Σε συνέχεια του ζητήματος που έφερε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, σήμερα ακούμε τη φωνή που υψώνουν οι κοινοτάρχες που ενόψει των νέων κυμάτων καύσωνα και του κινδύνου για πυρκαγιές ζητούν να ενημερωθούν για τα σχέδια των φυσικών καταστροφών ώστε να ξέρουν πως θα γίνει η εκκένωση σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος,
Ο Πρόεδρος του Κατασταρίου Διον. Σκιαδόπουλος μίλησε για το θέμα και αρχικά απάντησε σε ερωτήματα για την επάρκεια νερού.
«Υπάρχει επάρκεια νερού στο χωριό και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΖ για να τα αντιμετωπίσουμε. Όμως τα σοβαρά προβλήματα αφορούν την προετοιμασία για την πυροπροστασία κι αυτό γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει τα σχέδια εκκένωσης στα χωριά. Πρόκειται για μία ευθύνη του Δήμου και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με την Πυροσβεστική και με την Αστυνομία. Χρειαζόμαστε κατευθυντήριες γραμμές για να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε σε μία κρίσιμη στιγμή. Τα σχέδια αυτά έπρεπε να είναι έτοιμα από πέρυσι και να είναι σε γνώση των τοπικών φορέων αλλά και των κατοίκων. Επίσης θα έπρεπε να είναι αναρτημένα ώστε να ξέρουμε όλοι πώς θα κινηθούμε σε μία περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς» είπε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Σκιαδόπουλος εξήγησε πως το θέμα μπαίνει λόγω αυτών που γίνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και συμπλήρωσε: «Το φέρνουμε την επικαιρότητα γιατί βλέπουμε τώρα τελευταία να γίνονται συνέχεια εκκενώσεις διαφόρων περιοχών, όπως συνέβη στην Αττική τώρα με τις φωτιές σε πολλούς οικισμούς και χωριά. Χρειάζεται να γίνει μία παρέμβαση του Εισαγγελέα γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. Εμείς οι Κοινοτάρχες δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη και να πούμε ότι θα συγκεντρωθούμε στο τάδε σημείο, γιατί δεν έχουμε τις γνώσεις και πρέπει να μας συντονίσει ο Δήμος και να μας κατευθύνει η Πυροσβεστική, η Αστυνομία κλπ. ώστε να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε».
Οι κρουνοί και τα στόμια
Το άλλο ζήτημα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Κατασταρίου αφορά την τοποθέτηση στομίων στις γεωτρήσεις για να παίρνουν νερό τα οχήματα της Πυροσβεστικής όταν δεν υπάρχει νερό στα χωριά.
«Οι πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν σε πέντε χωριά. Επίσης στις γεωτρήσεις δεν υπάρχουν τα στόμια που θα χρησιμοποιηθούν για να πάρουν νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Άρα και νερό να υπάρχει, δεν μπορούν να το πάρουν. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί τα χωριά δεν έχουν νερό 24 ώρες το 24ωρο και άρα σε μία φωτιά τα πυροσβεστικά θα πάνε να πάρουν νερό από τις γεωτρήσεις.
Για το νερό πρέπει να δούμε τι προτεραιότητες βάζουν οι αρχές… Το νησί μας έχει από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες».
Προβλήματα
Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι τα χόρτα που είναι κομμένα τα έχουν παρατήσει στην άκρη του δρόμου, ότι τα δάση πρέπει να καθαριστούν και ότι υπάρχουν κι άλλα πολύ σοβαρά θέματα.
Το Συντονιστικό
Για τη συνεδρίαση του Συντονιστικού ο κ. Σκιαδόπουλος είπε: «Στο προηγούμενο Συντονιστικό διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα και ήταν εκεί και ο περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Εμείς ακόμα περιμένουμε τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας που υποσχέθηκε ότι θα έλθει στα χωριά με τα σχέδια.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι πολύ καλός στη δουλειά του, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και έρχεται συχνά και συζητάμε και μας ενημερώνει. Ξαναλέω όμως ότι ο Δήμος πρέπει να κινηθεί άμεσα και να ενημερώσει για τα σχέδια εκκένωσης φυσικών καταστροφών. Ο Δήμος έχει την απόλυτη ευθύνη για τα σχέδια σε συνεννόηση με Πυροσβεστική κλπ. ».