Συνεχώς αυξανομένη είναι η ζήτηση για το νερό από τους πολίτες, τα νοικοκυριά αλλά και τους επιχειρηματίες. Καθημερινά εκατοντάδες Ζακυνθινοί αγοράζουν νερό από ιδιώτες που συντηρούν γεωτρήσεις ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Η κατάσταση με το νερό φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ξενοδοχεία του νησιού καθώς αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να αγοράζουν δεκάδες βυτία νερού για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Δεν ξέρουμε που να πρωτοπάμε!
Ο κ. Κωνσταντίνος Αμπελάς, ιδιώτης υδρομεταφορέας από το Αργάσι, μίλησε στον -Ε- σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη νερού στο νησί και είπε:
“Το πρόβλημα είναι έντονο. Έχουν φτιαχτεί τόσα πολλά ξενοδοχεία, ενικιαζόμενα δωμάτια κλπ., αλλά το νερό που να πρωτοφτάσει; Το πρόβλημα το έχουν και τα ξενοδοχεία αλλά και ο απλός κόσμος. Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν ντεπόζιτα και δεν δίνεται συχνά νερό αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν ο κόσμος δεν έχει νερό και καλούν συνεχώς για να τους πας νερό, δεν ξέρεις και εσύ που να πρωτοπάς. Είναι ένα σοβαρό θέμα αυτό”.
Κόστος μεταφοράς
Ο κ. Κ. Αμπελάς αναφέρθηκε στην τιμή του νερού από τους ιδιώτες και είπε τα εξής:
“Η τιμή του νερού δεν είναι σταθερή. Ο καθένας που ζητά νερό, πληρώνει το κόστος για τη μεταφορά του και όχι τα κυβικά που θα ζητήσει. Το κόστος για την κάθε διανομή που γίνεται είναι μεγάλο.
Ο πολίτης δεν πληρώνει μόνο το πετρέλαιο και τη διαδρομή. Για να βγει το νερό και να το μεταφέρει ο ιδιώτης έχει αρκετή προεργασία όπως είναι το κόστος του ρεύματος της πομόνας, η γεώτρηση, η μεταφορά στην δεξαμενή και από εκεί και πέρα να το φορτώσεις στο αυτοκίνητο και να το μεταφέρεις στον εκάστοτε πελάτη. Οπότε δεν πληρώνεις το κόστος του νερού αλλά τα έξοδα της μεταφοράς του”.
Προβλήματα στον Κάμπο
Ο κ. Κ. Αμπελάς αναφορικά με το που εντοπίζεται μεγαλύτερη ζήτηση νερού στην Ζάκυνθο, είπε τα εξής:
“Το πρόβλημα εντοπίζεται στα χωριά και σε πολίτες που δεν διαθέτουν μεγάλες δεξαμενές. Ένα ξενοδοχείο μπορεί να έχει μεγάλες δεξαμενές αλλά δεν του φτάνει το νερό. Με παίρνουν τηλέφωνο για να τους πάω νερό ακόμα και από μέσα στην Πόλη αλλά και από Γαϊτάνι, Βανάτο, όπως και στα ορεινά.
Από την στιγμή, που έχει πρόβλημα ο κάμπος με την έλλειψη νερού, είναι λογικό ότι θα έχουν θέματα και τα ορεινά χωριά”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ