Η τιμή του ελαιολάδου στη Ζάκυνθο παρουσιάζει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική άνοδο, καθώς διαμορφώνεται στα 4,20 ευρώ το κιλό, προσφέροντας ανακούφιση και αισιοδοξία στους παραγωγούς του νησιού.
Η αύξηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγους μήνες η τιμή κινούνταν κοντά στα 3 ευρώ, προκαλώντας ανησυχία στην αγροτική κοινότητα.
Η τρέχουσα τιμή, αν και επηρεάζεται από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς, δίνει μια νέα δυναμική στον τοπικό αγροτικό τομέα, ενισχύοντας την ελπίδα για μια πιο σταθερή και αποδοτική χρονιά.
Ο κ. Νίκος Τεμπονέρας, έμπορος ελαιολάδου στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου αυτή την χρονική περίοδο:
«Αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουμε μια αύξηση στην τιμή του λαδιού στο νησί μας. Πριν 2 μήνες η τιμή ήταν στα 3,20 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή έχει φτάσει στα 4,20 ευρώ. Άρα, είχαμε μια αύξηση της τάξης του 1 ευρώ.
Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι οι Ιταλοί δεν αγοράζουν ελαιόλαδο και αναμένουν μήπως το πάρουν φθηνότερο το επόμενο διάστημα.
Όμως, φέτος η ποσότητα του ελαιολάδου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Βλέπουμε ότι η Ισπανία έχει μια πολύ μεγάλη παραγωγή αλλά έχει και μεγάλη ξηρασία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ελλάδα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να προβλέψουμε αν θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου ή θα μειωθεί. Οι τιμές είναι περίπου στα 4 ευρώ και αυτό μας δείχνει ότι δεν συμφέρει να μαζέψει κάποιος παραγωγός τις ελιές του».
Η παραγωγή
Ο κ. Ν. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στην φετινή μειωμένη παραγωγή που υπάρχει στην Ζάκυνθο:
«Μπορώ να πω ότι φέτος θα έχουμε 40% με 50% μείωση πανελλαδικά στην παραγωγή ελαιόκαρπου. Αν βρέξει τότε θα υπάρχει μια καλύτερη παραγωγή, αλλιώς τι να μαζέψουμε…
Θεωρώ ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη συγκομιδή ελιών στην Ζάκυνθο για την παραγωγή του αγουρέλαιου.
Στην Ζάκυνθο έχουμε λίγες ελιές φέτος. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν αρκετά πράγματα για την ποιότητα του ελαιολάδου.
Πέρυσι μπορεί οι οξύτητες να ήταν πολύ χαμηλές, αλλά η ποιότητα ήταν αρκετά κακή. Αυτό οφείλεται στην διαδικασία που υπέστη ο καρπός στο ελαιοτριβείο με τις πολλές μαλάξεις και την υψηλή θερμοκρασία.
Αυτή την στιγμή, η οξύτητα στην Ζάκυνθο είναι περίπου στα 0,30. Αυτή είναι μια πολύ χαμηλή οξύτητα όπου δεν το θυμάμαι ποτέ να συμβαίνει στο νησί μας».