Την μείωση των διοικητικών περιφερειών της χώρας από 13 σε 8 προανήγγειλε σε δηλώσεις της, η πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρ. Κράτσα. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν απηχεί προσωπικών απόψεων της. Η κ. Κράτσα είναι διορισμένη από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η κ. Κράτσα, έχει διατελέσει δυο θητείες (η δεύτερη είναι τρέχουσα που ξεκίνησε 07/05/2024) ως τακτικό μέλος. Σε αυτή την επιτροπή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τέθηκε η εκκολαπτόμενη «διοικητική αλλαγή στις Περιφέρειες της Ελλάδας οι οποίες από 13 που είναι τώρα θα γίνουν 8. Και αυτό θα γίνει μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές»!
Σύμφωνα με την ίδια η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, και μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα της διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία όπως είπε «θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο». Πάντως η κ. Κράτσα ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τελικές αποφάσεις, αλλά για συζητήσεις που γίνονται, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην επαπειλούμενη συρρίκνωση των περιφερειών. Και εν προκειμένω στην κατάργηση νησιωτικών περιφερειών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το αριθμό των Περιφερειών της κάθε χώρας, δεν την λαμβάνει όργανο της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μάλλον έχει ανοίξει ήδη το θέμα και μάλιστα επιδιώκει να το ολοκληρώσει την συρρίκνωση των Περιφερειών επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!
Οι δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχη (φιλοξενήθηκαν στο kefaloniapress.gr) ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών. Ειδικά στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων όπου τα σενάρια διάσπασης με τη διοικητική μεταφορά των νησιών σε άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουν πέσει και άλλες φορές στο τραπέζι. Παρά τις έντονες αντιδράσεις αυτοδιοικητικών στελεχών, πολιτικών κομμάτων αλλά και κατοίκων, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση από την ΕΝΠΕ.
Επίσης πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά και από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα που άνοιξε η κ. Κράτσα. Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, έχει αφήσει αφήσει ασχολίαστο ένα θέμα που εφόσον υλοποιηθεί αλλάζει ριζικά τον αυτοδιοικητικό και Περιφερειακό χάρτη της χώρας.
Εντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων» ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προειδοποιώντας ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών!
«Σύμφωνα με δηλώσεις της πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, η οποία μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, με στόχο οι 13 Περιφέρειες να γίνουν 8. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο» σημειώνει.
«Αυτά απεργάζονται κάποιοι να ισχύσουν πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη της είναι εκείνα που κάνουν τις ανακοινώσεις, ερήμην των Αυτοδιοικητικών αρχών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών», υπογραμμίζει δεικτικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ρωτάμε λοιπόν, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Με ποια νομιμοποίηση; Ποιους ρώτησαν; Πως αντιλαμβάνονται την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Πως γίνονται τέτοιου περιεχομένου συζητήσεις πρόχειρα και χωρίς τις τοπικές κοινωνίες;
Και πολύ περισσότερο: Με ποιο δικαίωμα μια ιστορική, νησιωτική Περιφέρεια όπως τα Ιόνια Νησιά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη για να καταστεί παράρτημα ηπειρωτικών περιφερειών, χάνοντας προνόμια νησιωτικότητας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων;», αναρωτιέται ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Αναλυτικά η δήλωση
Έξαφνα κι από το πουθενά προκύπτει θέμα διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, η οποία μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, με στόχο οι 13 Περιφέρειες να γίνουν 8. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο.
Αυτά απεργάζονται κάποιοι να ισχύσουν πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη της είναι εκείνα που κάνουν τις ανακοινώσεις, ερήμην των Αυτοδιοικητικών αρχών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών.
Ρωτάμε λοιπόν, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Με ποια νομιμοποίηση; Ποιους ρώτησαν; Πως αντιλαμβάνονται την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Πως γίνονται τέτοιου περιεχομένου συζητήσεις πρόχειρα και χωρίς τις τοπικές κοινωνίες;
Και πολύ περισσότερο: Με ποιο δικαίωμα μια ιστορική, νησιωτική Περιφέρεια όπως τα Ιόνια Νησιά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη για να καταστεί παράρτημα ηπειρωτικών περιφερειών, χάνοντας προνόμια νησιωτικότητας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων;
Καλούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε άλλη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρουν κάθετα αντίθετους σε αυτές οι επαπειλούμενες αλλαγές και προειδοποιούμε ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της Κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών!!
Στα «κάγκελα» το ΠΑΣΟΚ
Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν και από τις νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά & Ιθάκη.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση τους:
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί μείωσης των Περιφερειών στη χώρα μας από 13 σε 8.
Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στο δόγμα της συγκέντρωσης των εξουσιών και του επιτελικού κράτους, επιδιώκει ναι μειώσει τους δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. σε λιγότερους από αυτούς που προβλέφθηκαν με το Ν. 3852/2010 – Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Σε περίπτωση δε υλοποίησης αυτής της διάσπασης στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τότε η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενταχθούν διοικητικά στην Ήπειρο και η Ζάκυνθος με τη Κεφαλονιά & την Ιθάκη στη Πελοπόννησο.
Σε μια ευνομούμενη χώρα, η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων.
Αντιθέτως, για ακόμα μια φορά αγνοείται η κοινή ιστορική παράδοση της Επτανήσου Πολιτείας ήδη από το 18ο αιώνα, οι κοινές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, η κοινή προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας, παρά τις αστοχίες των μέχρι και σήμερα διατελεσάντων Περιφερειακών Αρχών.
Αναμένουμε δε με ενδιαφέρον, τη τοποθέτηση επί του θέματος του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανου Γκίκα καθώς και των λοιπών Βουλευτών της Ν.Δ. στα Ιόνια Νησιά αλλά και τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών Παρατάξεων, δοθέντος ότι μέχρι σήμερα μόνο η Παράταξη “Μένουμε Ιόνιο” με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ καταδίκασε τις ανωτέρω δηλώσεις της κ. Κράτσα, που αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές προθέσεις.
ΠΗΓΗ: AFTODIOIKISI.GR
Υπερ.Δεν χρειάζεται αυτη η διοικητική ταλαιπωρία και απαξίωση των υπολοίπων νησιών προς όφελος της Κέρκυρας πρέπει να πάρει ενα τέλος.
Για να εγκριθεί ενα έργο στα νησιά περνάει απο σαράντα κύμματα ,αν είναι ομως για την Κέρκυρα,η διαδικασία είναι πολύ σύντομη.
Για να μην επεισέλθω σε άλλοτριες μεθόδους για να αποκτήσουν τα μεγάλα πακέτα στην διανομή των κονδυλίων έργων, που επέχουν ακόμη και ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Ακόμη και σαμποτάρισμα στην ακτοπολοική γραμμή που υποτίθεται οτι συνδέει μεταξύ τους τα νησιά.
Οχι οτι αν πάμε στην Πάτρα θα έχουμε προνόμια,απλά θα είμαστε κοντά στα κέντρα των αποφάσεων και θα μπορούμε να διεκδικήσουμε πιο εύκολα κάποια πράγματα.