Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, στις 6.30 το απόγευμα, στην ιστορική οικία που γεννήθηκε ο Νικόλαος – Ούγος Φώσκολος στην Πόλη της Ζακύνθου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των καλλιτεχνικών και αρχειακών συλλογών που αφορούν τη ζωή και το έργο του ποιητή.Πρόκειται για την έκθεση που από το 2019 “χτίζει” σταθερά και μεθοδικά με τις δικές του δυνάμεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ούγος Φώσκολος” και η οποία έχει λάβει τη μορφή ολοκληρωμένης μουσειακής και καλλιτεχνικής παρέμβασης. Θα προηγηθεί αγιασμός από τον σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο και θα ακολουθήσουν:
– Χαιρετισμοί από τις αρχές.
– Ομιλία του Πρόεδρου του Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος” & Πρόεδρου της Δ.Ι.Β.Ζ. Φίλιππου Συνετού με θέμα: “Το αποτύπωμα της λειτουργίας της Οικίας Φώσκολου στη Ζάκυνθο”.
Ομιλία της Μουσειολόγου Βασιλικής Τσουκαλά με θέμα: “Η επισκεψιμότητα στην Οικία Φώσκολου το 2023”.
– Ομιλία του Νομικού κ. Πάνου Αμπελά, με θέμα: “Απαγορευμένες σκέψεις για τον Νικόλαο Ούγκο Φώσκολο”.
– Ποιητικό Ανθολόγιο με τους ηθοποιούς Θεοδωρή Καμπίτση, Κώστα Καποδίστρια, Γιοβάννα Καποδίστρια και την θεατρολόγο Πηνελόπη Αβούρη.
– Προβολή τηλεοπτικής παραγωγής με θέμα την Οικία Φώσκολου.
– Επτανησιακή μουσική και τραγούδια από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη και το Ιόνιο Κύμα.
14 χρόνια από της ιδρύσεως του σωματείου και 6 χρόνια αφότου ανοικοδομήθηκε, στην αρχική του μορφή, το σπίτι του ποιητή έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι από τους προγραμματικούς στόχους του Σωματείου.
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΤΟ 2023
Από τα μέσα του περασμένου χρόνου η “Οικία Ούγου Φώσκολου” λειτουργεί με τακτικό ωράριο και επισκεπτήριο.
Έχοντας εμπλουτίσει με σημαντικά έργα τέχνης και κειμήλια το εσωτερικό της Οικίας, η διοίκηση του ομώνυμου σωματείου προχώρησε σε πολύ τολμηρά βήματα, εδραιώνοντας την περιοχή σε ένα χώρο με υψηλή επισκεψιμότητα για χιλιάδες Έλληνες και ξένους περιηγητές.
Περισσότεροι από 20.000 ήταν οι Ελληνες και ξένοι επισκέπτες που επισκέφτηκαν την έκθεση στην διάρκεια του 2023.
Παράλληλα στην διάρκεια του 2023 υπήρξαν εξής δράσεις:
Στις 28 Ιανουαρίου έγινε η παρουσίαση του νέου Μουσείου στη μεγάλη αίθουσα της Παλιάς Βουλής, στο Εθνολογικό Μουσείο. Παρευρέθηκαν, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Μ. Χρυσουλάκης και ως εκπρόσωπος του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο συγγραφέας και Βουλευτής Βασίλης Βασιλικός. Παρόντες εκπρόσωποι κομμάτων και σημαντικές προσωπικότητες από την Αθήνα.
Στις 13 Μαρτίου το Σωματείο συμμετείχε σε επιστημονική ημερίδα για τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρό του Διον. Ζήβα , στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.
Στις 13 Μαίου υπήρξε δωρεά από τον πρέσβη ε.τ. Χάρη Μάνεση του έργου του Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα (1822-1897), “Προφίλ μικρής κυρίας” και στις 11 Δεκεμβρίου η σπουδαία ζωγράφος κα Μίκα Σύμβουλίδου δώρησε ένα έργο τη με θέμα από τη ζωή του ποιητή.
Τον Ιούνιο άνοιξε στο κοινό η έκθεση και χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο γνώρισαν τις συλλογές μας. Ο Δήμος Ζακύνθου στα πλαίσια των όσων ορίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος”, διέθεσε έναν έκτακτο υπάλληλο με γνώσεις μουσειολογίας που εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί την προσέλευση του κοινού.
Την 1η Οκτωβρίου μετά από πρόσκληση του Φ.Σ. “Παρνασσός” το Σωματείο συμμετείχε σε επιστημονική ημερίδα για τον ποιητή στην Αθήνα στα πλαίσια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που λειτουργεί υπό την ευθύνη διακεκριμένων προσωπικοτήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στις 6 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Βρυξελλών το Σωματείο συμμετείχε σε επιστημονική ημερίδα για τον ποιητή με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Στις 7 Νοεμβρίου διακεκριμένες προσωπικότητες της Ε.Ε., και προσωπικά ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς στην έδρα της Ε.Ε. υποδέχθηκαν στα γραφεία της Κομισιόν την ανιτπροσωπεία του Σωματείου
Σε όλη την διάρκεια του έτους εκτελέστηκαν έργα εντός και εκτός του κτιρίου και αξιοποιήθηκε η παραλαβή έργων τέχνης και ενθυμημάτων. Αποκαταστάθηκε η αυλή του σπιτιού, σύμφωνα με τις περιγραφές των ιστορικών και καθαρίστηκε με ειδικά υλικά το υπέροχο γλυπτό του Ιωαν. Βιτσάρη.