Τις θέσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου και εν γένει η ακαδημαϊκής κοινότητας για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέπτυξε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ και εξήγησε τα σημεία διαφωνίας με το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα ο πρύτανης είπε: «Για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την ΄ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχει αναβρασμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας
Εδώ και ένα μήνα τελούν υπό κατάληψη οι 6 από τις 10 σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπου αυτό είναι εφικτό».
Αναλύοντας τα έως τώρα συμβάντα και αυτά που συζητήθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν, ο κ. Φλώρος είπε τα ακόλουθα: «Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τοποθετηθεί συνολικά για το νομοσχέδιο και οι άξονες συνοψίζονται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι είναι η συντ;αγματικότητα καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει συνταγματικό έρεισμα για το νομοσχέδιο και το άλλο είναι ότι επί της ουσίας δεν διασφαλίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενίσχυσής του, ούτε υπάρχουν οι δικλείδες για την οργάνωση και λειτουργία των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που δημιουργούνται με βάση το νομοσχέδιο για το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους. Αυτά τα θέματα είχαν τεθεί ως προϋποθέσεις από το σύνολο σχεδόν των .δημοσίων πανεπιστημίων για την αποδοχή του νομοσχεδίου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε την αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία θα κλιμακωθεί μέχρι αύριο που αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, αν ψηφισθεί».
Για την οικονομική κατάσταση των δημοσίων πανεπιστημίων ο πρύτανης είπε πως «τα μεγέθη είναι αμείλικτα. Απέχουν από τους προϋπολογισμούς που είχαν το 2008 κατά 55% τουλάχιστον και αυτή η παράμετρος πρέπει να συνυπολογιστεί .
Για το επιχείρημα ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί σε σχέση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η θέση μας είναι ότι η εκκίνηση αυτής της συμμόρφωσης θα έπρεπε να γίνει από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι δείκτες που ανακοίνωσε πρόσφατα η εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης για τα πανεπιστήμια της χώρας, απέχουν από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και βάζουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση.
Αναφέρω έναν δείκτη που είναι ο αριθμός των φοιτητών που αντιστοιχεί σε κάθε καθηγητή. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1 προς 9,5 και η χώρα μας είναι στο 1 προς 47. καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις που σχετίζονται και με η στελέχωση και με τα οικονομικά μεγέθη. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά για να μείνει ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μεγάλο συλλαλητήριο από τους φοιτητικούς Συλλόγους στην πρωτεύουσα.
«Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κάλεσμα απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα που απευθύνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, μπροστά στην ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που έχει ήδη απορριφθεί από την πλειοψηφία.
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.
«Η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, δηλώνουν οι φοιτητές.
. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00 την Παρασκευή 8 Μάρτη, προκηρύσσουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.
Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και ήδη μια σειρά Σύλλογοι παίρνουν σχετικές αποφάσεις.
Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
24ωρη απεργία, προκήρυξε η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την ομόφωνη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και καλώντας μαζικά σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.