Ο κεφαλωνίτης ξενοδόχος Γεράσιμος Τιμοθεάτος εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που είχε πρόσφατα εκλογές και με την ευκαιρία μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τα ζητήματα του τουρισμού.
«Σε επίπεδο αφίξεων κινηθήκαμε ανοδικά κι αυτό για τα 4 αεροδρόμια που απασχολούν τα νησιά μας. Νομίζω όμως οι δεν είναι ο μοναδικός δείκτης για να κρίνουμε αν η χρονιά είναι καλή. Υπάρχουν πολλοί
άλλοι δείκτες που δυστυχώς δεν είναι όλοι μετρήσιμοι. Τα πάγια και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και των ξενοδοχειακών μονάδων που εκπροσωπώ έχουν ανέβει πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί από τους tour operators δεν έχουν πάει στην τσέπη των ξενοδόχων και στα κέρδη των εταιριών. Έχουν δαπανηθεί για να καλύψουν αυτές τις μεγάλες αυξήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κυρίως, στην ενέργεια αλλά και στα προϊόντα εστιατορίου κλπ.» είπε ο κ. Τιμοθεάτος και στη συνέχεια μίλησε για τις τιμές στα καταλύματα.
«Οι αυξήσεις που είχαν δώσει οι tour operators είναι στα 7% με 13%. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις ξενοδοχείων. Πάντα το κάθε ξενοδοχείο διαφέρει από κάποιο άλλο» ανέφερε.
Για τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να κάνουν πιο ακριβές διακοπές, ο κ. Τιμοθεάτος είπε:
«Όλη η Ευρώπη οικονομικά δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες και υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Η φετινή χρονιά όσον αφορά τις κρατήσεις αλλά και τα πακέτα που πουλήθηκαν, δεν δείχνουν να επηρεάζονται. Όμως, άλλοι κλάδοι που είναι συγγενείς με τα ξενοδοχεία όπως είναι τα τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια και γενικά όλα αυτά, είχαν ένα πρόβλημα προς τον τζίρο. Έχει πέσει η κατανάλωση. Είναι κάτι λογικό γιατί αν ο άλλος δεν έχει οικονομική δύναμη, η κατανάλωσή του θα πέσει».
Η ποιότητα στον τουρισμό
Σε ερώτημα για την στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό ο κ. Τιμοθεάτος είπε: «Η Κεφαλονιά είναι πολύ τυχερή γιατί ξεκίνησε αργότερα με τον τουρισμό. Είχαν επιβληθεί κάποιοι κανόνες όπως για το ύψος των κτηρίων. Πάντως, όλες οι περιοχές εξαρτόμαστε από τον μαζικό τουρισμό και η Κεφαλονιά ανάμεσα σε αυτές γιατί έχει πολλούς πελάτες μέσω των Τουρ Οπερέιτορ. Θίγοντας όμως ο θέμα των δημόσιων υποδομών θα πρέπει να απασχολήσει σίγουρα τα Ιόνια Νησιά αλλά και όλη την Ελλάδα. Οι δημόσιες υποδομές είναι γερασμένες. Οι βιολογικοί καθαρισμοί πιθανόν να είναι στα όρια τους. Τουλάχιστον, για την Κεφαλονιά που μπορώ να μιλήσω με σιγουριά είμαστε σε ένα οριακό επίπεδο γιατί αυτά τα έργα έχουν γίνει πριν πολλά χρόνια. Συνεχώς, προστίθενται κλίνες. Άρα, υπάρχουν και περισσότερα απορρίμματα και υγρά απόβλητα. Πρέπει να γίνει μια μελέτη αλλά και μελέτες ανά περιοχές με τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση. Ο τουρισμός πολλαπλασιάζει την κίνηση και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πάρκινγκ. Όλα αυτά δημιουργούν μια παραπάνω επιβάρυνση στην κάθε περιοχή.
Η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον μαζικό τουρισμό. Όταν λέμε μαζικό τουρισμό δεν εννοούμε πάντα τον φθηνό. Μαζικό τουρισμό εννοούμε όλους αυτούς που είναι μέσω tour operators δηλαδή περνάνε από κάποιον άλλον και δεν έρχονται μόνοι τους. Άρα, εκεί πρέπει να κρατήσουμε καλύτερες τιμές και να υπάρχει ένα καλύτερο οικονομικό επίπεδο σε αυτούς που έρχονται. Είναι λάθος η άποψη να σταματήσουμε με τον μαζικό τουρισμό».
Η επιμήκυνση
Για την επιμήκυνση της σεζόν ο κ. Τιμοθεάτος είπε ότι είναι κάτι που το ακούει πολλά χρόνια. «Για να λειτουργεί ένας προορισμός παραπάνω μήνες θα πρέπει ένα μέρος των επιχειρήσεων να παραμένουν ανοιχτές και τους μήνες της μη αιχμής. Δηλαδή τον Απρίλιο και το Νοέμβριο. Εδώ υπάρχει το φαινόμενο ότι μόλις φτάσει 15 Σεπτεμβρίου γίνεται ένα ράλυ με το ποιος θα κλείσει πρώτος ώστε να μην μπει μέσα οικονομικά. Αυτή είναι μια άσχημη νοοτροπία και θα έπρεπε όλες οι επιχειρήσεις να μένουν ανοιχτές. Πρέπει και το δημόσιο που κάνει την διαχείριση στις παραλίες να κάνει τον προγραμματισμό του πολύ νωρίτερα. Να γίνονται καθαρισμοί περίπου Μάρτιο ή Απρίλιο και που ξεκινάει η σεζόν να είναι έτοιμο.
Από εκεί και πέρα να έχουμε υπομονή κάποια χρόνια ώστε να μας εμπιστευτούν οι πελάτες και να αρχίσουν να έρχονται. Δεν γίνονται θαύματα από την μια μέρα στην άλλη».
Για το 2024 ο κ. Τιμοθεάτος είπε ότι «από την διεθνή έκθεση του Λονδίνου τα μηνύματα είναι καλά και οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 20% . Το Ιόνιο κινείται σε αυτά τα νούμερα αλλά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει με τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία».