Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στις 17-9 η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην οδό Φωσκόλου προκειμένου να ενημερώσει για σειρά θεμάτων που απασχολούν το νησί και γενικά την ελληνική κοινωνία.
Αρχικά η Συντονίστρια της Ν.Ε. Άννα Μεϊντάνη σχολίασε τα διεθνή γεγονότα και είπε ότι στη Γάζα συντελείται γενοκτονία, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ και που είναι αντίθετο με τις απόψεις των δημοκρατικών πολιτών ανά τον κόσμο. Ζήτησε από τη χώρα μας να πρωτοστατήσει στο αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός και για προστασία των αμάχων, καθώς επίσης να καταδικαστεί το Ισραήλ και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγιναν γνωστές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πρόβλημα με τα λύματα του Τσιλιβή και στις καταστροφικές για το νησί μας πυρκαγιές του Αυγούστου.
Η κ. Μεϊντάνη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει όραμα και σχέδιο για την αναγέννηση της Ελλάδας και τη σύγκληση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε πως αντί για τα μονοπώλια και τα καρτέλ πρέπει να ευημερούν οι πολίτες της χώρας και αυτή είναι η βασική ιδέα που διαπνέει το ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι είναι τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Αριστερά, συνεχίζει να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αδιανόητο να καλλιεργούνται σενάρια ότι θα διασπάσει το κόμμα του και θα δημιουργήσει νέο.
Τα λύματα
Ο κ. Αντώνης Κασσιμάτης που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη Ζάκυνθο με τη διαρροή λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο στο Τσιλιβή και είπε ότι η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται.
«Ένα πρόβλημα που βιώσαμε φέτος για ακόμα μία φορά είναι η υπερχείλιση των φρεατίων στην περιοχή Πλάνου – Τσιλιβή και την εκροή των λυμάτων στους δρόμους. Είναι ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και φέτος έχουμε συνεχόμενες υπερχειλίσεις και εκροές λυμάτων. Είναι προφανές ότι αυτό το πρόβλημα έχει μετατρέψει την τουριστική περιοχή του Πλάνου σε ένα τουριστικό hot spot και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα έχουμε σοβαρά προβλήματα υγειονομικά, περιβαλλοντικά, πρόστιμα από την ΕΕ και μείωση της τουριστικής φήμης στην περιοχή και όλης της Ζακύνθου. Από όσα ακούγονται βγαίνει μία κραυγή αγωνίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών για να υπάρξει λύση. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειμμα κυβερνητικής παρέμβασης και κυβερνητικής πολιτικής για να λυθεί το πρόβλημα. Η κεντρική κυβέρνηση έπρεπε να είχε δρομολογήσει δέσμη προτάσεων» ανέφερε ο κ. Κασσιμάτης και παρουσίασε τις 16+1 προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι πυρκαγιές
Ακολούθως ο κ. Σπύρος Λούης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή αναφέρθηκε στις πυρκαγιές και είπε ότι επισκέφθηκαν τις περιοχές που κάηκαν με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέτα και συζήτησαν με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους.
Ο κ. Λούης σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξαν εναέρια μέσα για να παρέμβουν στη φωτιά και ότι επικράτησε μπάχαλο. Είπε ότι η πολιτεία απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πυρκαγιές και κάθε χρόνο το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης κι αυτό φαίνεται από τα καταστροφικά αποτελέσματα που υπάρχουν. Ακόμα έθεσε το ερώτημα για το ρόλο της ΕΜΟΔΕ η οποία δεν διαθέτει στο νησί μας εξοπλισμό και μέσα για να δράσει την ώρα της φωτιάς όπως έγινε στην περίπτωση του Αγαλά και Κοιλιωμένου.