Το θέμα του ναυαγίου και ο τρόπος λειτουργίας του για τη σεζόν του 2024 απασχολεί το Δήμαρχο, ο οποίος την Τετάρτη 28-2 ήταν στην Αθήνα και είχε επαφές για το ζήτημα, οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα.
Στην κατεύθυνση αυτή τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με την προεδρία της κυβέρνησης για να υπάρξει συντονισμός επί όλων των λειτουργικών ζητημάτων πιυ αφορούν το ναυάγιο.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού Μύρωνα Φλουρή με τον οποίο συζήτησαν την επέκταση της τουριστικής περιόδου, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το ναυάγιο.
«Πρόκειται για ένα σημείο με πανελλήνια εμβέλεια και ζητάμε από την κυβέρνηση να ορίσει τον υπεύθυνο του ναυαγίου» είπε ο κ. Στασινόπουλος ο οποίος δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν του δώσουν την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με το χώρο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της βουλής, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι εδώ και 40 χρόνια κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ναυάγιο για να το προστατεύσει και η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε διεκδικεί ως τοπική αυτοδιοίκηση τη διαχείριση του χώρου και του πλοίου.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι μετά την Ακρόπολη το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο στον κόσμο και πρέπει να γίνουν οι υποδομές για να πηγαίνει εκεί ο κόσμος με ασφάλεια.
«Αν το αφήσουμε, πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει το κουφάρι του πλοίου και 1.500.000 τουρίστες δεν θα έχουν λόγο να έλθουν στο νησί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος.
Για το πλάτωμα, ο Δήμαρχος είπε ότι είναι τελείως απροστάτευτο και δεν έχει απολύτως καμία υποδομή για να πάνε εκεί οι τουρίστες και να δουν από ψηλά το πλοίο.
«Εμείς λέμε ότι πρέπει να οριστεί κάποιος υπεύθυνος αλλά και υπόλογος για ότι συμβεί. Εμείς είμαστε στη φάση που πιέζουμε γιατί αν δεν γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος δεν πρόκειται να συγκινηθεί κανείς. Όμως υπάρχει ανταπόκριση από τη σημερινή κυβέρνηση και πιστεύουμε πως θεσμικά κάτι θα γίνει.
Είναι πολλά τα εμπλεκόμενα υπουργεία και εδώ δημιουργείται κάποιο ζήτημα. Είναι το υπουργείο Τουρισμού γιατί πρόκειται για τουριστικό αξιοθέατο, είναι το υπουργείο Οικονομικών γιατί βρίσκεται στη ζώνη αιγιαλού, είναι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας γιατί υπάρχει επικινδυνότητα από την πτώση των βράχων, είναι το υπουργείο Ναυτιλίας γιατί είναι μέσα στη θάλασσα. Όλοι αυτοί πρέπει να αποφασίσουν ποιος τελικά θα είναι ο υπεύθυνος» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Επισημαίνεται ότι μεγάλες πιέσεις ασκούνται σταδιακά από τους τουρίστες, από τις εταιρείες και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού που ζητούν να υπάρχει απάντηση στους επισκέπτες της Ζακύνθου αναφορικά με τα ισχύοντα στο ναυάγιο.
Με την αφορμή του ταξιδιού στην πρωτεύουσα, ο Δήμαρχος ζήτησε προσωπικό για τη Δημοτική Αστυνομία που λειτουργεί με ελάχιστα άτομα και στον τομέα των έργων πήγε στο υπουργείο Ναυτιλίας για να δει τις εξελίξεις με τα λιμενικά έργα τόσο στην πόλη όσο και στις Βολίμες.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος πήγε μαζί με το Βουλευτή και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αγγελική Αυγουστίνου.