Βουλευτής για ναυάγιο: Κανένας δεν ασχολήθηκε στο παρελθόν με τη διάσωση του πλοίου
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ
Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση του πλοίου στο ναυάγιο βρισκόμαστε από τη στιγμή που έδειξε ενδιαφέρον η επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στο νησί μας.
Το κλιμάκιο έρχεται ενισχυμένο, με την παρουσία καθηγητών από επιπλέον ειδικότητες και θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να ετοιμάσει τη μελέτη και να την παραδώσει στις αρχές.
Για τις εξελίξεις ενημέρωσε ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης ο οποίος ανέφερε πως είναι σε συνεχή επαφή με το κλιμάκιο και ότι στόχος είναι να προσεγγίσουμε σοβαρά το ζήτημα και να έχουμε βιώσιμες λύσεις.
«Αυτή τη φορά η ομάδα των καθηγητών θα είναι πολυπληθέστερη, γύρω στα 16 με 20 άτομα έρχονται στη Ζάκυνθο και θα μείνουν 4 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία. Όπως με ενημέρωσαν, θα μελετηθεί ο κυματισμός, το βάθος, το σκάφος και όλα αυτά που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στη συντήρηση του πλοίου και στη διάσωση της παραλίας, ενδεχομένως και στην επέκτασή της. Στην προηγούμενη επίσκεψή μας είδαμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραλίας έχει εξαφανιστεί και όλα αυτά θα απασχολήσουν την ομάδα των καθηγητών του Πολυτεχνείου» είπε ο κ. Ακτύπης ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει το σοβαρό χειρισμό του θέματος.
«Είναι μία σοβαρή εξέλιξη και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα με σοβαρότητα και ίσως είναι από τις λίγες φορές το τελευταίο διάστημα που προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για τη συντήρηση του πλοίου και μία σωστή πρόταση που να δίνει βιωσιμότητα στην περιοχή. Η διαχείριση του αξιοθέατου πρέπει να είναι μία προστιθέμενη αξία για τη Ζάκυνθο και να υπάρχουν και οικονομικά οφέλη από αυτό. Είναι κάτι που δεν έγινε εδώ και σαράντα χρόνια γιατί η αντιπαλότητα μεταξύ τοπικής κοινωνίας και τοπικής εκκλησίας δεν επέτρεψε να αξιοποιηθεί η περιοχή και προκάλεσε δυσφήμιση. Φτάσαμε σε σημείο το σκάφος να καταστρέφεται μέχρι του σημείου της ολικής του εξαφάνισης αφού εμείς σαν τοπική κοινωνία δεν καταφέραμε να το συντηρήσουμε, να το αναδείξουμε και να το προστατεύσουμε.
Εδώ και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε για να κάνουμε όλα αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω πως έφτασε η ώρα για να διασώσουμε ότι έχει απομείνει».
Για τη στάση και τη συμπεριφορά των καθηγητών του Πολυτεχνείου, ο Βουλευτής Ζακύνθου είπε: «Η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου έχει όρεξη να δουλέψει αφιλοκερδώς και γι’ αυτούς είναι θέμα τιμής να διασώσουν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο του τόπου μας.
Περιμένουμε να μας προτείνουν αυτά που πρέπει να κάνουμε. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, έχουμε ασχοληθεί με το θέμα της διάσωσης του ναυαγίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στο παρελθόν κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό. Ας βρεθεί έστω μία ανακοίνωση που να βγήκε από οπουδήποτε και να αναφέρεται στη διάσωση του πλοίου. Δεν υπάρχει τίποτα. Αυτοί οι άχρηστοι που δεν έκαναν τίποτα είναι αυτοί που θέλουν να κατακεραυνώσουν το βουλευτή και την κυβέρνηση, επειδή ακόμα δεν πετύχαμε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε. Είναι αυτοί που έμεναν άπρακτοι για σαράντα χρόνια.Τώρα νομίζω πως μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα».