Για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, για τα προβλήματα της Ζακύνθου και για άλλα σοβαρά πολιτικά θέματα μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο συμπατριώτης μας κ. Σπύρος Γιατράς ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και είχε εκλεγεί βουλευτής στην Εύβοια πριν από αρκετά χρόνια.
Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου 2024, με δεύτερο γύρο στις 13 Οκτωβρίου και για το διακύβευμά τους ο κ. Γιατράς εκτίμησε πως δεν είναι απλά η εκλογή για Πρόεδρο ενός κόμματος αφού η διαδικασία έχει το ειδικό βάρος της εκλογής του επόμενου Πρωθυπουργού.
Τα κόμματα
Κάνοντας μία αναφορά στο ρόλο και τη λειτουργία των κομμάτων ο κ. Σπύρος Γιατράς σημείωσε: «Η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που οι εξελίξεις στα κόμματα επηρεάζουν την πορεία της χώρας. Ότι συμβαίνει στα κόμματα είναι σίγουρο πως επηρεάζει ευρύτερα τις προοπτικές της χώρας μας. Να μην ξεχνάμε πως τα κόμματα είναι πυλώνες της δημοκρατίας και δεν νοείται κοινοβουλευτισμός χωρίς την ύπαρξη κομμάτων. Αρκεί τα κόμματα να περιορίζονται στο ρόλο τους, να ασκούν τα δικαιώματα που έχουν, να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και όχι να προσπαθούν να διεισδύσουν παντού και να μην αφήσουν καμία έκφραση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής χωρίς να την κομματικοποιούν πλήρως. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, ότι η κομματικοποίηση έχει φθάσει στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας μέχρι και τον τελευταίο Σύλλογο. Υπάρχει η ψευδαίσθηση πως αν ελέγξουμε το κόμμα, μέσα απ’ αυτό μπορούμε να ελέγξουμε την κοινωνία. Όμως αυτό μακροπρόθεσμα βλάπτει και το κόμμα και την κοινωνία».
Το ΠΑΣΟΚ
Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιατράς είπε: «Ο αγώνας εκλογής ανάδειξης προέδρου σε ένα κόμμα έχει πάντα τη σημασία και την βαρύτητά του. Για το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί δεν πηγαίνει να εκλέξει απλά έναν πρόεδρο του κόμματος, αλλά τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό κάνει τη διαδικασία πολύ πιο υπεύθυνη και οι υποψήφιοι οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε όλα τα επίπεδα, να είναι πιο σαφείς στις εξαγγελίες τους και στα προγράμματά τους, αλλά και οι πολίτες να αποδεσμευτούν από συμπάθειες, αντιπάθειες και μηχανισμούς και με την ψήφο τους να στηρίξουν εκείνο που πιστεύουν ότι θα είναι το πιο θετικό για την πορεία της χώρας.
Η πελατειακή αντίληψη έχει φθάσει βαθειά. Θα σας πως μία προσωπική μου εμπειρία. Εγώ ήμουν εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον γνωστό νόμο Πεπονή και είχαμε αντιπαράθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ γιατί ο νόμος αυτός δεν άφηνε περιθώρια για παρασκηνιακές και πελατειακές λειτουργίες και δεν θα πέρναγε αν δεν έβαζε πλάτη ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου γιατί υπήρχε πρόβλημα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εμένα μου έβαλαν φωτιά στο σπίτι μου στο Αλιβέρι Ευβοίας το 1994 … Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην πολιτική ζωή και εξακολουθεί να παραμένει. Ο κόσμος ψάχνει για μπάρμπα στην Κορώνη!».
Το κράτος
Ο κ. Γιατράς τώρα βρίσκεται στη θέση του υπευθύνου της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Αναφέρθηκε στη λειτουργία του κράτους στη χώρα μας και στις νοοτροπίες των χωρών της Ευρώπης.
«Το κράτος που έχουμε στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικό και πολύ ακριβό. Η γραφειοκρατία, οι πολλοί νόμοι και η επικάλυψη νόμων στοιχίζουν στον προϋπολογισμό μας και αν όλα αυτά τα μαζέψουμε θα εξοικονομήσουμε το 40% αυτών που ξοδεύονται σήμερα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Στην ΟΚΕ στην Ε.Ε., όπου υπήρχε συνεννόηση είχαμε και αποτελέσματα, ενώ αν ο καθένας έκανε τα δικά του είχαμε αναποτελεσματικότητα. Στην Ελλάδα που ο καθένας έχει το δικό του χαβά, η αποτελεσματικότητά μας είναι μηδαμινή για να μην πω μηδενική. Στην Ευρώπη ψάχνουν τρόπους να συγκλίνουν ενώ στην Ελλάδα ψάχνουμε εναγωνίως αφορμές για να αποκλίνουμε».
Η αντιπολίτευση
Αναφορικά με την λειτουργία της αντιπολίτευσης ο κ. Σπύρος Γιατράς είπε: «Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο πρόβλημα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί να μην υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση.
Η αντιπολίτευση έχοντας ως κύριο στόχο το πώς θα καταλάβει την εξουσία, χωρίς να διαφοροποιεί τα δεδομένα στην πράξη, έχει ως διακύβευμα το να βάλει το κράτος στο χέρι που είναι συγκεντρωτικό – πελατειακό. Τα αντίβαρα έχουν εκλείψει πλέον. Η νομοθετική εξουσία έχει γίνει υποτελής της εκτελεστικής και τα νομοσχέδια πηγαίνουν έτοιμα και με τη λογική της κομματικής πειθαρχίας ο Βουλευτής έχει ελάχιστα περιθώρια να αντιδράσει. Η αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα ελέγχονται από τα κόμματα και δεν έχουμε φορείς και διαδικασίες που θα αναδεικνύουν πολιτική-ιδεολογία-στελέχη. Πού θα αναδειχθούν λοιπόν τα στελέχη; Η δημοκρατία και τα κόμματα έχουν ανάγκη από στελέχη».
Η Ζάκυνθος
Απαντώντας σε ρώτηση για την εικόνα του νησιού μας ο κ. Γιατράς είπε ότι έπρεπε να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ανέφερε πως δεν υπάρχει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για το πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να είναι η Ζάκυνθος. «Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται ευκαιριακά και συγκυριακά. Αυτά τα αρνητικά μπορεί να μην τα ζούμε άμεσα αλλά τα ζούμε λίγο αργότερα. Τώρα είναι συσσωρευμένα. Η φέρουσα ικανότητα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί να προστίθεται κάθε χρόνο κάποιες χιλιάδες κλίνες διότι οι επισκέπτες δεν θέλουν μόνο να κατακλιθούν! Θέλουν να κυκλοφορήσουν καλά, να φάνε καλά, να πιούν νερό, να μπορούν να παρκάρουν κλπ.»
Το δυσάρεστο είναι ότι η διεθνής συγκυρία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως άλλοθι για όσα δεν κάνουμε στην Ελλάδα, τα οποία και έπρεπε και μπορούσαμε να κάνουμε, ανέφερε ο πρώην Βουλευτής και για ζητήματα πολιτικού διαλόγου των ημερών για συνεργασίες είπε πως σε αυτή τη συγκυρία το μόνο προοδευτικό είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.