Στην περιοχή της Παναγούλας βρίσκεται για παραπάνω από είκοσι χρόνια το κτίριο της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, η οποία προέκυψε ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο Μουσείο. Για την ανέγερσή της δαπανήθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, το οποίο αν και απορροφήθηκε στο σύνολό του δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των δωρητών.
Μετά την ανέγερσή του το κτίριο ουδέποτε λειτούργησε για το σκοπό για τον οποίο αναγέρθηκε προκαλώντα ςεύλογα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη και πολλές σκιές στις σχέσεις του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων με το ΄Iδρυμα Νιάρχου.
΄Ετσι για 20 και πλέον χρόνια η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και πλήρως εγκαταλελειμμένη.
Η εικόνα αυτού του επιβλητικού και μεγαλοπρεπούς για τα δεδομένα του νησιού μας, αλλά αφημένου στην φθορά του χρόνου και στην αδράνεια των ιθυνόντων κτιρίου προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανασύρει στην μνήμη μας εικόνες από το χρονοντούλαπο.
Ειδικότερα ήταν γύρω στο 2000, όταν το Μουσείο επί της προεδρίας του αείμνηστου Διονυσίου Πυλαρινού, τέως Δημάρχου και τ. Βουλευτή, παρέλαβε το κτίριο ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα εγκαίνιά του τελέστηκαν με μεγάλη λαμπρότητα αυξάνοντας τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας για ένα σημείο που θα αποτελούσε σταθμό στην αναβάθμιση του πολιτιστικού μας περιεχομένου.
Τη μελέτη του έργου παραχώρησε δωρεάν ο διαπρεπής συμπολίτης μας αρχιτέκτονας και καθηγητής του Ε.Μ.Π. αείμνηστος Διονύσης Ζήβας, έργα του οποίου κοσμούν την πόλη μας όπως το Εργατικό κέντρο, το Μέγαρο της αστυνομίας, η Οικία Φώσκολου, ακόμα και το καμπαναρίο του Αγίου Διονυσίου, μετά τους σεισμούς του 1953.
Μετά από λίγα χρόνια όμως και πριν προλάβει να λειτουργήσει ως έργο, η βιβλιοθήκη εγκαταλείφθηκε πλήρως ενώ βρισκόταν ακόμα σε άριστη κατάσταση. Υπήρχαν βέβαια τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, υπήρχε το βιβλιοστάσιο και είχε γίνει καταγραφή του υλικού και από φοιτητές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πανεπιστημιακός Νίκος Μητσάκης είχε κάνει μία αξιόλογη δωρεά περί των 30.000 τόμων στην βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Πρόκειται για έναν χώρο εξαιρετικό. Εκτός από το βιβλιοστάσιο, το κτίριο διαθέτει στον επάνω όροφο μία μεγάλη αίθουσα με σκηνή που θα μπορούσε να διατεθεί για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, συνεδρίων ή ακόμα και πινακοθήκης, κάτι το οποίο απουσιάζει από το νησί μας.
Όπως είναι φυσικό όμως το πέρασμα του χρόνου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι
το κτίριο παραμένει ασυντήρητο έχει προκαλέσει προβλήματα φθοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του μέρος.
Ελάχιστες ενέργειες για την ανασυγκρότηση της βιβλιοθήκης μας είναι γνωστές. Σύμφωνα πάντως με τα όσα μας πληροφορεί η σημερινή Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Ελένη Πυλαρινού, “έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια στην Αντιπεριφέρεια πλήρης φάκελος, ώστε να ενταχθεί η βιβλιοθήκη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ”.
Ωστόσο δεν έχει βγει ακόμα το ανάλογο πρόγραμμα για να πραγματοποιηθεί η ένταξή της. Έτσι η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης εξακολουθεί να αποτελεί απλά μία πρόθεση και μάλιστα πρόθεση των ελαχίστων.
Είναι πραγματικά άξιον απορίας και σημείο προβληματισμού πως ένα τόσο σημαντικό κτίριο υπέπεσε όλα αυτά τα χρόνια στην παρακμή και στην αφάνεια.
Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην αδράνεια των ιθυνόντων αλλά και στο γεγονός ότι οι ανάγκες της καθημερινότητας τους θέτουν προφανώς αντιμέτωπους με άλλες προτεραιότητες.
Τα τελευταία χρόνια είδαμε την αναγέννηση άλλων δημοσίων πνευματικών και πολιτιστικών χώρων και παρακολουθήσαμε πως, μέσα από στοχευμένες δράσεις και μεθοδική εργασία άνοιξαν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, το οποίο αγκάλιασε κάθε τους εγχείρημα. Στον ίδιο προσανατολισμό με συνέπεια και συνέχεια θα περιμένουμε να κινηθεί και η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Σολωμού.
Τόσο η διοίκηση του Μουσείου όσο και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να φέρουν το θέμα της επαναλειτουργίας της σε πρώτο πλάνο, ώστε να καταστεί και αυτή ένα από τα σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό της Ζακύνθου.
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ
Έχει εμφανιστεί ενας στα ορεινά που αγοράζει οτι σπίτι υπάρχει και σε όποια κατάσταση, τοις μετρητοις.
Να του το δείξουμε μηπως το θέλει για να επενδύσει,αφου ετσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται χρηματοδότηση απο αλλού.