΄Ενα όραμα που γεννήθηκε πριν από 13 χρόνια από ορισμένους ρομαντικούς συμπολίτες μας και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης, έχει αρχίσει να συγκινεί και να ενθουσιάζει ένα μέρος της κοινής γνώμης στα πανεπιστήμια και στους πνευματικούς χώρους της Ευρώπης.
Η ανακατασκευή της Οικίας Ούγου Φώσκολου, η μετατροπή της σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο και η ανάδειξη, μέσα από συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες του έργου του ποιητή, έχουν γίνει αντικείμενο διεθνούς πλέον προβολής κατά τρόπο που τιμά ιδιαιτέρως την πατρίδα μας, την Ζάκυνθο.
Με αφορμή την οργάνωση εκδηλώσεων για τον ποιητή και το έργο του και την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ομώνυμου σωματείου στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινά, ανήρτησε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την παρακάτω ανακοίνωση.
Για τη συνάντηση αυτή, που αξιολογείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε για τη Ζάκυνθο και το υπό διαμόρφωση νέο μουσείο, ο πρόεδρος Φίλιππος Συνετός δήλωσε στον -Ε-.:
“Είχαμε τη χαρά και την τιμή στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, να συμμετάσχουμε, κατόπιν προσκλήσεως, σε επιστημονική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) για τον ποιητή Ούγο Φώσκολο, που αποτελεί κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία στο χώρο της Ευρώπης, με την ευγενική υποστήριξη των Πρεσβειών Ιταλίας και Ελλάδας στο Βέλγιο και άλλων τοπικών φορέων.
Την επομένη ημέρα Τρίτη, από την Ε.Ε. είχε ορισθεί επίσκεψη μας στα γραφεία της. Εκεί μας ανέμεναν στελέχη της Ε.Ε που μας οδήγησαν στην αίθουσα συσκέψεων της Ε.Ε. στον 4ο όροφο της Κομισιόν όπου μας υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και ΄Ελληνας επίτροπος, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στην διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αφού μας καλωσόρησε, τον ενημερώσαμε για την πορεία των προσπαθειών να λειτουργήσει το σπίτι του ποιητή ως επισκέψιμος ιστορικός τόπος καθώς επίσης και τρόπους ανάπτυξης ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών με Πανεπιστήμια και Μουσεία, ώστε να αναδειχθεί η μακραίωνη επτανησιακή παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες.
Ο κ. Σχοινάς ζήτησε και ενημερώθηκε για τα εκθέματα του χώρου, την διαχείριση και συντήρηση του οικήματος και την συμμετοχή της πολιτείας στις προσπάθειές μας, από την πλευρά του δε μας διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Επιτροπής και του ίδιου στην ολοκλήρωση των προσπαθειών. Με τον κ. Σχοινά συζητήσαμε και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα για τις υποδομές στο χώρο του πολιτισμού στα ιόνια νησιά και μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι γνώριζε λεπτομέρειες για πολλά και σημαντικά ζητήματα των νησιών του Ιονίου. Η συνάντηση διήρκεσε 25 λεπτά και όταν τελείωσε μας συνόδευσε μέχρι το ασανσέρ του ορόφου.
Αν μπορούμε να εξάγουμε ένα συμπέρασμα από τις συζητήσεις μας με τον κ. Σχοινά και τους συνεργάτες του είναι ότι η Ελλάδα στις μέρες μας έχει ίσως την καλύτερη εκπροσώπηση από ποτέ και ότι ο κ. Σχοινάς είναι ένας τεχνοκράτης με βαθιά πολιτική γνώση του αντικειμένου του και γι αυτό άλλωστε έχει μια τόσο εντυπωσιακή παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο.
Εν κατακλείδι, όσο χαιρόμαστε για την διεθνή προβολή των προσπαθειών μας τόσο λυπούμεθα που ένα μέρος των συμπάτριωτών μας, αδυνατούν ίσως να κατανοήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που ανοίγουν τέτοια εγχειρήματα για την αναβάθμιση της εικόνας της πατρίδας μας και την ενίσχυση της οικονομικής της προόδου.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Πρέσβεις της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κ.κ. Διον. Καλαμβρέζο και Ιωάννη Βράϊλα για την υποδοχή και φιλοξενία που μας παρείχαν και να επισημανθεί ότι στην αποστολή του Συλλόγου στις Βρυξέλλες συμμετείχαν και φίλοι μη μέλη του Σωματείου και ότι αυτή έγινε με ίδια οικονομικά μέσα, χωρίς καμία ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.”
Οι εξελίξεις στο χώρο της λειτουργίας της Οικίας Φώσκολου στη Ζάκυνθο ως επισκέψιμο Μουσείο προδιαιγράφονται ιδιαίτερα θετικές για τα επόμενα χρόνια. Στην διάρκεια του 2023 υπήρξαν σημαντικές αναβαθμίσεις του κτιρίου και οι συλλογές εμπλουτίστηκαν με πολλά νέα εκθέματα.
Αγγελική Ξενόφου.
Συγχαρητήρια