκές γαλάζιες σημαίες δόθηκαν στις παραλίες όπου εκμισθώνονται από ξενοδοχεία: Canal d’Amour, Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu, Αλμυρός/Gelina Village, Αλυκές Ποταμού/Family Life Kerkyra Golf, Δασιά/Ikos, Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Thalasso, Ίσσος/Sandy Beach Resort, Κάβος/Mayor Capo di Corfu, Κομμένο/Corfu Imperial, Κοντόγιαλος/Mayor Pelekas Monastery και Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort. Φέτος, γαλάζια σημαία έλαβε και η Μαρίνα των Γουβιών.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Αυτό που είναι δεδομένο, είναι πως το νησί μας θα στερηθεί τις Γαλάζιες Σημαίες και για το 2019 ενώ από φέτος θα πρέπει να ξεκινήσει ο προγραμματισμός , την επόμενη χρονιά οι ακτές να είναι υποψήφιες για να εξασφαλιστεί βράβευση το 2020.