Πέντε ημέρες μετά τη μόλυνσης του νερού από πετρέλαιο στο δίκτυο ύδρευσης και ακόμα δεν έχουν δοθεί σαφείς εξηγήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, ούτε έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διερεύνησης του ζητήματος από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.
Οι κάτοικοι της Πόλης περνούν δύσκολες ώρες και όσοι είχαν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε σπίτια στα χωριά, έχουν ήδη προσωρινά, μετακομίσει.
Πέντε ημέρες μετά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.
Μόνο που αυτή την εικόνα φαίνεται πως δεν είναι έτοιμοι να την γνωστοποιήσουν στην κοινή γνώμη και χθες το απόγευμα που όλοι ανέμεναν ανακοινώσεις από το Δήμο και την ΔΕΥΑΖ η αρμόδια Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, το αποκαλούμενο Συντονιστικό, που διαχειρίζεται το πρόβλημα, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών ζητώντας από τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης να εξέλθουν από την αίθουσα του Πνευματικού κέντρου.
Οι τελευταίες πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες δίνουν νέα αναθεωρημένα στοιχεία για την ποσότητα του πετρελαίου που εντοπίστηκε στο δίκτυο και κατέληξε στα ντεπόζιτα των κτηρίων. Ενώ αρχικά έκαναν λόγο για 50 περίπου λίτρα χθες με νεώτερη εκτίμηση έκαναν λόγο για 500 περίπου λίτρα, δηλαδή 10 φορές περισσότερο πετρέλαιο απόσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Υπ’ αυτή την προϋπόθεση καθίσταται πλέον αναξιόπιστη η εκτίμηση ότι “χύθηκε λίγο πετρέλαιο” στο δίκτυο από μια ρωγμή του δρόμου.
Μια τόση μεγάλη ποσότητα πετρελαίου σημαίνει ότι κάποιος ηθελημένα ή άθελα παροχέτευσε μια μεγάλη ποσότητα, μισού τόνου πετρελαίου στο δίκτυο και μόλυνε το νερό, από κάποιο συγκεκριμένο σημείο της οδού Φιλικών που εύκολα θα μπορούσε να εντοπιστεί εάν ξεκινούσαν άμεσα οι εκσκαφές κατά μήκος του αγωγού.
Το ότι έχει σημειωθεί ήδη τόση μεγάλη καθυστέρηση στην δημιουργία αυτοψιών, είτε από συνεργεία της ΔΕΥΑΖ, είτε από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, βάζει σε σκέψεις και τους πολίτες αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που δικαιολογημένα κήρυξε η κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου προβλέπει μια σειρά από ενέργειες στις οποίες οφείλουν να εναρμονιστούν υπηρεσίες και ιδιώτες προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες συνέπειες για τον πληθυσμό που η υγεία του και η ζωή του διατρέχει κίνδυνο από επικίνδυνη, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, ρύπανση.
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται επίταξη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την διάθεση νερού στους πολίτες και το προσωπικό των αρμοδίων υπηρεσιών επιστρατεύεται για εργασία πέρα του συνήθους ωραρίου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ
Η αναστάτωση που επικρατεί στην κοινή γνώμη έχει ήδη ξεσηκώσει και τον επιστημονικό κόσμο του νησιού και χθες αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατέθεσε επιστολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου με την οποία ζητά την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, αυτοψίας και ελέγχου σε όλο το δίκτυο ύδρευσης από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.