Εκδικάζονται σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων που αφορούν τη ρύπανση με λύματα στο ποτάμι, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε ευρέως το φετινό καλοκαίρι την κοινή γνώμη λόγω της έκτασης που πήρε το φαινόμενο.
Η ρύπανση ξεκίνησε από το ποτάμι των Αμπελοκήπων στην περιοχή Ξιφίτα και επεκτάθηκε σε όλο το μήκος του μέχρι την εκβολή στον Άγιο Χάραλαμπο και ήταν αρκετές οι φορές που τα λύματα ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού και από τη μυρωδιά που διαχέονταν στην ευρύτερη περιοχή.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από την αρχή του καλοκαιριού κι αυτό γιατί οι κάτοικοι που έχουν τα σπίτια τους κοντά στο σημείο της εκβολής του βιολογικού ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει. Αρχικά καταγγέλθηκε ότι στο ποτάμι έπεσε η λυματολάσπη του βιολογικού μαζί με τα λύματα και στη συνέχεια ήταν μόνο λύματα. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν παράλληλα με τη ρύπανση από το βιολογικό υπήρξαν και από αλλού ρίψεις λυμάτων, δηλαδή αν έριχνα λύματα στο ποτάμι ιδιώτες ή αν υπήρχαν παράνομες συνδέσεις που τα οδηγούσαν μέχρι τη θάλασσα.
Σήμερα η δίκη των ασφαλιστικών μέτρων
Στη σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι εξ’ αναβολής, θα κάνει πρόσθετη παρέμβαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου ο οποίος κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει και άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού σε μία προσπάθεια εξυγίανσης από νοσηρές καταστάσεις που επί μακρόν ταλανίζουν τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες.
Σημειώνεται πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου έφερε στην επιφάνεια το προκλητικό σκάνδαλο ύπαρξης παράνομων σωληνώσεων από τις οποίες πέφτουν λύματα μέσα στον κόλπο του Λαγανά, δηλαδή μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Ο αγώνας του Προέδρου ήταν μακρύς και διαρκής για να καταφέρει να ρίξει φως σε ένα μόνο σημείο της αμμουδιάς του Λαγανά, αφού οι πληροφορίες ανέφεραν πως είναι πολλές οι παράνομες σωληνώσεις.
Πρόσθετη παρέμβαση από το Δικηγορικό Σύλλογο
Επανερχόμενοι τώρα στο θέμα των λυμάτων που μέσω του ποταμιού στον Αγ. Χαράλαμπο έφτασαν στην πόλη (δηλαδή σε πυκνοκατοικημένη περιοχή) και καθώς στόχος δεν είναι μία ποινή αλλά η επίλυση του προβλήματος και ο σεβασμός στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, επισημαίνουμε ότι η ανακύκλωση του ίδιου προβλήματος πρέπει να λάβει ένα οριστικό τέλος. Οι τοπικές αρχές που διαδέχονται η μία την άλλη, το μόνο που κάανουν είναι να εθελοτυφλούν στο πρόβλημα με την ελπίδα ότι το καλοκαίρι θα φύγει και το ζήτημα θα ξεχαστεί.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε μία λύση προσωρινή και μία οριστική η οποία θα είναι και η πιο μακροπρόθεσμη, μακριά από προσωπικές αντεγκλήσεις και δηλητηριώδεις δηλώσεις που ουδόλως βοηθούν τον κοινό στόχο.