Προβλήματα τόσο με το λάδι όσο και με τη σταφίδα θα αντιμετωπίσουμε άμεσα στο νησί μας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Δ. Βερτζάγιας , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού. Ο κ. Βερτζάγιας ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τους Δασικούς χάρτες στους οποίους υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, με την εκρίζωση της σταφίδας λόγω της χαμηλής τιμής που έχει και με τις ποσότητες του ελαιολάδου που φαίνεται ότι δηλώνουμε τώρα σε σύγκριση με το παρελθόν.
Αναφορικά με τη συνάντηση της Κέρκυρας που οργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων νήσων ο κ. Βερτζάγιας δήλωσε: «Την περασμένη Παρασκευή έγινε η συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Υφυπουργό, το Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μία ομάδα που ασχολείται με τη νέα ΚΑΠ. Η ενημέρωση ήταν καλή και νομίζω ότι πρέπει αυτό να γίνει σε όλα τα νησιά του Ιονίου, όπως και στη Ζάκυνθο. Θεωρώ πως χρειάζεται να ενημερωθεί ο κόσμος και αυτό είναι που μας λείπει. Πρέπει να δούμε τι παράγεται σε ποσότητες στο νησί μας».
![](https://ermisnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/Βερτζαγιας.jpg)
Η ΚΑΠ
Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Βερτζάγιας δήλωσε: «Σημασία έχει ότι δεν θα μειωθούν τα κονδύλια με τη νέα ΚΑΠ. Θα έχουμε όμως μία αλλαγή, δηλαδή θα δοθεί το 70% της επιδότησης με το υπάρχον σύστημα και το 30% θα δοθεί αν οι αγρότες ακολουθήσουν μία νέα πολιτική σε σχέση με το περιβάλλον, το λεγόμενο πρασίνισμα, που θεωρώ ότι είναι και σωστό γιατί βλέπουμε τι γίνεται με την κλιματική αλλαγή. Ο σωστά ενημερωμένος αγρότης θα μπορεί να λάβει αυτό το 30%. Γι’ αυτό λέμε πως οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία. Θετικό είναι ότι θα δοθεί ένα μεγάλο πακέτο για το πρόγραμμα leader».
Οι Ομάδες
Σημαντική ήταν η πληροφορία για τις Ομάδες Παραγωγών, θέμα για το οποίο ο κ. Βερτζάγιας ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις Ομάδες Παραγωγών και μέσα από τις Ομάδες θα δοθούν πολλά πακέτα, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι στηρίζει τους Συνεταιρισμούς. Ακούσαμε ότι θα δοθεί η επιστροφή από το φόρο του πετρελαίου. Στη Ζάκυνθο είναι 4.500 παραγωγοί αλλά φοβάμαι πως η επιστροφή δεν θα δοθεί σε περισσότερους από 400 παραγωγούς γιατί δεν είναι μέλη Συνεταιρισμών.
Οι αγρότες θα υποχρεωθούν να μπουν σε Ομάδες Παραγωγών και θα μπορούν ανά 5 αγρότες να φτιάχνουν μία Ομάδα, ενώ ήταν 10 αγρότες παλιά για μία Ομάδα. Θα δούμε μήπως μπορεί να μπουν αυτές οι Ομάδες κάτω από την ομπρέλα του Συνεταιρισμού».
Χάρτες
Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με καλλιέργειες που έχουν ενταχθεί στους Δασικούς χάρτες ο κ. Βερτζάγιας είπε: «Να αξιολογήσουμε τα προβλήματα και να δούμε τι χρειαζόμαστε γιατί αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες, όπως και με το κτηματολόγιο. Αν δεν διορθωθούν οι χάρτες δεν μπορούν οι αγρότες να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα».
Μία ακόμα πληροφορία είναι ότι ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής έχει ζητήσει να γίνουν κάποια ΚΕΠ στα νησιά μας μέσω του Ιονίου Πανεπιστημίου (για επιμόρφωση αγροτών) και η κ. Μοθωναίου το αντιμετωπίζει θετικά
Έλεγχοι
Για την παραγωγή λαδιού ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι «παλιά που η επιδότηση δινόταν μέσα από τα παραστατικά των ελαιοτριβέων ήταν υψηλή, ενώ τώρα που δίνεται στους παραγωγούς κατευθείαν σύμφωνα με ότι έχει δηλωθεί, φαίνεται πως έχει μειωθεί η παραγωγή. Δεν γίνεται ένας παραγωγός να δήλωσε 10 τόνους λαδιού παλιά και τώρα να δηλώνει 1 τόνο!
Ο κάθε παραγωγός όταν πηγαίνει στο ελαιοτριβείο πρέπει να παίρνει το χαρτί του. Πλέον οι έλεγχοι γίνονται μέσω δορυφόρου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα. Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας γι’ αυτό λέω πως χρειάζεται ενημέρωση».
Εργόσημα
Ένα ακόμα θέμα είναι ότι οι αγρότες για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να παρουσιάζουν εργόσημα. Ο κ. Δ. Βερτζάγιας είπε τα εξής: «Ανάλογα με τα στρέμματα που έχει ο κάθε παραγωγός θα βγαίνουν και τα ημερομίσθια που πρέπει να πληρώσει. Βέβαια το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να δουλεύουν νόμιμα και να μπορούν οι αγρότες να κολλήσουν τα εργόσημα, δηλαδή να μπορεί να δικαιολογεί τα ημερομίσθια. Η προσωπική εργασία θα αφαιρείται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που θα δουλεύουν. Τώρα με το μάζεμα της ελιάς υπάρχουν άτομα που δουλεύουν αλλά μπορεί να είναι στο ταμείο ανεργίας… και δεν γίνεται να τους κολλήσουν εργόσημα. Πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν και πήγαν στην Ιταλία να δουλέψουν.
Λέω λοιπόν ότι χρειάζεται να γίνει μία πολύ καλή ενημέρωση στη Ζάκυνθο γιατί θα είναι πολλά τα χρήματα και κινδυνεύουν να χαθούν».