Ο τεχνικός κόσμος κινητοποιείται για τη μόλυνση του νερού στην καρδιά του νησιού που είναι η πόλη και μετά την πληροφορία για εισρροή πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης, ζητά από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να καλέσει πραγματογνώμονα για να μάθουμε τι έχει συμβεί.
Η σοβαρότητα του θέματος είναι πολύ μεγάλη και δικαίως η κοινή γνώμη διερωτάται αν μπορεί ο καθένας με τέτοια ευκολία να ρίξει οτιδήποτε επικίνδυνο μέσα στον αγωγό της ύδρευσης, που στην ουσία μεταφέρει πόσιμο νερό στους κατοίκους.
Πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα ΕΡΜΗΣ αναφέρουν πως ο κλάδος των μηχανικών και συγκεκριμένα το ΤΕΕ και ο Σύλλογος των διπλωματούχων μηχανικών Ζακύνθου, είχαν συνάντηση με την Εισαγγελική Αρχή και συζήτησαν τα έως τώρα δεδομένα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το γεγονός ότι πέντε ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν δεν γνωρίζουμε ποιός και γιατί έριξε πετρέλαιο στον αγωγό ύδρευσης, αρκεί για να ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ξεκινήσει η έρευνα.
Αν η Εισαγγελική Αρχή ανταποκριθεί στο αίτημα των Μηχανικών, θα κληθεί πραγματογνώμονας για να ερευνήσει τι συνέβη και πως μπήκε το πετρέλαιο μέσα στον αγωγό.
Το ΤΕΕ
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ιάκωβος Κονταράτος δήλωσε ότι «με αφορμή το γεγονός της διαρροής πετρελαίου στο δίκτυο πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός στις δεξαμενές, ακόμα κι αν δεν μυρίζουν. Άλλωστε το νερό που παίρνουμε από το δίκτυο δεν είναι καλό και με αφορμή το ότι τώρα τα ντεπόζιτα είναι στεγνά, δίνεται η ευκαιρία να καθαρίζουμε το χώρο που αποθηκεύουμε το νερό. Μετά που θα έλθει το καθαρό νερό ελπίζουμε να μην προκύψουν άλλα δυσάρεστα με την υδροδότηση για τη ζωή και για την καθημερινότητά μας».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στη Ζάκυνθο μίλησε και για τη μόλυνση επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Το συγκεκριμένο συμβάν θα πρέπει να ερευνηθεί λεπτομερώς. Η εξήγηση που έχει δοθεί από τη ΔΕΥΑΖ δεν νομίζω πως είναι το 100% της πραγματικότητας και το πρόβλημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Τα 50 λίτρα αποκλείεται να πήγαν σε 3.000 ντεπόζιτα που έχει η πόλη, ή έστω τα 1000 από αυτά και να έχουν 3 πόντους πετρέλαιο το καθένα».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κονταράτος είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει μπέρδεμα του αγωγού ομβρίων με τον αγωγό ύδρευσης» κι ακόμα για το ενδεχόμενο αναρρόφησης υγρών είπε πως «υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί αν υπάρχει ρωγμή στον αγωγό του νερού ο οποίος δεν έχει συνεχόμενη ροή νερού στην πόλη μας».