Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γεώργιος Μοθωναίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τα αποτελέσματα της άφιξης του κυβερνητικού κλιμακίου στο νησί μας και δήλωσε προβληματισμένος και επιφυλακτικός καθώς η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για 5 ολόκληρα χρόνια και είμαστε ακόμα στην αρχή για τα αναγκαία έργα υποδομών.
Μία σημαντική πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη σύσκεψη των φορέων στο Πνευματικό Κέντρο το πρωί της περασμένης Πέμπτης ήταν αυτή για το ΧΥΤΑ του Σκοπού, καθώς αναμένεται η επιβολή νέου προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλη καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης του χώρου.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ανέφερε: «ο Γ. Γραμματέας κ. Γραφάκος είπε ξεκάθαρα πως όπου δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού να προχωρήσει, τότε παίρνει τα ηνία το υπουργείο κι αυτό έγινε στο θέμα της αποκατάστασης του Σκοπού. Το πήρε το ΥΠΕΚΑ και μας είπε ότι σύντομα θα έλθει πρόστιμο γιατί δεν τελειώσαμε με το έργο και θα αναγκαστούμε να κάνουμε εφέσεις για να γλυτώσουμε το πρόστιμο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».
Τα έργα
Μιλώντας για τα έργα στο νησί ο κ Μοθωναίος είπε: «ακούσαμε για θέματα τα οποία εδώ και πέντε χρόνια αναμένουν την έναρξη της υλοποίησής τους και έχουμε ενημερωθεί μέσω ανακοινώσεων από το Δήμο και την ίδια την κυβέρνηση.
Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί καταλαβαίνω πως είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο, κι αυτό αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τις χρήσεις γης» είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Πολεοδομικά
Η απάντηση που έλαβε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για τα πολεοδομικά ήταν γενική και ο κ. Μοθωναίος ανέφερε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος. «Μας είπε ότι έχουμε ανάδοχο για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής των στοιχείων, ενώ για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει η μελέτη είπε ότι είναι το τέλος του 2025».
Για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών είπε ότι «έχει βγει ανάδοχος από τον Ιούλιο μήνα και η αρμοδιότητά του είναι να συλλέξει όλα τα στοιχεία, με τα σχέδια πόλης, τους οικισμούς, τις ζώνες NATURA, το ΕΘΠΖ, να τα συνδέσει και να δει τι υπάρχει για κάθε Δημοτική Ενότητα και για κάθε Δημοτική Κοινότητα της Ζακύνθου. Μετά θα προτείνει χρήσεις γης που θα μπουν σε διαβούλευση, θα βγάλει όρους δόμησης και ότι απαιτείται για να ξέρει ο κάθε πολίτης τι επιτρέπεται να κάνει στο οικόπεδό του και το γεωτεμάχιό του. Αυτά έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο κι εμείς φθάσαμε στο 2024 για να γίνουν στην Ελλάδα. Αυτά είναι εντολές της Ευρώπης και δεν μπορείς να λάβεις χρηματοδότηση για έργα, αν δεν έχεις χρήσεις γης. Δεν αναφέρομαι μόνο στον τουρισμό, αλλά στην μεταποίηση, το εμπόριο, τη βιοτεχνία κλπ.» .
Για τα θέματα που έθεσε στο κυβερνητικό κλιμάκιο ο κ. Μοθωναίος είπε: «τα Σχέδια Πόλης στη Ζάκυνθο έχουν βαλτώσει και έχουμε οικισμούς από το 1985 που είναι ξεπερασμένοι και δεν αντέχουν άλλο, χρειάζονται αναμόρφωση και αναδιάρθρωση.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έγινε από το 1999, δέσμευσε τη νότια Ζάκυνθο και τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η ωοτοκία της χελώνας θα πρέπει να έλθουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που τα περιμένουμε πάνω από 20 χρόνια. Χρειάζεται αναδιάρθρωση και για το ΕΘΠΖ με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».