Για το αίτημα ανέγερσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στα Στροφάδια μίλησε στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ ο κ. Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου επισημαίνοτας ότι δεν κάνει κριτική ή οποιαδήποτε έκφραση γνώμης σε θέματα που αφορούν το κομμάτι της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τοποθετήθηκε με την γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και τα Στροφάδια από περιβαλλοντικής πλευράς.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι “σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι ένα έργο σαν και αυτό, η τοποθέτηση δηλαδή της κεραίας, απαιτεί να υπάρχει μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια ειδική οικολογική αξιολόγηση, που γίνεται από τον φορέα που θέλει να κάνει το σχετικό έργο, ακριβώς γιατί αυτή η αξιολόγηση απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία λόγω της φύσης και του χαρακτήρα που έχει η περιοχή στα Στροφάδια. Όπως γνωρίζετε είναι περιοχή προστασίας της φύσης και υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας”.
Συνέχισε λέγοντας ότι: “σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο κατατέθηκε εκ μέρους του υποψήφιου για την κατασκευή και ανέγερση του συγκεκριμένου έργου, ειδική οικολογική αξιολόγηση και ζητήθηκε εκ μέρους του Θαλάσσιου Πάρκου να υπάρχει η σχετική γνωμοδότηση. Αυτό ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021 και η άποψη του Θαλάσσιου Πάρκου ήταν ότι στην αξιολόγηση που είχε υποβληθεί υπήρχαν ουσιαστικές ελλείψεις, στο περιβαλλοντικό κομμάτι. Εδώ λαμβάνοντας υπόψη την ειδική φύση που έχουν τα Στροφάδια και την οικολογική τους αξία, είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές και πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά. Είναι η πρώτη στεριά που συναντούν τα πουλιά που μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη και το ανάποδο και έχουν καταγραφεί εκεί περισσότερα από 146 είδη πουλιών δηλαδή το 36% των πουλιών της Ελλάδας, ενώ για ορισμένα πουλιά όπως ο Αρτέμης, τα Στροφάδια είναι η τρίτη σημαντικότερη αναπαραγωγική περιοχή σε όλη την Ευρώπη”.
Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι: “λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτή τη ιδιαίτερη οικολογική σημασία που έχει η περιοχή, αυτό που επισημάναμε στην απάντησή μας στη γνωμοδότηση είναι ότι η ειδική οικολογική αξιολόγηση που έγινε είχε σοβαρές ελλείψεις, δεν είχε λάβει υπόψη της ακριβώς την ιδιαιτερότητα της περιοχής, ήταν καταγραμένες λάθος οικολογικές πληροφορίες και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τους κινδύνους που ενέχει το συγκεκριμένο έργο για τα πουλιά. Καταγράφηκαν αυτές οι ελλείψεις και υπήρχαν εισηγήσεις εκ μέρους του Θαλάσσιου Πάρκου για πράγματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Να εξεταστεί για παράδειγμα να εξετασθεί αν υπάρχει δυνατότητα για τοποθέτηση της κεραίας σε άλλη θέση”.
“Θα έπρεπε να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις σε ότι αφορά τη φάση ανέγερσης του έργου, εάν γινόταν και σε ότι αφορά την συνέχειά του. Να υπάρχει οπωσδήποτε μια μελέτη από ειδικούς επιστήμονες γιατί το Θαλάσσιο Πάρκο έχει ένα σημαντικό επιστημονικό δυναμικό αλλά σε επιμέρους θέματα ζητάει και τη γνώμη πιο εξειδικευμένων επιστημόνων. Οι απόψεις που κατέθεσε το Θαλάσσιο Πάρκο ήταν τεκμηριωμένες διότι ζητήθηκε και ελήφθηκε από καθηγητές, που δουλεύουν σε πανεπιστήμια και είναι ειδικοί πάνω στα θέματα πανίδας και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία”.
Ακόμη ανέφερε ότι: “θα έπρεπε να προηγηθεί μια μελέτη των πιθανών επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο έργο. Αν υπήρχε σωστή ειδική οικολογική αξιολόγηση και προχωρούσε το έργο, θα έπρεπε να ληφθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πανίδα στο πέρασμά της από τα Στροφάδια. Να εξασφαλησθεί ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ότι θα υπάρχει δενδροφύτευση ώστε να μην προσκρούουν πάνω στο φράχτη γύρω από την κεραία”. Τέλος σχετικά με τα έργα στο λιμάνι ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι: “το Θαλάσσιο Πάρκο έκανε τη σχετική γνωμοδότηση περισσότερο από ένα χρόνο πριν και είχε συζητήσει να συμβούν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο. Το προεδρικό διάταγμα επέτρεπε να ληφθούν προϋποθέσεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από την κατασκευαστική εταιρία. Είχε ζητήσει το Θαλάσσιο Πάρκο, όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, να υπάρχει επιτόπια επίσκεψη στη περιοχή προκειμένου να δούμε εάν τηρούνται κατά γράμμα οι τεχνικές προδιαγραφές. Λάβαμε με μια σχετική καθυστέρηση την σχετική επιστολή από την διεύθυνση που είναι υπεύθυνη και παρακολουθεί εκ μέρους της Ζακύνθου και της Περιφέρειας το έργο και πρόκειται να υπάρχει σύντομα μια επίσκεψη στη περιοχή για να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Από όσο γνωρίζω υπάρχει μια διακοπή στα έργα και θα συνεχιστούν όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.”
ermisnewsroom