Μια νέα περιβαλλοντική τραγωδία εκτυλίχθηκε την Πέμπτη στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, όταν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστων λυμάτων κατέληξαν στο ποτάμι, προκαλώντας σοβαρή ρύπανση και αναταραχή στους κατοίκους της περιοχής.
Η πηγή της ρύπανσης αποδίδεται, για ακόμη μία φορά, στην πλημμελή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος άφησε ανεξέλεγκτες ποσότητες λυμάτων να διαφύγουν στο περιβάλλον.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Καταγγέλλουν πως παρόμοιες περιβαλλοντικές παραβάσεις έχουν σημειωθεί ξανά την ίδια περίοδο τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας σαφές ότι η μόλυνση του ποταμού δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα συνεχόμενων παραλείψεων και ελλείψεων στη διαχείριση του αποχετευτικού συστήματος.
Παρά την έντονη αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας και την πίεση που ασκείται από τους κατοίκους, η ΔΕΥΑΖ επιλέγει την οδό της αποποίησης ευθυνών. Σε δηλώσεις της, η υπηρεσία αρνείται την ευθύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι “Δεν υπάρχει κανένα θέμα στον βιολογικό”, παραβλέποντας ωστόσο τις χρόνιες δυσλειτουργίες του βιολογικού καθαρισμού.
Αυτή η στάση, όμως, μόνο ως ανεύθυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η ΔΕΥΑΖ αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της, αφήνοντας τους πολίτες της Ζακύνθου να πληρώνουν το τίμημα για τις συνεχείς αστοχίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Αντί να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την επίλυση του προβλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παρατηρείται μια χρόνια αδιαφορία που εντείνει τη ρύπανση και τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Το ερώτημα παραμένει: Πόσες ακόμη καταστροφές πρέπει να σημειωθούν μέχρι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα;
Η περιβαλλοντική προστασία δεν μπορεί να είναι ζήτημα που αναβάλλεται συνεχώς, και οι υπεύθυνοι πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν για τις παραλείψεις και την ανευθυνότητά τους.
Ο χείμαρρος του Αγίου Χαραλάμπη είναι ένας ακόμη μάρτυρας της αδιαφορίας που μαστίζει τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Ζάκυνθο.
ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Η κα Άντα Βλαχούτσικου, Βιολόγος και Περιβαλλοντολόγος δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη το πρωί της Πέμπτης:
«Για ποιο λόγο αναστατωνόμαστε; Ήδη γνωρίζουμε ότι η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού δεν είναι επαρκής για τα λύματα που παράγουμε. Όταν το λέμε αυτό είναι διότι παράγουμε πάρα πολύ περισσότερα λύματα από το κανονικό.
Από τον βιολογικό καθαρισμό έρχονται τα λύματα στο ποτάμι γιατί όσο υπερφορτώνεται φτάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν επεξεργάζεται καθόλου τα λύματα. Όπως έρχονται φεύγουν γιατί υπερχειλίζουν οι δεξαμενές.
Ο κ. Ν. Αρετάκης είχε κάνει μέτρηση για το πόσο ακριβώς παραπάνω από το κανονικό είναι τα λύματα που πηγαίνουν στον βιολογικό. Φέτος, έχουν προστεθεί οι τουριστικές μονάδες.
Κάθε χρόνο βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να μην το είχαμε αυτό το φαινόμενο σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά όσο ανεβαίνει ο αριθμός των τουριστών τόσο θα έχουμε υπερφόρτωση του βιολογικού καθαρισμού. Ίσως και να έχουμε δει ολόιδιο περιστατικό.
Εγώ θυμάμαι να αναφέρονται για ακατέργαστα λύματα στο ποτάμι εδώ και 15 χρόνια. Τότε δεν ερχόντουσαν τα λύματα από τον βιολογικό αλλά τα έριχναν τα βυτιοφόρα μέσα. Αυτό είναι το αποτελέσματα από το γεγονός ότι ο βιολογικός καθαρισμός που έχουμε δεν είναι ούτε το μισό από αυτό που χρειαζεται η Ζάκυνθος».
Η κα Α. Βλαχούτσικου αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και στις προαπαιτούμενες άδειες τους για τα λύματα:
«Είναι κάποια ξενοδοχεία που έχουν και καλά βιολογικός καθαρισμούς και δίνουν τα νερά τους και ποτίζουν τις ελιές. Αυτό είναι σωστό. Κάθε τέλη Αυγούστου βρωμάει ο τόπος γιατί όλα τα ξενοδοχεία έχουν τόσο περισσότερα λύματα, τα οποία τα πετάνε χωρίς να έχουν καθαριστεί σωστά».
ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Η κα Α. Βλαχούτσικου σχολίασε τον χαρακτηρισμό ‘’Ιζήματα’’ που αναφέρουν για το περιστατικό στο ποτάμι: «Ιζήματα είναι και τα κόπρανα. Ίζημα είναι αυτό που συσσωρεύεται. Μετονόμασαν τα κόπρανα και τα λέμε πλέον ιζήματα. Βέβαια, το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη δεν έχει νερό Σεπτέμβριο μήνα. Το μόνο νερό που υπάρχει στο ποτάμι είναι αυτό που ρίχνουν από τον βιολογικό. Αυτή την εποχή όλα τα ποτάμια είναι ξερά. Η θάλασσα εισέρχεται μέχρι ένα σημείο. Αν κάποιος κατευθυνθεί λίγο πιο ψηλά στο ποτάμι θα δει ότι είναι ξερό το ποτάμι. Μετα την γέφυρα του Ξιφίτα δεν υπάρχουν νερά στον χείμαρρο».
ΠΟY EINAI TA ΠΡΟΣΤΙΜΑ;
Η κα Άντα Βλαχούτσικου μιλησε στον -Ε- σχετικά με τα ερωτήματα που έχουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου με βάση αυτό το συμβάν και είπε τα εξής: «Έχουμε αυτό το πρόβλημα φέτος. Πόσα είναι τα πρόστιμα που δόθηκαν για τα ξενοδοχεία που δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς όπως ορίζει ο νόμος;
Μπορεί να μας το απαντήσει αυτό η ΔΕΥΑΖ. Πόσες άδειες βγήκαν για βιολογικούς σε καινούργια ξενοδοχεία που χτίζονται;
Ποιες είναι οι περιβαλλοντολογικές τους μελέτες; Ποιος ελέγχει αυτές τις μελέτες ότι είναι επαρκείς αυτοί οι βιολογικοί καθαρισμοί που κατατέθηκαν άδειες ώστε να γίνουν;»
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ