Στις ευρωεκλογές του 2019 η αγάπη του κόσμου σας ανέδειξε πρώτο ανάμεσα στους πρώτους. Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας ως Ευρωβουλευτής και ποια θεωρείτε ότι υπήρξε κορυφαία στιγμή και μεγαλύτερη κατάκτησή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, τους 577.114 συμπολίτες μας που επέλεξαν να με στηρίξουν μέσω της ψήφου τους και να μου «ανοίξουν τις πύλες» του Ευρωκοινοβουλίου.
Τώρα, η εμπειρία μου ως ευρωβουλευτής είναι κάτι το μοναδικό, μιας κι έχω τη δυνατότητα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, και να συνδιαμορφώσω μια σειρά από νομοθετήματα με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του Έλληνα και κατ’ επέκταση και του Ευρωπαίου πολίτη.
Και φυσικά, αντιλαμβάνομαι την αίσθηση και το βάρος της ευθύνης και φροντίζω καθημερινά, ώστε να είμαι αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.
Είμαι υπέρ της ποσοτικής αποτύπωσης κι αξιολόγησης του έργου κι έχω κάνει 1063 τροπολογίες, γύρω στις 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και πάνω από 70 παρεμβάσεις-ομιλίες στην Ολομέλεια.
Από τις κορυφαίες στιγμές αυτής της περιόδου θεωρώ τη βράβευσή μου ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς 2023 αλλά κι η βράβευσή μου στον τομέα των σπάνιων παθήσεων.
Πιστεύω ότι οι δυο αυτές βραβεύσεις είναι το επιστέγασμα της προσπάθειάς μου προς την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτά κι ασφαλή φάρμακα για τους Έλληνες κι Ευρωπαίους πολίτες, την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων αλλά και την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων.
2. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται -μεταξύ άλλων- από κοινωνικό πρόσημο. Υπήρξατε επί παραδείγματι πρωτεργάτης στο θέμα του προσωπικού βοηθού και πολλάκις έχετε αναφερθεί σε πρακτικά ζητήματα διευκόλυνσης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες συμπεριλαμβανομένης και της προσβασιμότητας. Παρατηρείτε βελτίωση στον τομέα αυτό σε επίπεδο εθνικό; Υπήρξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρωγός στις διεκδικήσεις σας;
Η πολιτική όταν δεν χαρακτηρίζεται από κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι πολιτική, είναι κάτι άλλο που δεν το χρειάζεται κανένα κοινοβούλιο και καμία κοινωνία.
Μου δίνετε εδώ την ευκαιρία να διευκρινίσω, πως ποτέ οι διεκδικήσεις μου δεν αφορούσαν συγκεκριμένη κατηγορία αναπήρων ατόμων, όχι μόνο τώρα αλλά και πριν την εκλογή μου, κατά την ακτιβιστική μου δράση. Τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων είναι κοινά, ανεξάρτητου βλάβης, και αν δεν διεκδικηθούν με ενότητα τότε η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Για παράδειγμα, η προσβασιμότητα που αναφέρετε δεν αφορά μόνο τα άτομα με κινητική βλάβη.
Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, είναι πράγματι ένα ορόσημο, αλλά κι ένα από τα κεντρικά ζητήματα των πρώτων κιόλας συζητήσεων που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ήταν ένα κοινό μας όνειρο αλλά και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο έγινε πραγματικότητα, και ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Κι είναι ενδεικτικό ότι η βελτίωση στον τομέα των δικαιωμάτων των αναπήρων ατόμων είναι διαρκής τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό συντέλεσε η θεαματική πρόοδος που συμβαίνει σε ανεπτυγμένες χώρες και οι διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν πια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα η βελτίωση αυτή συντελούνταν με εγκληματικά αργό ρυθμό.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί εδώ και τέσσερα χρόνια να επιταχύνει αυτόν τον ρυθμό, ώστε το επίπεδο διαβίωσης των αναπήρων ατόμων στη χώρα να πλησιάσει σε αυτό των πιο ανεπτυγμένων ευρωπαίων εταίρων μας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν των άλλων, εισάγει και ενσωματώνει νομοθετικά, εννοιολογικά και κοινωνικά στην Ελληνική πραγματικότητα τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων, κάτι το οποίο γίνεται και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των αναπήρων.Τα αποτελέσματα θα τα δούμε από δω και πέρα.
3. Η πρόθεσή σας να ασχοληθείτε με ζητήματα σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών είναι εμφανής. Τι σημαίνει για εσάς ποιοτική καθημερινότητα;
Ποιοτική καθημερινότητα, σημαίνει το επίπεδο διαβίωσης του κάθε πολίτη να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που του εξασφαλίζουν σε επαρκή βαθμό τα απαραίτητα για τη διαβίωση, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην παιδεία, την απασχόληση, την περιφρούρηση της οικογενειακής του ζωής και από εκεί και πέρα κάθε προσπάθεια που κάνει αυτός ο πολίτης, είτε είναι επαγγελματική, ακαδημαϊκή ή κοινωνική να ανταμείβεται και να έχει προστιθέμενη αξία τόσο στις ατομικές και οικογενειακές του συνθήκες διαβίωσης, όσο και γενικότερα στην κοινωνία μέσα στην οποία ζει.
Ο καθένας πρέπει να έχει τα μέσα και το έδαφος, όχι μόνο να ζήσει, αλλά να ανθήσει, να πρωτοπορήσει, να προσφέρει, να κάνει ανεμπόδιστα επιλογές για τη ζωή του, ούτως ώστε όταν φτάσει σε μία μεγάλη ηλικία να είναι ικανοποιημένος για τον χρόνο που πέρασε σε αυτόν τον κόσμο και να έχει συμβάλει σε μία βελτίωση για τις επόμενες γενιές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει σημαντικά, εμβληματικά, θα έλεγα βήματα σ’ Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης, όπως η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό αλλά κι η Οδηγία για την καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων ανδρών και γυναικών.
Αλλά και σ’ εθνικό επίπεδο, η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της με κύριο στόχο μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, με την αύξηση μισθών, συντάξεων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και τη συστηματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Κι είμαι αισιόδοξος ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί!
4. Με ζητήματα της καθημερινότητας ασχολούνται βέβαια και αμφότερες οι βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εσείς, ήδη από τα πρώτα σας βήματα ως Ευρωβουλευτής, εκδηλώσατε άμεσο ενδιαφέρον για συνεργασία με φορείς της. Γιατί θεωρείται σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης στο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο και σχεδιασμό και σε ποιό βαθμό είδατε τελικά αυτό να υλοποιείται;
Η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο. Πρόκειται για τη βαθμίδα της διακυβέρνησης που εκ των πραγμάτων βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, στα προβλήματά του.
Σ’ εθνικό επίπεδο, και με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των Δήμων και Περιφερειών, τη στήριξη της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξής τους, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι Δήμοι κι οι Περιφέρειες του 2024 έχουν περισσότερες προοπτικές και κίνητρα.
Κι επιτρέψτε μου, όλα αυτά, πάντα με αυξημένη διαφάνεια, και λογοδοσία διασφαλίζοντας ότι το δημόσιο χρήμα επενδύεται αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Για να πάμε ακόμη παραπέρα, όμως, οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά εργαλεία και μέσα, για να κάνει αυτές τις προοπτικές πραγματικότητα.
Από την πλευρά μου, ως μέλος της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ομάδας που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της Πολιτικής Συνοχής, θα συνεχίσω να παλεύω για μια αποτελεσματική πολιτική συνοχής που αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ΕΕ.
5. Ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης ποιες είναι οι στοχεύσεις της Ελλάδας σχετικά με την οικονομική και κοινωνική συνοχή της περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Αναμένεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να αποκτήσει πρόσβαση σε πόρους και δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης;
Η ερώτησή σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της νησιωτικότητας.
Θεωρώ ότι η νησιωτική πολιτική και ειδικά για την Ελλάδα είναι η ναυαρχίδα της συνοχής. Κι έχω επανειλημμένα, ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει ένα σύνολο νομοθετημάτων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, αλλά κι επαρκή χρηματοδότηση για τα ταμεία συνοχής με στόχο τη σύγκλιση.
Με βάση αυτές τις προτάσεις, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα νησιά του Ιουνίου, να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους, να έχουν τα περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης αλλά και ν’ αξιοποιήσουν τα εξαιρετικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Αυτό θα συμβεί με την ένταξη τους σε προγράμματα που θα αφορούν κι άλλα νησιά της Ευρώπης με παρόμοια χαρακτηριστικά και ανάγκες, μη αφήνοντας κανένα πίσω.
Για να συμβεί, όμως, το παραπάνω απαιτείται συχνή επικοινωνία με τους συναδέλφους του Εθνικού Κοινοβουλίου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως είναι στην προκείμενη περίπτωση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η πολιτική είναι συλλογική και για να ασκηθεί, χρειάζεται συνεννόηση, όραμα και πλάνο.
Κι από την πλευρά μου, θα συνεχίσω να αναδεικνύω αυτά τα ζητήματα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
6. Αναφορικά με τις διακρατικές σχέσεις και ειδικότερα με τις σχέσεις της χώρας μας με την γειτονική Τουρκία, είχατε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ύστερα από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα γίνεται λόγος για “νέα σελίδα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία ίσως προαναγγέλλει και ένα στενότερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εν γένει. Πώς κρίνετε το ενδεχόμενο ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Καταρχάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας κι επαφές με τη γείτονα χώρα.
Διάγουμε μια περίοδο σημαντικής εξομάλυνσης στις σχέσεις μας με την Τουρκία, κι η οποία συνοδεύεται από μια σημαντική μείωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες των δύο χωρών για να ενισχυθούν οι εμπορικές κι οικονομικές σχέσεις, ενώ υπάρχει και καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης, συνοδευόμενη από σημαντική μείωση των ροών τους τελευταίους μήνες.
Αλλά και σ’ άλλα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως οι φυσικές καταστροφές κι η κλιματική αλλαγή.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα προβλήματα θα λυθούν εν μια νυκτί.
Όμως, η Κυβέρνηση τα προσεγγίζει με πολύ καλή προετοιμασία και καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές και χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε τις διαφορές, που έχουμε.
Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αυτό εξαρτάται από τη γείτονα χώρα και σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς επίκειται η ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ.
7. Προχωρώντας σε ένα σύντομο σχολιασμό της επικαιρότητας, τι προβλέπει το σύμφωνο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα;
H πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στα όργανα της ΕΕ (το Συμβούλιο των Υπουργών, το Ευρωκοινοβούλιο, κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της ΕΕ να δώσει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση.
Αποτελείται από πέντε νομοθετικά κείμενα, τα οποία αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, όπως ο έλεγχος διαλογής των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, η λήψη βιομετρικών δεδομένων, διαδικασίες υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, κανόνες για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση της αίτησης ασύλου καθώς κι η συνεργασία κι αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τρόπος διαχείρισης καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων εργαλειοποίησης μεταναστών.
Περιλαμβάνει δε ένα νέο μηχανισμό αλληλεγγύης, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των Κρατών-Μελών πρώτης υποδοχής. Κι ειρήσθω εν παρόδω, πρόκειται για κάτι που εγώ και το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, συστηματικά αναδείξαμε την ανάγκη δηλαδή αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής ώστε να μη μείνουν μόνες να επωμίζονται αυτή την ευθύνη.
Για να συνοψίσω, πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία, αν εφαρμοστεί όπως πρέπει, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την αλληλεγγύη καθώς θα μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη-Μέλη στα οποία φθάνουν οι περισσότεροι μετανάστες κι αιτούντες άσυλο.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι οι προκλήσεις απαιτούν και τα ανάλογα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Και γι‘ αυτό, είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ κι ειδικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ακόμη ένα βήμα εισακούοντας τη φωνή της ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, αυξάνοντας τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μετανάστευση.
8. Ως μαχητής της ζωής στο παρελθόν έχετε δηλώσει ότι κάνετε όνειρα και μάλιστα άνευ ορίων… Ποιά λοιπόν είναι τα όνειρά σας σήμερα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι, όπως έχει υποστηριχθεί, οι επερχόμενες εκλογές θα καθορίσουν το πολιτικό πρόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή ιδιαίτερης κρισιμότητας, και ποιό το προσωπικό σας όραμα σε περίπτωση επανεκλογής σας;
Η βασική μας στόχευση πρέπει να είναι μια ισχυρή, εξωστρεφής Ελλάδα σε μια ισχυρή, κοινωνική Ευρώπη. Κι είμαι χαρούμενος που αυτό δεν είναι απλά ένα όνειρο, αλλά μετουσιώνεται, με σκληρή δουλειά, σε πραγματικότητα.
Προσωπικά, το όνειρό μου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να διεισδύσει σε κάθε αποκομμένη πτυχή της ζωής των ευρωπαίων πολιτών, σε κάθε απόμακρο γεωγραφικά και κοινωνικά μέρος. Να φέρει από εκεί στην επιφάνεια προβλήματα ή και ιδέες που τα κράτη – μέλη μπορεί να μην έχουν δει ή να μη θέλουν να δουν. Να αναδείξει έτσι ευκαιρίες συνεργασίας, ευκαιρίες που θα συμβάλουν στην ενότητα, κάνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα παγκόσμιο ζηλευτό παράδειγμα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο του εξισορροπιστή που έχει.
Αυτά τα χρόνια ως Ευρωβουλευτής μου δόθηκε η ευκαιρία να σπείρω ιδέες, αντιλήψεις, αλήθειες, υπενθυμίσεις για υποχρεώσεις που δεν πληρούνται κι ευγνωμονώ τον Ελληνικό λαό γι’ αυτό.
Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν είχαν φυτευθεί πριν κι έτσι δε βρήκα κάτι έτοιμο για να το καλλιεργήσω και να το δούμε να μεγαλώνει. Άλλες φορές πάλι δεν βρήκα ένα πρόσφορο έδαφος κι έτσι καταπιάστηκα με το να προετοιμάσω αυτό το έδαφος για σπόρους που μπορεί να ρίξουν άλλοι άνθρωποι μετά από μένα.
Ελπίζω λοιπόν, οι πολιτικοί σπόροι αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, ν’ ανθήσουν στην επόμενη. Κι αυτό μεταφράζεται εφαρμόζοντας τα σημαντικά νομοθετημάτων που θεσπίσαμε αλλά κι υλοποιώντας τις σημαντικές Ευρωπαϊκές στρατηγικές που συνδιαμορφώσαμε. Για ένα καλύτερο αύριο, μην αφήνοντας κανέναν πίσω και μόνο.
Η συνέντευξη δόθηκε στην
Σοφία Βαρδακαστάνη αποκλεστικά για τον -Ε-.
“……….τη διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτά κι ασφαλή φάρμακα για τους Έλληνες κι Ευρωπαίους πολίτες, την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων αλλά και την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων.”.
Ποιά διευκόλυνση μιλάτε?Δεν έχετε δει τις ανακοινώσεις του ΠΦΣ για τις ελλείψεις και τις εξαγωγές σπανίων φαρμάκων?Στην Αμερική στέλνει ο κόσμος τα παιδιά του με σπάνιες παθήσεις!!