Για την τουριστική Ζάκυνθο του 2023 μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο ξενοδόχος Αντώνης Νικολουδάκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ποιότητας αλλά και λήψης ουσιωδών μέτρων για την επιμήκυνση της σεζόν.
Αναφορικά με τα σχόλια για μειωμένες δαπάνες των τουριστών, ο κ. Νικολουδάκης δήλωσε: «Έχουμε μπει δυναμικά στην τουριστική σεζόν και έχουμε πολύ καλή πληρότητα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.
Όοσο για τη γκρίνια, καλύτερα να παραπονιόμαστε επειδή έχουμε πολύ δουλειά, παρά να παραπονιόμαστε επειδή δεν έχουμε δουλειά.
Οι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουμε πως ο επισκέπτης είναι έτοιμος να διαθέσει χρήματα αρκεί να λαμβάνει πίσω το αντίστοιχο της αξίας αυτών που πληρώνει. Είναι αυτό που λέμε value for money. Αν λοιπόν εμείς έχουμε σωστό προϊόν και σωστή τιμή, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε επισκέπτες που με μεγάλη χαρά θα ξοδέψουν χρήματα. Αν υπάρχει ελλειμματικό προϊόν, τότε δεν γίνεται να διεκδικήσουμε υψηλή πληρωμή.
Αν εμείς έχουμε τον πήχυ ψηλά στην υπηρεσία που παρέχουμε, τότε θα έχουμε και καλές εισπράξεις».
Η ποιότητα
Ο κ. Νικολουδάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε πιο παλιά στον τουρισμό στο νησί μας και είπε: «Πριν από κάποια χρόνια το Οικονομικό Επιμελητήριο των Ιονίων νήσων έβγαλε μια μελέτη που απέδειξε πως το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Ζάκυνθο, είναι το κορυφαίο για τα Ιόνια νησιά και είχε ελάχιστη διαφορά υψηλότερο από εκείνο της Κέρκυρας, που είναι πιο ώριμος προορισμός από εμάς.
Εγώ καταλήγω πάντα πως αν θέλουμε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κοιτάμε στον καθρέφτη μας κι εμείς οι επαγγελματίες να παρέχουμε υψηλή ποιότητα. Να είστε βέβαιοι πως αν έχουμε ποιότητα, αυτό θα ανταμειφθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως μία επιχείρηση πρέπει να είναι 5 αστέρων. Κάθε κατηγορία επιχείρησης πρέπει, σε αυτό που παρέχει, να είναι κορυφαία στην κατηγορία της».
Το φυσικό περιβάλλον
Στα πολύ σημαντικά ο κ. Νικολουδάκης κατέταξε την προστυασία του περιβάλλοντος και ανέφερε: «Εμείς σαν κλάδος πρέπει να δούμε τα πράγματα με μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας. Ο τουρισμός που παρέχουμε πρέπει να κάνει σωστή διαχείριση του τόπου και να μην εκμεταλλεύεται το φυσικό περιβάλλον για να μπορεί αύριο να είναι το ίδιο ζωντανός και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.
Οι επιχειρηματίες και η αυτοδιοίκηση, όλοι μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα».
Η επιμήκυνση
Ο κ. Νικολουδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και με συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της επιμήκυνσης της σεζόν, κάτι που ακούγεται συνέχεια αλλά δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί.
«Αναζητούμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αλλά αυτό δεν θα έλθει μόνο του και πρέπει εμείς να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Οι ομοειδείς επιχειρήσεις να είναι παρούσες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου κι όχι να κλείσουν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου που οι τουρίστες μειώνονται. Μπορούν να γίνουν τοπικά σύμφωνα επαγγελματιών με τα οποία θα δεσμεύονται ότι θα λειτουργούν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της μπορεί να δώσει κίνητρα με εκπτώσεις στα τέλη σε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Έτσι θα τους ανακουφίσει οικονομικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το κράτος από την πλευρά του μπορεί να δώσει κίνητρα με επιδότηση εργασίας ώστε να υπάρχει απασχόληση για όλη τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν και να μην υπάρχει φόβος για το εργασιακό κόστος».
Τέλος ο κ. Νικολουδάκης είπε πως «χρειάζεται να ενισχύσουμε τους άξονες του τουρισμού που είναι ισχυροί όλο το χρόνο. Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχει ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η γαστρονομία».