‘Ενα θέμα που ευθέως αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και θυμίζει το σκάνδαλο με τους τυφλούς των περασμένων δεκαετιών, αποκαλύπτει ο δημοσιογραφικός ιστότοπος TVXS, σήμερα Κυριακή 17.09.2023.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην παροχή αποζημιώσεων για πλημμύρες τον Ιανουάριο του 2023 στη Ζάκυνθο σε 420 άτομα ενώ κατά τον ιστόtοπο οι πληγέντες δεν ήταν παραπάνω από 60.
Το εντυπωσιακό της αποκάλυψης του δημοσιεύματος είναι ότι από τους 420 αποζημιωθέντες πάρα πολλοί είναι υποψήφιοι συγκεκριμένων δημοτικών συνδυασμών του Δήμου.
To ρεπορτζ ζητά να γίνει εισαγγελική έρευνα και κυρίως να διερευνηθεί εάν οι 420 αιτήσεις ήταν γνήσιες ή προϊόν πολιτικής συναλλαγής με συγκεκριμένους υποψήφιους ενώς ευθέως γίνεται λόγο για υπάληλο που είχε χρεωθεί την όλη διαδικασία.
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:
Το νησί της Ζακύνθου έχει πολλές φυσικές ομορφιές, καθώς και το ξακουστό «Ναυάγιο», που κάθε χρόνο είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Κατά καιρούς, ωστόσο, έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και για σκανδαλώδεις υποθέσεις, που τράβηξαν επί μακρόν. Σήμερα, φαίνεται πως μια ακόμη τέτοια υπόθεση, με οσμή σκανδάλου, έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες…
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ζάκυνθος υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες. Κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και άλλοι, επί μέρες, με σωλήνες, προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά από τις οικίες τους. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση εξήγγειλε αποζημιώσεις για την καταστροφή των οικοσκευών και ο Δήμος Ζακύνθου κάλεσε τους πληγέντες να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις. Ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία, λοιπόν, οι πληγέντες προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ακολούθως άρχισε ο έλεγχος.
Συνολικά, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, αποζημίωση έλαβαν 420 Ζακυνθινοί. Μόνο που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που καταφθάνουν από την τοπική κοινωνία, οι πληγέντες δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 50 – 60. Κι όμως, το τελικό νούμερο των δικαιούχων έφτασε σε 7πλάσιο επίπεδο!
Ο 7πλασιασμός των δικαιούχων, όπως λένε οι καταγγελίες, δεν είναι το μόνο περίεργο σημείο αυτής της ιστορίας. Αντιθέτως, αποτελεί την αφετηρία για να ψάξει κανείς λίγο περισσότερο. Κι αν ψάξει, θα βρει και τα εξής:
- Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, που πήραν αποζημίωση (για τις βροχοπτώσεις) ενώ μένουν στον δεύτερο όροφο!
- Η υπάλληλος της Πρόνοιας, στην οποία «χρεώθηκε» η συγκεκριμένη υπόθεση, πριν από 2 περίπου μήνες μετακινήθηκε από τη θέση της και μάλιστα με εμπιστευτικό πρωτόκολλο.
- Μέσα στους πληγέντες, εμφανίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι, που έχουν ενταχθεί σε δημοτικές παρατάξεις και σήμερα στελεχώνουν ψηφοδέλτια, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου!
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από μια γρήγορη αντιστοίχιση των ονομάτων που έχουν δημοσιευθεί από τους τοπικούς συνδυασμούς, η εικόνα έχει ως εξής:
- Σε ψηφοδέλτιο ενός συγκεκριμένου συνδυασμού εμφανίζονται περίπου 35 υποψήφιοι να έχουν πάρει αποζημίωση. Αν σ’ αυτούς προσθέσουμε και τα περίπου 60 μέλη των οικογενειών τους, που επίσης εμφανίζονται να έχουν λάβει αποζημίωση, τότε φτάνουμε στους 95! Δηλαδή, οι 95 (από τους συνολικά 420) συνδέονται με έναν συγκεκριμένο συνδυασμό!
- Υπάρχει περίπτωση υποψηφίου δημοτικού συμβούλου, που εμφανίζονται να έχουν πάρει αποζημίωση 8 μέλη της οικογένειάς του.
- Στο ψηφοδέλτιο άλλου συνδυασμού, εμφανίζονται να έχουν πάρει αποζημίωση περίπου 20 υποψήφιοι συν 30 ακόμη περίπου μέλη της οικογένειάς τους.
Και αυτά χωρίς να προσθέσουμε στενούς συνεργάτες ή συγγενείς με διαφορετικό επίθετο. (Για παράδειγμα, αποζημίωση φαίνεται να λαμβάνει και ο οδηγός ενός επικεφαλής συνδυασμού).
Δηλαδή, μόνον οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (που εμφανίζονται στους συνδυασμούς), μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν πάρει κρατικό χρήμα (ως αποζημίωση), φτάνουν περίπου τους 160, όταν -επαναλαμβάνουμε- οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 60.
Το θέμα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, γιατί όποιος κι αν ακούει τα περίεργα αυτά νούμερα, δεν μπορεί παρά να του δημιουργηθεί η εύλογη υποψία ότι οι αποζημιώσεις του κράτους για τις φυσικές καταστροφές μετατρέπονται παράνομα (από εκείνους που έχουν τη δυνατότητα) σε «κανάλια χρηματοδότησης» πολιτικών φιλοδοξιών ή εργαλεία πολιτικής εκμετάλλευσης και ανταλλαγής. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο, στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει η εισαγγελική έρευνα που, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται σύντομα.
Ποιος είχε τη δυνατότητα να παρέμβει σ’ αυτή τη διαδικασία; Ποιος έβαλε τις υπογραφές; Όντως, 420 Ζακυνθινοί έκαναν αιτήσεις ή μήπως τις «ύποπτες» αιτήσεις τις είχε αναλάβει «εργολαβία» συγκεκριμένος υπάλληλος, ακολουθώντας ένα στάνταρ μοτίβο; Ένας απλός γραφολογικός έλεγχος θα αποδείξει την αλήθεια. Και τότε θα διαπιστωθεί αν και συγγενείς του συγκεκριμένου υπαλλήλου έχουν λάβει κρατική αποζημίωση.
Στον Δήμο Ζακύνθου -και ειδικά μεταξύ των εργαζομένων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- είναι κοινό μυστικό ότι εμπλέκονται πολλοί. Το μόνο που μένει είναι να παρέμβει ο εισαγγελέας, προκειμένου να πέσει άπλετο φως σ’ αυτή την ιστορία. Μια ιστορία, που έρχεται να θυμίσει στους Ζακυνθινούς τον παλιό «Ιανό», που και πάλι τότε είχαν ακουστεί διάφορα για τις αποζημιώσεις που είχαν δοθεί.