Για τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε στο Δήμο στη διάρκεια της τετραετίας και ειδικά στους τομείς που διαχειρίστηκε, μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η αντιδήμαρχος Βιβή Καψαμπέλη, η οποία είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής με το συνδυασμό «Αρετή και Τόλμη».
«Είχα πολλά να κάνω στη θητεία μου γιατί ο εκλογικός νόμος δεν βοηθούσε και το αποτέλεσμα ήταν να αναλάβω ευθύνες και υποχρεώσεις όπως το προωπικό του Δήμου, ενώ τον πρώτο χρόνο ήμουν υπεύθυνη των παιδικών σταθμών και των τεχνικών υπηρεσιών, μετά ο Δήμαρχος με όρισε υπεύθυνη της οικονομικής υπηρεσίας και στις άδειες καταστημάτων. Θέλω να πω πως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για μία γυναίκα και έπρεπε να αγωνιστώ διπλά για να έχω αποτέλεσμα και να υλοποιήσω αυτά που είχα σαν ιδέα και σαν στόχο» ανέφερε η κ. Καψαμπέλη
Κοινωνική πολιτική
Η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε ζητήματα κοινωνικής φύσεως με τα οποία ασχολήθηκε στο Δήμο και είπε: «Βρισκόμουν πιο κοντά στα κοινωνικά θέματα όπου οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, ειδικά όταν βλέπουν μητέρες που θέλουν να εργαστούν και δεν έχουν πού να αφήσουν τα μωρά τους. Έτσι ξεκίνησε να υλοποιείται η ιδέα του 1ου βρεφονηπιακού σταθμού στη Ζάκυνθο που έχει ολοκληρωθεί, αφού έγιναν πρώτα κάποιες αλλαγές στο κτίριο με δωμάτια ύπνου, μπάνια με προδιαγραφές για τα βρέφη κλπ. Τώρα έχουμε δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν στο Κρυονέρι και μακάρι να ετοιμάσουμε και τον τρίτο.
Ανέλαβα τις κοινωνικές δομές (κοινωικό εστιατόριο-παντοπωλείο) και ασχολήθηκα με τη σίτιση των απόρων. Έκανα συντήρηση όλου του κτιρίου που το βρήκα σε ελεεινή κατάσταση και μέσα στη μούχλα, στάθηκα δίπλα στους ωφελουμένους ειδικά στις ημέρες των εορτών. Κάναμε εορτή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και κόψαμε τη βασιλόπιτα. Είχαμε 150 άτομα και την περίοδο του κορονοϊού κάναμε διανομή φαγητού κατ’ οίκον».
Τα οικονομικά
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η αντιδήμαρχος στον οικονομικό τομέα, καθώς στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής μπήκε τάξη, σταμάτησε η οικονομική αιμορραγία και οι σπατάλες, ενώ αποπληρώνονται συνεχώς παλιά χρέη.
«Κάνοντας έναν απολογισμό τετραετίας μπορώ να πω ότι νοιώθω ικανοποιημένη από αυτά που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Θέλω να ξεκινήσω από τα οικονομικά του Δήμου που τα βρήκαμε σε μία άθλια κατάσταση με απλήρωτες δικαστικές αποφάσεις, με οφειλές παλαιοτέρων ετών που ακόμα πληρώνουμε και με ισολογισμούς που κλείνουμε από το 2013 και φθάσαμε μέχρι και το 2019, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο θα κλείσουμε τους ισολογισμούς των ετών 2020 και 2021. Δημοτικά τέλη τα οποία από το 2015 δεν είχαν ελεγχθεί και δεν τα εισέπραττε ο Δήμος, τα βάλαμε σε μία σειρά και μπορώ να πω πως τα οικονομικά του Δήμου αυτή τη στιγμή έχουν φθάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Εχουμε 23,5 εκατομμύρια ευρώ με τα στοιχεία του Αυγούστου. Βέβαια υπάρχουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών 11 εκ. € που αφορούν το δάνειο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αλλά οι Ζακυνθινοί πρέπει να γνωρίζουν πως αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να γίνει διακανονισμός με την τράπεζα, θα είχαμε ελεύθερα αλλα 6 εκατομμύρια ευρώ που θα τα κάναμε έργα.
Αν δεν υπάρχει σωστή οικονομική διαχείριση δεν μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί Δήμος, είναι σαν να μην κάνουμε καλή οικονομική διαχείριση στο σπίτι μας. Όμως δεν κάναμε μόνο αυτό» εξήγησε η Αντιδήμαρχος.
Τα Σφαγεία
Για τα Σφαγεία η κ. Καψαμπέλη είπε ότι ακούγεται κριτική και τους κατηγορούν ότι δεν έγινε το έργο αλλά έχουν προγραμματιστεί για να γίνουν. «Χρειάζεται να βρεθεί οικόπεδο καθώς καμία Κοινότητα δεν τα ήθελε, έπρεπε να γίνουν απαλλοτριώσεις, εκτιμήσεις και μία διακστική απόφαση. Πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες αλλά τώρα είμαστε σε ένα καλό στάδιο και αν ο κόσμος μας εμπιστευθεί ξανά, τότε στη νέα μας θητεία θα κατασκευαστούν τα Σφαγεία», ανέφερε η Αντιδήμαρχος.
Τέλος η Αντιδήμαρχος μίλησε για τη δική της περιοχή και είπε για τις προσπάθειες που τελεσφόρησαν: «Θέλω να πω ότι νοιώθω περήφανη που έγιναν έργα στα ορεινά γιατί όταν ήλθα από επιλογή στη Ζάκυνθο για να ζήσω, έβλεπε πόσο υστερούν αυτά τα μέρη. Το Δημαρχείο στις Βολίμες έγινε σχεδόν από την αρχή γιατί το παρέλαβα με τα παράθυρα σπασμένα και διαλυμένα, με τα νερά να τρέχουν από τη στέγη και τα κουφώματα χαλασμένα.
Κάναμε δρόμους σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Ελατίων και σε όλο το νησί. Επίσης κάναμε πολλές παιδικές χαρές».