Συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα η πανδημία σε όλη τη χώρα και παράλληλα αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των θυμάτων με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο χώρο της αγοράς και της οικονομίας.
Η Ζάκυνθος χθες κατέγραψε 31 κρούσματα και ήδη κινείται προς την πολύ επικίνδυνη ζώνη με το βαθύ κόκκινο χρώμα στους χάρτες.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.129.
Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 38 έτη. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση 11,6% σε 52,3 (από 46,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 13,5% σε 489 (από 431 στην προηγούμενη έκθεση).
Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 88% (από 85% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 88% και 97% αντίστοιχα (από 83% και 95% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).
Στην 16η θέση της ΕΕ στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους
Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (10/11/2021), η Ελλάδα με 1.590 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.817. Ο ρυθμός διπλασιασμού(1) των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 162 ημέρες (από 169 ημέρες) και των θανάτων σε 222 (από 217 ημέρες), σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (9/11/2021), 24 Περιφερειακές Ενότητες (Άγιο Όρος, Αρκαδία, Αχαΐα, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (επίπεδο 5) και 10 ΠΕ (Αιτωλοακαρνανία, Δυτική Αττική, Γρεβενά, Ζάκυνθος, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Νήσοι, Ροδόπη και Φλώρινα) κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (επίπεδο 4).
ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν ότι η στρατηγική για την πανδημία αποδίδει και άρα δεν αλλάζει.
Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Ωστόσο, οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν, καθώς τα Χριστούγεννα θα εξακολουθήσουν να μην έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.
ermisnewsroom