Η τύχη του κλειστού γυμναστηρίου στο Δημοτικό στάδιο Ζακύνθου απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα της ΠΙΝ στην Κέρκυρα και εκεί ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος επεσήμανε πως δεν πρόκειται για άγνωστο θέμα καθώς έχει απασχολήσει κι άλλη φορά το ΠΣ σε προηγούμενη θητεία του.
“Είναι ένα θέμα που είναι άγνωστο στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και έχει υπάρξει διαχρονικά σε προϋπολογισμούς χωρίς να έχει υλοποιηθεί” είπε ο κ. Γαλιατσάτος που αμέσως έδωσε το λόγο στον περιφερειακό σύμβουλο από τη Ζάκυνθο Διονύση Γιακουμέλο για να μιλήσει πιο αναλυτικά σαν κάτοικος του νησιού μας.
Ο κ. Γιακουμέλος είπε πως η Ζάκυνθος είναι το μοναδικό νησί του Ιονίου που δεν διαθέτει κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και περιέγραψε τι έχει γίνει με το κλειστό γυμναστήριο από το 2006 και εντεύθεν. Μετά από το σεισμό του 2006, το κλειστό Γυμναστήριο το οποίο και υπήρχε στο χώρο του Εθνικού Σταδίου Ζακύνθου στην περιοχή των Αμπελοκήπων κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακατάλληλο προς χρήση. Η κατεδάφισή του πραγματοποιήθηκε το 2016. Έκτοτε έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από τις τοπικές αρχές αλλά και τους εμπλεκόμενους αθλητικούς συλλόγους για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, οι οποίες και δεν καρποφόρησαν.
Αρχικά, δεν ήταν εφικτή η κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στον προϋπάρχοντα πριν την κατεδάφιση χώρο, δεδομένης της ανάγκης δημιουργίας εκεί ενός προπονητικού κέντρου για την ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Π.Σ. Το πρόβλημα αυτό όμως λύθηκε με την παραχώρηση του γηπέδου του Βανάτου ως προπονητικό κέντρο.
Σημειώνεται, ότι επί της θητείας της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και επί δύο συναπτά έτη εντασσόταν στον προϋπολογισμό της περιφέρειας ένα ποσό της τάξης των 2.000.000 ευρώ για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Πρέπει να επισημανθεί ότι με την παρούσα κατάσταση τρεις αθλητικοί όμιλοι με μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων μελών (Α.Γ.Ε.Ζ. / στίβος και μπάσκετ: 300 μέλη, Ζ.Α.Ο. / βόλεϊ: 50 μέλη, Αθλητικός Σύλλογος Ζακύνθου / βόλεϊ: 20 μέλη), καλύπτουν τις ανάγκες τους φιλοξενούμενοι από τις 17.00 ως τις 22.00 στο κλειστό γήπεδο της Παναγούλας, για μπάσκετ δηλαδή χώρο άθλησης. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την αδυναμία της συγκεκριμένης δομής στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών για την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό. Κάτι που το έχει πολλή μεγάλη ανάγκη το νησί μας μετά και την καταγραφή της αύξησης της βίας και της εγκληματικότητας στους νέους.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου με τις λιγοστές οικονομικές δυνάμεις της μετά και την πρόσφατη κατανομή των Κ.Α.Π. (15,75%) από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, δυσκολεύεται να διαθέσει το συγκεκριμένο κονδύλι στο Δήμο Ζακύνθου.
Πρόσφατα όμως στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ο κ. Περιφερειάρχης μας εξέπληξε ευχάριστα λέγοντάς μας ότι είναι εδώ για να διορθώσει τις όποιες ‘’αστοχίες’’ φανούν κατά την εξέλιξη υλοποίησης των Κ.Α.Π. Ιδού η… Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος.
Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καποδίστριας ανέφερε ότι η κατάσταση με το κλειστό γυμναστήριο είναι ακριβώς έτσι όπως περιεγράφη, αλλά αν δεν συμφωνήσει ο Δήμος και δεν συνδράμει για να είμαστε δίπλα του, δεν μπορεί να γίνει κάτι.
“Σε επικοινωνία που είχα με τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, αλλά και με το Δήμαρχο, είχε σχεδιαστεί να γίνει κάποιο ραντεβού στο υπουργείο και έμαθα πως δόθηκε υπόσχεση από τον κ. Βρούτση να χρηματοδοτήσει τις κερκίδες του γηπέδου και ταυτόχρονα να ξεκινήσει και η διαδικασία για το κλειστό. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος πρωταγωνιστεί στη διεκδίκηση χρηματοδότησης για το γήπεδο. Είναι δεδομένο πως αν δεν ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας δεν μπορούμε να πάμε με το στανιό να πούμε ότι είμαστε εδώ. Συνέχεια οχλώ, έγινε και συνάντηση με το ΔΣ της ΑΓΕΖ που έχει εναλλακτικές προτάσεις όπως να κάνουν την μελέτη και μετά να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια ή από τον Δήμο και να προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει συμφωνία αν πρέπει να είναι Τ3 ή Τ4 όπως λέγονται τα τυποποιημένα γήπεδα του υπουργείου Αθλητισμού. Η ΑΓΕΖ λέει πως υπάρχουν τα νέα γήπεδα που είναι πιο φθηνά. Καταλήξαμε ότι θα δούμε τί μελέτες υπάρχουν και ο Δήμος που έχει τα τοπογραφικά και την ιδιοκτησία της περιοχής και είναι και ο πρωταγωνιστής, περιμένουμε να δούμε τί θα μας φέρει το επόμενο διάστημα. Μετά η Περιφέρεια, ο Δήμος και η ΑΓΕΖ θα συννενοηθούν και κυρίως να δούμε τι θέλει να κάνει ο Δήμος για να βοηθήσουμε κι εμείς, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καποδίστριας .
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής είπε πως είναι διατεθειμένος να κάνει τη μελέτη και με τον αναπτυξιακό για να είναι ευέλικτοι, να βρουν 3 μηχανικούς από την περιοχή και να γίνουν αυτά που ειπώθηκαν. “Αν χρειαστεί τεχνική μελέτη θα την κάνει αρμόδιο συνεργείο. Είμαστε στη διάθεση του Δήμου για να δούμε το θέμα αυτό. Αλλά άμα ακούω Βρούτση και τέτοια… καλύτερα ο Δήμαρχος να μην χάνει το σάλιο του εκεί ώρες ατελείωτες. Εμείς στην Κέρκυρα έχουμε κλειστό το στάδιο του ΕΑΚ. Αλλά αν το κράτος δεν δώσει τα χρήματα δεν γίνεται…” είπε ο κ. Τρεπεκλής.