Η μεταφορά της λυματολάσπης του βιολογικού στο Λίβα και η ενδεχόμενη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων τέθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων καθώς έχει εκφραστεί από διάφορες πλευρές η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα τόσο από την ανεπεξέργαστη λυματολάσπη όσο και από τα στραγγίδια. Το θέμα έθεσε ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ και η απάντηση που δόθηκε ήταν καθησυχαστική αφού αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν δεν εντοπίστηκε διαρροή υγρών στο έδαφος.
Η συζήτηση
Την ενημέρωση αρχικά έκανε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ακολούθως ο περιφερειακός σύμβουλος της Ζακύνθου Διονύσης Γιακουμέλος.
Ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι «με δεδομένα τα προβλήματα της λειτουργίας του βιολογικού που φάνηκαν στην περίοδο του καλοκαιριού και με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από έγγραφα, φαίνεται ότι η επεξεργασία που γίνεται δεν διασφαλίζει τη λυματολάσπη σύμφωνα με τις προδιαγραφές κι αυτό έχει τις συνέπειές του στο χώρο που εναποτίθεται».
Ακολούθως μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Γιακουμέλος που είπε ότι «ο βιολογικός συνεχίζει μέχρι και σήμερα να λειτουργεί με προβλήματα κι αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου που τα αποτελέσματα είναι εκτός ορίων το τελευταίο 6μηνο. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων και η παραγόμενη λυματολάσπη θα έχει κάποιο υψηλό μικροβιακό φορτίο, ξέρουμε ότι δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε από πλευράς σταθεροποίησης και αυτό δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα αν δεν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του εξοπλισμού κι αν δεν ανατεθεί η διαχείρισή του σε κάποιο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».
Η περιπέτεια της λυματολάσπης
Ο κ. Γιακουμέλος περιέγραψε τι συμβαίνει στο νησί μας και είπε: «Μέχρι πρόσφατα η λυματολάσπση μεταφερόταν με το πλοίο εκτός Ζακύνθου, δηλαδή μέχρι να εκδοθεί η σχετική έγκριση λειτουργίας του ΧΥΤΥ, του κυττάρου Α’ φάσης. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους καπετάνιους γιατί πολλές φορές αρνιόντουσαν να την μεταφέρουν λόγω της δυσάρεστης οσμής που είχε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο βιολογικός έχει πιο μεγάλη πίεση, άρα δεν λειτουργεί και σωστά».
Ο κ. Γιακουμέλος έθεσε το ερώτημα που πήγαινε η λυματολάσπη το διάστημα που δεν μεταφερόταν με το πλοίο και δεν πήγαινε στο Λίβα γιατί δεν είχαν ακόμα την άδεια έγκρισης. Προφανώς η λυματολάσπη εξαυλώθηκε εκείνο το διάστημα, είπε με νόημα ο κ. Γιακουμέλος και συμπλήρωσε πως τους 2 τελευταίους μήνες η μεταφορά της γίνεται νόμιμα στο Λίβα.
«Ένα μέρος από τα στραγγίδια μπορεί να φεύγει και πρέπει να δούμε τα 2-3 τελευταία χρόνια της εναπόθεσης των δεμάτων που δεν είχαμε τα τρία στρώματα με τις προστατευτικές μεμβράνες τι έχει γίνει κι αν έχει υποστεί βλάβη ο υδροφόρος ορίζοντας» σημείωσε ο κ. Γιακουμέλος.
Απαντώντας ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σπύρος Αργυρός είπε ότι «ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σχεδόν κάθε μήνα στη Ζάκυνθο και πηγαίνει στο Λίβα για να παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα έργα. Ο κ. Τρεπεκλής διαβεβαίωσε πως δεν αναφέρθηκε από κάποιο εργαζόμενο ή εργολάβο ότι υπάρχουν δυσοσμίες ούτε ο ίδιος διαπίστωσε κάτι».
Για τον υδροφόρο ορίζοντα και τα υπόγεια ύδατα ο κ. Αργυρός είπε ότι «για να τα διασφαλίσουμε έγιναν κάποιες ενέργειες. Κατά τη φάση λειτουργίας του ΧΥΤΥ και μετά την μη ανεύρεση υπόγειων υδάτων στις προβλεπόμενες από τη μελέτη γεωτρήσεις που διανοίχτηκαν στο χώρο της υπό κατασκευή ΟΕΔΑ, πήραν δείγματα εδάφους για να γίνει εξέταση εντός κι εκτός της εγκατάστασης. Οι εργαστηριακές αναλύσεις δεν αποτυπώνουν επιμόλυνση του εδάφους από διαρροές, όπως παρουσιάζεται στη μηνιαία έκθεση λειτουργίας του Αυγούστου του 2024. Αποδεικνύεται με στοιχεία ότι ο ΦοΔΣΑ σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση παρακολουθεί το έδαφος και αν αυτό έχει μολυνθεί από λυματολάσπη. Ο ΦοΔΣΑ λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα».
Ακολούθως ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης ζήτησε να παραλάβει τα στοιχεία με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα και στο έδαφος κάτω από το Λίβα.