Η κατάσταση με τη συνεχή ρύπανση που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή του ποταμού του Αγίου Χαραλάμπη επιδεινώνεται, καθώς η διαχείριση των λυμάτων παραμένει ανεπαρκής. Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, η ανεξέλεγκτη εκροή των υγρών αποβλήτων από τον βιολογικό συνεχίζει να μολύνει τα νερά του ποταμιού, απειλώντας την υγεία των κατοίκων.
Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα είναι η συγκέντρωση λυματολάσπης στο κάτω μέρος του ποταμιού, η οποία έχει καλύψει μεγάλο μέρος του πυθμένα σε όλο το μήκος του. Η πυκνή αυτή λάσπη μπορεί να εμποδίσει την ομαλή ροή του νερού του ποταμιού προς τη θάλασσα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλημμυρικά φαινόμενα σε ενδεχόμενη μεγάλη νεροποντή.
Είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν βρεθεί η τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές.
Που είναι ο Εισαγγελέας;
Ο κ. Χρήστος Πάστρας, πρώην Αντιδήμαρχος και κάτοικος της περιοχής του ποταμιού, μίλησε στον -Ε- σχετικά με το θέμα και είπε τα εξής:
«Δεν έχει αλλάξει κάτι με τα λύματα στο ποτάμι. Το μόνο που βλέπουμε είναι πως δεν είναι στερεά ακατέργαστα λύματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λύματα που πέφτουν στο ποτάμι είναι κατεργασμένα. Τα λύματα που πέφτουν συνεχίζουν να είναι ακατέργαστα.
Αυτό έχουν δείξει και οι αναλύσεις του υγειονομικού που έχει πάρει δείγμα μετά από τις πιέσεις μας. Οι δειγματοληψίες έχουν δείξει ότι τα λύματα που πέφτουν καθημερινά στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη είναι πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Η ΔΕΥΑΖ προσπαθεί να καλύπτει το μέγεθος του προβλήματος και να μην παίρνουν όλα αυτά διάσταση. Ο δικός μας στόχος δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση ή μικροπολιτική. Εμείς πασχίζουμε να διαφυλάξουμε την υγεία την δική μας αλλά και των παιδιών μας.
Όλο αυτό είναι μια ‘’υγειονομική βόμβα’’ στο ποτάμι. Είναι ένας ανοιχτός ‘’βόθρος’’, ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος για την δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όλοι κωφεύουν. Θα έπρεπε με την απόφαση της προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου όπου απαγορεύει ξεκάθαρα την ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στο ποτάμι, θα έπρεπε, ήδη, να έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας από μόνος του».
Τριτοβάθμια επεξεργασία
Ο κ. Χ. Πάστρας σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΖ για μεταφορά του αγωγού από την γέφυρα του Ξιφίτα μέσα στην θάλασσα: « Αυτό που προέβλεπε η αρχική μελέτη απ’ όταν φτιάχτηκε ο βιολογικός ήταν αυτό ακριβώς. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχική μελέτη αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πράγματι η επεξεργασία των λυμάτων να γίνεται με τριτοβάθμια διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται σήμερα.
Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που πέφτουν τα λύματα των βιολογικών επεξεργασμένα στην θάλασσα, πρώτα επεξεργάστηκαν με τριτοβάθμια διαδικασία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δανειοδοτήθηκε στην αρχή για να πέφτουν τα επεξεργασμένα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Αυτό έγινε πριν 28 χρόνια για περίπου 2 μήνες μόνο με την τριτοβάθμια επεξεργασία. Αυτό ήταν μέχρι να πάρουν την άδεια για να είναι ο φυσικός αποδέκτης το ποτάμι και από εκεί και ύστερα σταμάτησε να γίνεται αυτή η διαδικασία.
Για 28 ολόκληρα χρόνια τα λύματα που πέφτουν στο ποτάμι δεν περνάνε από τριτοβάθμια διαδικασία. Αυτό που γίνεται είναι 100% παράνομο. Βέβαια, φέτος είχαμε και το ‘’κερασάκι στην τούρτα’’ που ήταν να ρίξουν και αυτούσια την λυματολάσπη αλλά και ακατέργαστα στην ουσία λύματα στο ποτάμι. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ».
Να γίνουν οι καθαρισμοί
Ο κ. Χ. Πάστρας δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μεγάλη ποσότητα λυματολάσπης που υπάρχει στον πυθμένα του ποταμιού: «Έχει δημιουργηθεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα με την λυματολάσπη που έχει ‘’καθίσει’’ στον πυθμένα σε όλο το μήκος του ποταμιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η δυνατότητα της εκροής του ποταμιού προς στην θάλασσα. Έτσι, στις επόμενες μεγάλες βροχοπτώσεις να μην μπορεί να ‘’φύγει’’ το νερό στην θάλασσα με ευκολία.
Αυτό θα δημιουργήσει και προβλήματα στο πίσω μέρος της γέφυρας του Ξιφίτα με πλημμύρες. Το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη είναι ο αποδέκτης του μεγαλύτερου ποσοστού των υδάτων που προέρχονται από τις βροχές στην Ζάκυνθο. Έτσι, αν δεν υπάρχει γρήγορη εκροή αυτών των υδάτων προς στην θάλασσα, δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα όπως έχουμε δει και στο παρελθόν.
Ζήτησα, λοιπόν, από την Αντιπεριφέρεια να γίνει ένας καθαρισμός του ποταμιού. Επίσης να γίνει εκβάθυνση και να απομακρυνθεί η λυματολάσπη. Αυτοί ισχυρίστηκαν στην αρχή ότι αυτό θα το κάνει η ΔΕΥΑΖ, η ΔΕΥΑΖ έριξε το ‘’μπαλάκι’’ στην Περιφέρεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα όμως.
Ξεκίνησε να γίνεται ένας καθαρισμός στο ποτάμι και το μόνο που έχει γίνει είναι να καθαριστεί 30 μέτρα από το μήκος του ποταμιού από την γέφυρα του Ξιφίτα ως την γέφυρα του Αγίου Γερασίμου. Σε αυτό το ένα 1 χιλιόμετρο, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο, καθαρίστηκαν μόνο 30 μέτρα.
Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Αν δεν καθαριστεί το ποτάμι σε όλο το μήκος του θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και θα κινδυνέψουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
Δημοσίευσαν από την Περιφέρεια ένα δελτίο τύπου που αναφέρει ότι μόνο η μια πλευρά του ποταμιού είναι απαλλοτριωμένη ενώ η άλλη δεν είναι και δεν έχουν πρόσβαση για τις εργασίες. Ξεχνάνε ότι είναι Αντιπεριφερειάρχες της Ζακύνθου και αυτά που λένε είναι αστεία. Θα έπρεπε να μπορέσουν να κάνουν τις παρεμβάσεις που χρειαζεται και εάν χρειαστεί να παρέμβουν με απαλλοτριώσεις στην απέναντι πλευρά.
Ζητώ από τους Αντιπεριφερειάρχες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στην εκβάθυνση του ποταμιού από την γέφυρα του Ξιφίτα έως την γέφυρα του Αγίου Γερασίμου διότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι αν δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα με την επόμενη κακοκαιρία. Πρώτος εγώ παραχωρώ 200 μέτρα όχθης από την προσωπική μου περιουσία για να μπουν τα μηχανήματα και να ξεκινήσουν τους καθαρισμούς του ποταμιού».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ