Οι τουρίστες που θα έλθουν για τις πασχαλινές διακοπές στη Ζάκυνθο θα εξετάσουν τα καιρικά φαινόμενα γιατί είμαστε νησί και για το λόγο αυτό θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης, ο οποίος δραστηριοποιείται πολλές δεκαετίες στην πόλη.
Ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως «το Πάσχα είναι αργά και κοντά στην Πρωτομαγιά, αυτό σημαίνει πως ευνοεί τα νησιά μας και τις τουριστικές περιοχές καθαρά ημερολογιακά. Η Ζάκυνθος είναι ένας καλός παραδοσιακός προορισμός για να περάσει κάποιος τις ημέρες του Πάσχα, αναμένουμε κόσμο και μάλιστα περισσότερο από πέρυσι αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι θα έλθουν ή πόση θα είναι η αύξηση. Τώρα έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία και έχουμε αφίξεις από το εξωτερικό, υπάρχει διαθεσιμότητα και καλές τιμές στα ξενοδοχεία. Η πόλη τις ημέρες του Πάσχα έχει καλύτερες πληρότητες που φθάνουν το 80% και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα έχουμε αυτή και την επόμενη εβδομάδα γιατί παίζει ρόλο ο καιρός για τους Έλληνες που θα μας επιλέξουν να έλθουν εδώ αυτές τις ημέρες».
Αφίξεις εξωτερικού
Αναφορικά με τους τουρίστες που επιλέγουν τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους και έρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Μάργαρης είπε: « Οι αλλοδαποί τουρίστες επηρεάζονται από τον πολύ κακό καιρό που υπάρχει στον τόπο διαμονής τους για να επιλέξουν τον καλοκαιρινό τους προορισμό. Αυτή την περίοδο μειώνονται οι κρατήσεις γιατί έχουν σταματήσει και οι προσφορές. Οι τουρ οπερέιτορς κάνουν προσφορές μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε έχουμε κρατήσεις και προκρατήσεις. Από εδώ και πέρα είναι πιο υψηλές οι τιμές. Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία οι κάτοικοι κάνουν νωρίς τις κρατήσεις για τις διακοπές τους. Είναι κακό να έχουμε πολλές last minute κρατήσεις γιατί αυτό δεν μας βοηθάει να γνωρίζουμε την πληρότητα που θα έχουμε».
Η εικόνα μας
Οκ. Μάργαρης αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη χρονική περίοδο η τουριστική Ζάκυνθος λέγοντας πως «η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Οι τιμές θα είναι καλές και για τους μήνες της χαμηλής περιόδου (Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) ενώ πολύ υψηλή πληρότητα θα έχουν οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος.
Αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να μιλάμε για υπερτουρισμό καθώς θα έχουμε πολύ κόσμο, δυσκολία στις μετακινήσεις κλπ».
Για τα δεδομένα του νησιού ο κ. Μάργαρης ανέφερε: «Η Ζάκυνθος έχει καταγεγραμμένες 60 χιλιάδες κλίνες και περίπου οι 37 χιλιάδες από αυτές είναι ξενοδοχειακές. Από πέρυσι μέχρι φέτος έχουμε μία αύξηση και έχουν καταγραφεί 300 νέα καταλύματα.
Πρέπει να μας απασχολήσει αυτό για να προσαρμόσουμε τις κλίνες και την διαθεσιμότητα με τις υποδομές. Όταν 60 χιλιάδες άτομα είναι ταυτόχρονα πάνω στο νησί αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο και πούμε ότι δεν θέλουμε τουρισμό. Πρέπει να μπουν κανόνες».
Στις επισημάνσεις του κ. Μάργαρη ήταν και η σωστή ενημέρωση αυτών που θέλουν να επιχειρήσουν στον τουρισμό και να συζητήσουν με ειδικούς.
Καθώς τα τελευταία χρόνια ανεγείρονται συνέχεια τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Μάργαρης ανέφερε: « Αυτή τη στιγμή στο νησί μας έχουν μπλοκάρει όλες οι ειδικότητες του κατασκευαστικού τομέα λόγω της αύξηση ανέγερσης τουριστικών μονάδων κι αυτό πρέπει να μας απασχολήσει και να υπάρξει μία ισορροπία. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο Δήμος και η Περιφέρεια για να δει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που υπάρχουν στη Ζάκυνθο».
Η πόλη
Απαντώντας σε ερώτημα για την προετοιμασία της πόλης ο κ. Μάργαρης είπε ότι «το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη δεν είναι καλύτερο και η αποκομιδή πάντα γινόταν. Οι γειτονιές και κεντρικοί δρόμοι δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει κυκλοφοριακό, η στάθμευση δεν έχει οριοθετηθεί, δεν έχουμε διαγραμμίσεις πεζών, έχουμε σπασμένα φρεάτια κλπ. Βελτιώθηκε βέβαια ο φωτισμός από το ΞΕΝΙΑ μέχρι την πλαζ του ΕΟΤ αλλά με αργό ρυθμό γιατί είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα. Η εικόνα δεν μας τιμά και οι επισκέπτες δεν ξέρουν τι έχει γίνει στο παρελθόν».