Πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν με την εμφάνιση, σχετικά πρόσφατα, δύο τσιμεντένιων “γλυπτών” με το σχήμα του καθήμενου Λέοντα, ακριβώς πριν τη γέφυρα που συνδέει το Αργάσι με το Βασιλικό.
Κάποιοι το είδαν συμπαθητικά, κάποιοι άλλοι το βρήκαν κιτς αλλά λίγοι κατάλαβαν το μήνυμα αυτής της ενέργειας.
Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε κάποιον τοπικό άρχοντα της περιοχής που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιβεβαιώσει την… βασιλική ρίζα του χωριού του, αν και ο ίδιος μόνο Βασιλικός δεν είναι ..πολιτικά.
Ακούσαμε διάφορα σχόλια και σε μια εποχής αδιαφορίας και ωχαδελφισμού το όραμα του τοπικού άρχοντα αξιολογείται θετικά, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς του τοπίου.
Αυτό που εμείς όμως θα παρατηρούσαμε είναι τα εξής:
Αυτά τα γεφύρια είναι μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους και έχουν ιστορική αξία καθώς χτίστηκαν με τις προδιαγραφές αντίστοιχων ευρωπαϊκών οικοδομημάτων κατά την περίοδο της Αγγλικής προστασίας, (1815-1864) . Δυστυχώς πολλά από αυτά μπαζώθηκαν και εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους τσιμέντου, όπως η καμάρα του Αγίου Λαζάρου.
Κάποια άλλα διασώζονται όπως αυτό του Βασιλικού και ένα άλλο κάτω από την δυτική πλευρά του Κάστρου, στο ύψος του ξενοδοχείου “Βαρρές”. (Yπάρχει και η γέφυρα Ξιφίτα που η μοίρα της έλαχε στις μέρες μας να έχει μεταβληθεί σε ανοιχτή και υπαίθρια χαβούζα).
Και τα δύο όμως έχουν σοβαρά αλλοιωθεί καθώς τα στηθαία, δεξιά και αριστερά της γέφυρας, έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, εντελώς πρόχειρα με φτηνά υλικά και ακανόνιστες πέτρες, δίχως την υπέροχη τεχνική που αρχικά χτίστηκαν τα γεφύρια πριν από 2 αιώνες περίπου.
΄Αρα, αν κάτι χρειάζονται τα γεφύρια αυτά για να ξαναβρούν την χαμένη τους αίγλη, είναι καταρχήν, η αποκατάσταση τους στο σύνολο του οικοδομήματος και η αφαίρεση οποιουδήποτε σύγχρονου υλικού, όπως η αντιαισθητική ταμπέλα στο βάθος δεξιά.
Υπάρχουν καλοί τεχνίτες για να γίνει αυτή η αποκατάσταση με τις συμβουλές της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των αρχιτεκτόνων μας. Καλά πελεκημένη πέτρα, όπως αυτές που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, σωστό αρμολόησμα, τουβουλέτα αγγλοσαξωνικού τύπου και καλό πέτρινο γήσο. (βροντάλε).
΄Ετσι όταν αποκατασταθούν τα δυο αυτά μοναδικά γεφύρια μπορεί πράγματι ο κάθε τοπικός άρχοντας να συμβουλευτεί τους ειδικούς και να τοποθετήσει λέοντες ή άλλα ζώα κατασκευασμένα από πέτρα και από ειδικούς τεχνίτες. Μακάρι να τα δούμε.
Φ.Σ.